Pieni ihminen valtaa suuren palatsin

Sri Lankassa, Washingtonissa ja Kabulissa on nähty lyhyen ajan sisällä vallanpitäjien palatsin valtaus. Kansa toimii palatsissa aina samalla tavalla.

Kansalainen piti ”puheen” juuri vallatussa Sri Lankan presidentinpalatsissa sunnuntaina 10. heinäkuuta 2022.

17.7. 2:00 | Päivitetty 17.7. 11:21

Taas se nähtiin – klassinen palatsin valtaus.

Kansannoususta humaltuneet kansanjoukot vyöryivät viime sunnuntaina 10. heinäkuuta Sri Lankan pääkaupungissa Colombossa presidentti Gotabaya Rajapaksan hetkeä aiemmin hylkäämään ökypalatsiin.

Talouskriisistä ja korruptiosta arvosteltu 73-vuotias vallanpitäjä oli juuri ajettu maanpakoon, tosin hän jäi jumiin lentoaseman vip-tilaan, sillä rajaviranomaiset eivät suostuneet leimaamaan hänen passiaan.

Mitä syvemmän epätasa-arvon, suurempien elintasoerojen ja hävyttömämmän korruption maasta on kyse, sitä huumaavampi täytyy olla kansan tunne palatsirynnäkössä.

Mutta mitä tavallinen kansa sitten tekee, kun se pääsee yhden päivän ajan elämässään kokeilemaan, miltä vallanpitäjän hulppea luksus tuntuu? (Nimittäin kansannousuissakin vallan kuitenkin kaappaa lopulta aina joku muu kuin tavallinen kansa.)

No, se tekee sitä samaa, mitä kansa tekee kaikkialla maailmassa vastaavassa poikkeustilanteessa.

Kansa otti käyttönsä myös vallasta syöstyn presidentti Gotabaya Rajapaksan uima-altaan.

Sri Lankassa osa hyppäsi palatsin uima-altaaseen, osa ehkä ensimmäistä kertaa elämässään. Useampi testasi, miltä tuntuisi pitää puhetta presidentin puhujakorokkeelta. Ja sitten ”puheesta” otettiin selfie, totta kai.

Rajapaksan ja hänen vaimonsa Ioman majesteetillisessa parisängyssä pötkötettiin, kun kerran niinkin outo mahdollisuus avautui. Valtiojohtajan kuntosalissa kansa pumppasi rautaa, mutta valokuvista päätellen tietenkin vitsillä: että kyllä täällä on kelvannut presidentinkin pumpata!

Nyt Rajapaksa on jo maanpaossa Malediiveilla.

On epäilemättä kivuliasta seurata netistä, kun tavallisen kansan myyntipäälliköt ja muut katukauppiaat, kengänkiillottajat, mainosgraafikot, kokit ja somevaikuttajat vyöryvät palatsin peilisaleihin, kylpyhuoneisiin ja viinikellareihin.

Tavallinen rivikansalainen kaikkialla maailmassa näyttää toimivan vallatuissa palatseissa suurin piirtein samalla tavalla, vaikka itse kansannousujen syyt ja logiikat voivat olla hyvinkin erilaisia.

Capitolin valtaajiin kuulunut Richard Barnett nosti jalan Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin työpöydälle 6. tammikuuta 2021.

Kun trumpistit valtasivat Yhdysvaltain kongressitalon tammikuussa 2021, siellä tehtiin samoja temppuja kuin Colombon presidentinpalatsissa. Puhujakorokkeella pidettiin ”puheita” ja jalat nostettiin rehvakkaasti edustajainhuoneen puhemiehen työpöydälle.

Talebanin rivisotilaiden päästyä Kabulissa presidentinpalatsiin elokuussa 2021 moni päätyi kuntosaliin, jonka polku- ja soutulaitteet olivat luku- ja laskutaidottomille kylänmiehille kuin Disneylandista.

Talebanin taistelijoita Afganistanin vallatussa presidentinpalatsissa 15. lokakuuta 2021.

Muutamaakin personal traineria olisi tarvittu näyttämään, miten kampea kuuluu pyörittää.

Oppivatko yksinvaltiaat ja nykyajan tsaarit mitään näistä toistuvista uutiskuvista?

Eivät, jos tutkimuksiin uskoo. Autoritaarisuus on globaalilla tasolla kasvussa, demokratia laskussa, kertoo vaikkapa Freedom House -järjestön demokratiaindeksi.

Sen sijaan köyhä ja kauan alistettu kansa varmasti oppii vallatuissa palatseissa muutaman tunnin riekuttuaan, ettei se oikeasti kuulu kullattuihin saleihin. Kuinka moisessa yliviritetyssä fantasiamaailmassa ylipäätään eletään?

Mutta ymmärtää moni rivikansalainen jo senkin, ettei vanhan maailman ökypalatseihin kuulu kyllä kukaan muukaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Sunnuntai