Kansanmurha

Mitä on lupa odottaa neuvotteluilta, joissa suurempi osapuoli haluaa pienemmän osapuolen kansanmurhaa ja pienempi osapuoli tästä huolimatta haluaa silti röyhkeästi elää, kysyy Jari Tervo kolumnissaan.

10.4. 2:00 | Päivitetty 10.4. 6:40

Viikolla selvisi, mitä tarkoittaa Ukrainan puhdistaminen presidentti Vladimir Putinin keksimistä natseista. Se merkitsee kansanmurhaa.

Butšan verilöylyn paljastumisen päivinä ilmestyi Venäjän valtiollisen uutistoimiston Ria Novostin kolumnistin Timofei Sergeitsevin kirjoitus Mitä Venäjän on tehtävä Ukrainalle?. Sergeitsev linjaa: Denatsifikaatio tarkoittaa toimenpiteitä sitä suurta kansanosaa kohtaan, jota ei voi suoraan rangaista sotarikoksista.

Butšan kaduille murhatut siviilit ovat siis esimerkki niistä, joita ei voi suoraan rangaista sotarikoksista.

Kolumnisti kirjoittaa juutalaisen presidentin Volodymyr Zelenskyin johtamasta Ukrainasta: Ukronatsismi on paljon suurempi vaara maailmalle ja Venäjälle kuin Hitlerin versio saksalaisesta natsismista.

Tämän vaaran Ukraina on aiheuttanut pelkällä olemassaolollaan: hyökkäämättä kenenkään kimppuun, pystyttämättä keskitysleirejä.

Venäjän edeltäjävaltio Neuvostoliitto tunsi hyvin saksalaisen natsismin. Stalin ja Hitler solmivat hyökkäämättömyyssopimuksen elokuussa 1939. He olivat liittolaisia. Tämän Putin jättää mielellään mainitsematta.

Neuvostoliiton ja natsi-Saksan sopimuksen salaisen lisäpöytäkirjan mukaan Suomi kuului Neuvostoliiton etupiiriin.

Sopimuksen nykysovelluksesta Putin halusi neuvotella lännen kanssa ennen hyökkäystä Ukrainaan. Putin vaati takuita siitä, ettei Nato laajene itään. Jos länsi olisi hyväksynyt vaatimuksen, se olisi estänyt Suomen Nato-jäsenyyden.

Venäjällä kuka tahansa ei julkisesti pohdiskele, mitä Venäjän pitäisi tehdä Ukrainalle. Sergeitsevin kirjoituksella on varmasti Putinin siunaus.

Kirjoitus huipentuu villiin historiantulkintaan: Venäjä teki kaiken mahdollisen pelastaakseen länsimaat 1900-luvulla. Tuntuu kuin Putinin käsi olisi ohjannut Sergeitsevin kynää. Tuloksena oli Kremlin valtiaan tyyliä: mahtipontisuutta, suuruudenhulluutta, itsesääliä, katteetonta marttyyriutta.

Putinia loukkaa se, ettei länsi kunnioita häntä. Hyökkäämällä Ukrainaan Putin paisutti epäkunnioituksen piirin lähes kaikkialle maailmaan.

Venäjän brutaali sodankäyntitapa vaikeuttaa rauhanneuvotteluja. Näin käy myös siinä tapauksessa, että neuvottelijoiden myrkytysvaara pystyttäisiin jotenkin minimoimaan. Mitä on lupa odottaa neuvotteluilta, joissa suurempi osapuoli haluaa pienemmän osapuolen kansanmurhaa ja pienempi osapuoli tästä huolimatta haluaa silti röyhkeästi elää?

Kansanmurha ei ole neuvottelukysymys. Se on yhä rikos ihmisyyttä vastaan.

Murhanhimoisesta Vladimir Putinista pitäisi päästä eroon. Ihanteellista olisi, jos hänet syöksisi vallasta Venäjän kansa. Tämän mahdollistamiseksi länsimaitten olisi Saksan vastahangasta huolimatta lakattava rahoittamasta Venäjän sotaa öljy- ja kaasuostoilla. Kansa ei hylkää Putinia ennen kuin se kärsii tämän politiikasta.

Jokainen tajuaa, että mitään ei varsinaisesti tapahdu, kun oligarkin kahdeksasta miljardista viedään neljä. Jäljelle jää kylliksi pröystäiltävää. Putinin tyttärien joutuminen pakotelistalle hetkauttaa vain heitä

Putin pitää pakottaa valitsemaan sodankäynnin ja kansan hyvinvoinnin välillä öljy- ja kaasutulojen ehtyessä. Hän valitsee itselleen uskollisena tietenkin sodan.

Kun Pietarin Palatsiaukiolle ja Moskovan keskustaan kokoontuu elämän kurjistumisen raivostuttamana satojatuhansia venäläisiä vaatimaan muutosta, Putin käskee ampua väkijoukkoa. Komentaja kieltäytyy tottelemasta käskyä, ja Putin lähtee, tuskin kuitenkaan jalat edellä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole niitä miehiä, jotka kuolevat aatteensa puolesta. Hän haluaa, että muut kuolevat hänen aatteensa puolesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Sunnuntai