Oikeuslääkäri Ursula Vala tekee vuodessa 400–600 poliisin määräämää oikeuslääketieteellistä ruumiinavausta. Häntä avustaa työssä yksi tai useampi obduktioteknikko. Vainajan elimet nostetaan tutkittavaksi vasemmalla olevalle pöydälle.

Pahan kuoleman ammattilainen

Oikeuslääkäri Ursula Vala selvittää poliisien pyynnöstä vainajien kuolinsyitä. Hänen pöydällään kuolema ei useinkaan näytä kauniilta, mutta hän pyrkii aina löytämään omaisille jotakin lohtua.


20.5.2022 2:00 | Päivitetty 26.5.2022 23:12

Ruumiinavaussali Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella Helsingin Tilkanmäellä on hohtavan puhdas. Salin nurkissa ei nyt näy toukkia ja kärpäsiä, joita oikeuslääkäri Ursula Vala usein aamuisin kohtaa, kun hän aloittaa työnsä.

Vala tekee oikeuslääketieteellisiä kuolemansyynselvityksiä vainajille, joiden kuolemasta on aloitettu poliisitutkinta. Koska moni näistä ihmisistä on yleensä kuollut kauan ennen ruumiinavausta, ruumiisiin pesiytyneet ötökät ryömivät usein teräksiselle avauspöydälle ja siitä lattialle. Vaikka tila pestään päivittäin vahvoilla pesuaineilla, huoneessa elää sinnikäs hyönteispopulaatio. Valalle se kertoo elämän kiertokulusta: siitä, että ihmiset muuttuvat kuollessaan osaksi luontoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Sunnuntai