Kenellä johtajalla kautta maailmanhistorian on ollut eniten valtaa? - Sunnuntai | HS.fi

Kenellä johtajalla kautta maailmanhistorian on ollut eniten valtaa?

Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi. Sähköposti: hs.torsti@hs.fi.

24.10. 2:00 | Päivitetty 24.10. 6:39

Hei taas, lukijat, tässä Torsti!

Viime kerran korjauksissa oli pieniä huolimattomuuksia. Torsti väitti, että luodit putoavat taivaalta sitä nopeammin, mitä painavampia ne ovat, mutta myös, että samanmuotoiset luodit saavuttavat saman nopeuden riippumatta niiden massasta. Jälkimmäinen on oikein. Samaten vanhojen rekisterikilpien merkkien kokonaismäärä ei ollut viisi vaan enintään viisi.

Heli Hakamäki kirjoitti veden säästämisestä, että myös sadevedet rasittavat vedenpuhdistamoja, ja neuvoi ottamaan yhteyttä vesihuoltotekniikan professoriin Riku Vahalaan.

Vahala toteaa Torstille, ettei sade- ja sulamisvesien eli hulevesien sotkeutuminen vaikuta talous- ja juomavesiasioihin tai sikäli kansalaisen kannustimiin säästää vettä. Noin 90 prosenttia veden tuotannon ja jakelun kustannuksista on kuitenkin kiinteitä, mistä näkökulmasta vettä ei tarvitsisi säästää.

”Ympäristön kannalta on parempi, että veden laskutus perustuu enimmäkseen käytetyn veden määrään, jotta samalla olisi kannustin säästää lämmintä vettä, joka on vesihuollon ylivoimaisesti suurin kasvihuonepäästö”, Vahala sanoo.

Katselin taivaalle Emäsalossa ja laskin tunnissa neljä ison koneen ylilentoa Lähi-idän öljymaista Yhdysvaltoihin. Tulivat Porvoon kohdalla Suomen ilmatilaan ja poistuivat jossain Vaasan tienoilla. Paljonko nämä maksoivat lennosta ja lennonjohdosta Suomelle korvausta?

– Emäsalon ilmatilan tarkkailija

Suomen ilmatilan käytöstä maksetaan lentoreittipalvelumaksua, jonka kaava on julkista tietoa. Maksu saadaan kertomalla keskenään palvelumaksu, ilmatilassa lennettyyn matkaan pohjaava pituustekijä ja koneen maksimaalisesta ilmaannousupainosta laskettava painokerroin.

500 kilometrin ylilento Porvoon Emäsalosta Raippaluotoon maksaa maailman suurimmalla matkustajakoneella Airbus A380:llä noin seitsemänsataa euroa. Finnairin yleisimmällä koneella, Airbusin A321:llä, vastaavan ylilennon hinta on kolmisensataa euroa.

Eri maiden ylilentomaksut vaihtelevat keskenään. Myös ne otetaan huomioon, kun lentoyhtiöt optimoivat kustannustehokkaimpia lentoreittejä. Enemmän reittiin vaikuttaa tuuli. Myötätuulen tuomaan kerosiinin säästöön verrattuna ylilentomaksut ovat vähäinen menoerä.

Valtion sataprosenttisesti omistama Fintraffic ANS -yhtiö kerää vuosittain noin 50 miljoonaa euroa ylilentomaksuja. Maksut eivät päädy automaattisesti valtion pussiin, vaan osakeyhtiö on itsenäinen. Jos valtio haluaa käyttää näitä rahoja, sen on nostettava ne yhtiöstä osinkoina.

Kenellä hallitsijalla on kautta maailmanhistorian ollut suurin poliittinen, taloudellinen ja sotilaallinen valta vaikuttaa mahdollisimman suuren väestöosuuden elämään? Jos vastaus ei ole Xi Jinping nykyhetkellä, niin kuka muu se voisi olla?

– Kestotilaaja Espoosta

Torsti pyysi Tikkaremmin politiikan ja historian tuntijoita lyömään viisaat päänsä yhteen ja sai jos jonkinmoista ehdotusta ja vasta-argumentteja niille.

Kiinaa tunteva tikkaremmiläinen huomauttaa ykskantaan, että Xi Jinping se ei ainakaan ole. Vaikka Kiina ei ole oikeusvaltio, sielläkään ei ole nykyaikana mahdollista, että maan johtaja voisi toimia oikkujensa varassa ilman, että siitä ei voitaisi tehdä loppua.

Yhdysvaltain presidentti John F. Kennedy teki Kuuban kriisin aikaan päätöksen olla ryhtymättä sotaan niin, että läsnä oli vain hyvin pieni ihmisjoukko. Kolmas maailmansota olisi varmasti vaikuttanut kaikkien elämään. Toisenkin tikkaremmiläisen mielestä toisen maailmansodan jälkeisillä Yhdysvaltain presidenteillä oli ennennäkemätön mutta sittemmin loiston päivänsä nähnyt kulttuurinen hegemonia ja ydinaseita siihen päälle.

Kolmas tikkaremmiläinen pitää näitä kohtuuttoman Amerikka-keskeisinä tulkintoina.

Hänestä Neuvostoliiton Josif Stalin olisi ainakin kolmen kärjessä. Stalin hallitsi maailman suurinta valtiota, määräsi käytännössä Itä-Euroopan sosialististen maiden kaikesta politiikasta ja vaikutti toisen jättivaltion, Kiinan, politiikkaan. Kun siirtomaavaltaa purettiin kylmän sodan alussa, pitkin maailmaa syntyi kommunistisia liikkeitä, jotka palvoivat niin ikään Stalinia.

Vaan miten määritellä globaalia valtaa, jos maailmasta tunnettiin vain osa?

Parikin mainintaa saa Tšingis-kaani, jonka sotilaallinen mahti oli tolkuton. Mongolivaltakunta ulottui 1200-luvulla Vietnamista Unkariin ja kattoi noin puolet tunnetusta maailmasta. Antropologian professori Jack Weatherford argumentoi vuoden 2004 kirjassaan, että Tšingis-kaani vaikutti Euroopan ja maailman kehitykseen paljon enemmän kuin yleensä myönnetään. Kaikki tikkaremmiläiset eivät ole Weatherfordin väitteestä samaa mieltä.

Ming-dynastian 1400-luvulla hallitsema Kiina oli maailman suurin talous, jossa asui kolmannes maailman väestöstä. Keisari Yonglella oli valtava laivasto ja laajentumishaluja, mutta vasallivaltioiden suhde emämaahan jäi symboliseksi.

Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Henry Kissinger on sanonut, ettei kenelläkään ole ollut vastaavaa valtaa kuin Julius Caesarilla Roomassa juuri ennen ajanlaskun alkua. Tähän Tikkaremmistä hymähdetään, että jos koko maapalloa mietitään, Kissingerillä oli varmasti enemmän valtaa kuin Caesarilla koskaan.

Tikkaremmi Facebookissa

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Sunnuntai