Pietari Suuri, Vladimir Pieni

Vladimir Putinin kerrotaan olevan 170-senttinen.

23.6. 2:00 | Päivitetty 23.6. 9:40

Venäjän johtaja Vladimir Putin vertasi äskettäin itseään Pietari Suureen. Putin haki samankaltaisuutta siitä, että myös Pietari Suuri valtasi alueita, joita Euroopan maat eivät tunnustaneet Venäjälle kuuluviksi. Putinin mielestä se oli hienoa.

Fyysisiltä mitoiltaan Pietari Suuri oli eri sarjaa kuin Putin. Pietari oli liikanimensä mukaisesti iso mies, aikalaislähteiden mukaan jopa kaksimetrinen, mikä oli hänen elinaikanaan (1672–1725) huomattava pituus.

Putin on päätä lyhyempi. Hänen pituudestaan ei ole täysin varmaa tietoa, mutta monessa lähteessä hänen kerrotaan olevan 170 senttiä pitkä.

Venäläisten miesten joukossa Putin on maan keskiarvoa (176 senttiä) lyhyempi. Nähtävästi Putin haluaisi olla ainakin keskivertomies, sillä hän tunnetusti käyttää korkeakorkoisia kenkiä. Maailmanhistoriassa pitkä liuta yksinvaltiasmiehiä on ennen häntä toiminut samoin.

Korkojen kanssa Putin näytti kuvissa välillä yhtä pitkältä kuin presidentti Tarja Halonen (172 senttiä). Presidentti Sauli Niinistön (177 senttiä) tasolle Putin ei kuitenkaan yllä edes vippaskonstein.

Putin voi lohduttautua sillä, että hänen kaipaamansa Neuvostoliitto tunnettiin pienistä johtajistaan.

Vladimir Lenin oli 165-senttinen. Vielä hieman lyhyempi oli ilmeisesti Josif Stalin. Täyttä varmuutta ei ole, sillä Stalinin pituutta peiteltiin valtiosalaisuutena aivan kuten hänen hallintonsa teloittamien ihmisten määrääkin.

Johtajien pituutta koskevissa tutkimuksissa, esimerkiksi Texas Tech -yliopiston tekemässä, on todettu, että vapaissa vaaleissa äänestäjillä on taipumus valita kookkaita johtajia.

Kun kansa Venäjällä pääsi ensi kertaa valitsemaan johtajaansa vuonna 1991, se valitsi 187-senttisen Boris Jeltsinin.

Tutkimus ei selitä sitä, että myös Putinia on äänestetty. Uudelleenvalintoja selittänevät muut seikat, muun muassa se, että vaalit eivät ole olleet vapaita.

Suuruus ihmisenä tai johtajana ei kuitenkaan liity mitenkään siihen, kuinka pitkä henkilö on. Tai mitä sukupuolta hän on.

Venäjän historian mahtavimpia johtajia oli yli 30 vuotta hallinnut Katariina II, joka tunnetaan myös nimellä Katariina Suuri. Hän oli vallassa vuosina 1762–1796.

Katariina Suuri nykyaikaisti Venäjän. Hän toi Venäjälle valistuksen oppeja ja sai kulttuurin ja tieteen kukoistamaan. Hän perusti yliopistoja, teattereita ja Eremitaašiin taidekokoelman. Venäjän maine muuttui. Sitä alettiin jopa pitää suurena eurooppalaisena sivistysvaltiona. Kulttuuriväkeä muutti Euroopan maista Venäjälle.

Putinin saavutukset ovat täysin päinvastaiset. Hän on romahduttanut Venäjän aseman maailmassa. Sivistyksen ja kehitysnäkymät hän on tuhonnut niin, että omatkin kansalaiset pakenevat maasta.

Historian varalle Putinille onkin jo valmiina lisänimi: Vladimir Pieni.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Sunnuntai