Neuvostoliiton sotilastiedustelun vakoojalle Ursula Hamburgerille (omaa sukua Kuczynski) eli koodinimi Sonjalle myönnettiin merkittävä punalippu-kunniamerkki Moskovassa vuonna 1937.

Kaikkien aikojen vakooja

Ursula Kuczynski eli koodinimi Sonja oli 1900-luvun merkittävin naisvakooja. Hän ehti vakoilla parikymmentä vuotta Kiinassa, Puolassa, Sveitsissä ja Britanniassa jäämättä kiinni. Lopulta hän auttoi Neuvostoliittoa saamaan haltuunsa atomipommin piirustukset. Sonjan merkitystä vakoilun historiassa ei ole tähän asti tiedetty, sanoo aiheesta kirjan tehnyt Ben MacIntyre HS:n haastattelussa.


10.10.2021 2:00 | Päivitetty 10.10.2021 13:09

Ben MacIntyre istui viisi vuotta sitten arkistossa kaivelemassa aineistoa seuraavaan kirjaansa, kun hän tajusi löytäneensä jotain poikkeuksellista: merkittävän mutta tuntemattoman vakoojan.

MacIntyren piti tutkia Yhdysvaltain uskaliasta operaatiota toisen maailmansodan loppuvaiheessa vuonna 1945. Siinä pudotettiin laskuvarjolla agentteja natsi-Saksaan. Agenttien tehtävänä oli selvittää, mikä oli Saksan kyky ylläpitää sotilaallista toimintaansa liittoutuneiden massiivisten pommitusten paineessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Sunnuntai