Tieteistarinoiden läpikäynti huojentaa: vuonna 2022 on odotettavissa vain lokakuinen avaruusolioiden hyökkäys - Sunnuntai | HS.fi

Tiedoksi, avaruusoliot hyökkäävät 6. lokakuuta 2022

Toimittaja Marko Junkkari kävi läpi nuorena lukemansa ja katsomansa scifi-romaanit ja -elokuvat. Googlaaminen varmisti, etteivät scifi-tarinat ennusta mitenkään erityisen pahaa alkavaa vuotta.

Haluatko tietää, mitä 2020-luvulla vielä tapahtuu? Katso scifi-elokuvia.

2.1. 2:00

Yksi ikääntymisen ikäviä puolia on se, että aina näin vuosiluvun vaihtuessa tuntuu kuin astuisi science fiction -elokuvaan.

Vuosiluvusta 2022 tulevat mieleen androidit, kyborgit ja muut tappajarobotit sekä avaruusmatkailu, tekoäly, aikakoneet ja ihmiskunnan tuho. Tällaista melkoista dystopiaa eli kauhukuvaa tulevaisuuden yhteiskunnasta science fiction -tarinoissa yleensä povataan. Siis niissä elokuvissa ja kirjoissa, joita luin ja katselin nuoruudessa 1980- ja 1990-luvulla.

Monissa noista tarinoista yhteiskunnan rakenteet tuhoutuivat luonnonkatastrofin tai ilmastomuutoksen takia. Syynä saattoi olla myös pandemia, taloudellinen epätasa-arvo, teknologian riistäytyminen käsistä tai avaruusolioiden hyökkäys.

No, avaruusolioita ei vielä ole näkynyt, mutta muutoin nuo viime vuosituhannella visioidut kauhukuvat tuntuvat hyvinkin tutuilta. Ja kiinnostavaa kyllä, monet näistä synkistä tulevaisuuden visioista sijoittuvat 2020-luvulle.

Ohjaaja Ridley Scottin vuonna 1982 julkaistu Blade Runner -elokuva tapahtuu vuoden 2019 Los Angelesissa. Arnold Schwarzeneggerin tähdittämä elokuva The Running Man – Juokse tai kuole (1987) taas sijoittuu vuoteen 2025. Se kertoo muun muassa taloudellisesta epätasa-arvosta ja poliisiväkivallasta.

Kirjailija Bruce Sterlingin vuonna 1988 julkaisema Islands in the Net -romaani kertoo siitä, miten vuonna 2023 muutama globaali jättiyritys hallitsee maailmaa internetin kaltaisen tietoverkon avulla. Yritykset saavat kaiken haluamansa tiedon kansalaisista älykellojen ja muiden puettavien laitteiden välittämän datan avulla.

Terminaattori-elokuvassa (1985) maailmaa hallitsee vuonna 2029 Skynet-niminen supertietokone.

Science fiction -tarinat kertovat tietysti eniten siitä hetkestä, jolloin ne on tehty. Vaikka tarinat on sijoitettu kauas tulevaisuuteen, niissä painottuvat ymmärrettävästi teemat, jotka tekohetkellä ovat ajankohtaisia.

Ja on sinänsä loogista, että 1980- ja 1990-luvuilla tehdyt tulevaisuusvisiot sijoittuvat 2020-luvulle. Se oli tekohetkellä niin kaukana, että taiteilija pääsi käyttämään luovuuttaan ja visiointikykyään. Samalla taiteilija saattoi kuitenkin ajatella, että 30–40 vuotta oli niin lähellä, että teosten lukijat ja katsojat todennäköisesti elävät vielä silloin ja pääsevät aikanaan katsomaan, miten visiot toteutuvat.

Voisikin siis olettaa, että nyt 2020-luvun alussa julkaistavat science fiction -elokuvat ja kirjat tapahtuisivat kutakuinkin 2050- tai 2060-luvulla. Varmasti näin onkin – mutta erikoisen poikkeuksen tästä tekevät Marvel-elokuvat, jotka ovat tapahtuvinaan kutakuinkin nykyajassa.

Esimerkiksi vuonna 2019 ensi-iltansa saaneen Avengers: Endgame -elokuvan alussa ollaan vuodessa 2018 mutta sitten hypätään vuoteen 2023. Ja sieltä kvanttiteknologian avulla loikataan takaisin menneisyyteen vuoteen 2012.

Hyvää alkavaa vuotta 2022 lupailee kuitenkin se, että aika harva klassisista 1980- ja 1990-lukujen science fiction -tuotoksista sijoittuu tarkalleen vuoteen 2022. Googlaamalla löytyi itse asiassa vain muutama esimerkki.

Martin Campbellin vuonna 1994 ohjaama No Escape – Pako Absolomista kertoo vuoden 2022 dystooppisista vankiloista. Vuonna 1993 julkaistusta Time Runner -elokuvasta ei ole muuta mainittavaa kuin se, että pääosassa oli Tähtien sota -elokuvista tuttu näyttelijä Mark Hamill.

Ja että avaruusoliot hyökkäävät maapallolle 6. lokakuuta 2022.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Sunnuntai