Pahan tavan paluu

Kättely teki kömpelön paluun koronan jälkeen. Välttely olisi kuitenkin edelleen parempi vaihtoehto.

Kuningas Charles III tervehti väkijoukkoa Pohjois-Irlannissa tiistaina.

18.9. 2:00 | Päivitetty 18.9. 10:55

Huoneeseen saapuu koronapandemian jo mielestään karkottanut ihminen, joka on palannut vanhoihin hyviin sosiaalisiin tapoihin. Hän katsoo silmiin ja ojentaa käsivartensa kättelyä varten.

Toisena osapuolena on ihminen, jolla on vielä vahvasti mielessä kahden ja puolen vuoden aikana mieleen juurrutetut pandemianvastaiset ohjeet. Hän nyökkää tervehdykseksi, korkeintaan varovasti tarjoaa kättään nyrkkitervehdykseen.

Seuraa puolin ja toisin hämmentynyttä empimistä, käsivarren ojentamista ja takaisin vetämistä, ehkä epämääräinen käsien hipaisu toisiinsa.

Näitä tilanteita on viime aikoina nähty paljon.

Ei tule kättely. Ei tule välttely. Tulee kvättely.

Se on todella kömpelö sana – juuri niin kuin tilanne, jota se kuvaa.

Kättely on ainakin pari tuhatta vuotta vanha tapa. Luottamuksen osoitus, sopimuksen vahvistus, ystävyyden ele.

Käsien saattaminen yhteen ja puristaminen tunnettiin jo Antiikin Kreikassa ennen ajanlaskun alkua. Tapa mainitaan useasti sekä Iliaan että Odysseian runoissa.

Kättelyä pidetään juuriltaan eurooppalaisena tapana, mutta eurooppalainen historiankirjoitus on tunnetusti itsekeskeistä. Varhaisimpiin kättelyn kuvauksiin kuuluu Babyloniasta, nykyisen Irakin ja Syyrian alueelta, löydetty lähes 3 000 vuoden takainen kohokuva, jossa Babylonian ja Assyrian kuninkaat paiskaavat kättä.

Epidemiologisesta näkökulmasta kättely on tietenkin aivan perkeleellinen tapa.

Kättelyn sanotaan alun perin olleen kohtaamistilanteessa merkki siitä, että ihminen ei kanna asetta. Se ei kyllä selitä, miksi kättely tuli tavaksi suorittaa myös erotessa.

Vaikka kättely on monissa kulttuureissa oletusarvoinen tervehdystapa, ei tietenkään kaikkialla. Japanissa ihmistä kuuluu tervehtiä kumartamalla, sekä tavatessa että hyvästeltäessä.

Japanissa kumartaminen kuuluu asiaan. Kuvassa Japanin kruununprinssi Akishino ja kruununprinsessa Kiko hyvästelevät tyttärensä Makon. Taustalla Makon sisko, prinsessa Kako.

Harmillista kyllä Japanin tapa ei ole levinnyt vallitsevaksi maailmassa. Epidemiologisesta näkökulmasta kättely on tietenkin aivan perkeleellinen tapa. Kaikki pöpöt tarttuvat ja leviävät, oli sitten SARS-CoV-2, jokin sen variantti tai ihan tavallinen syysflunssa.

Syysflunssasesonki käy nyt kuumana. Kättelykulttuurin paluu kiihdyttää huonoa kierrettä. Seurauksena on sairaita lapsia, kuormittunut terveydenhuolto, menetettyjä työpäiviä ja heikentyvä kansantalous, eikä niistä mitään kaivattaisi tähän muiden ongelmien päälle.

Kuningatar Elisabet kätteli Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeonia lokakuussa 2021 – tietenkin käsineet kädessä.

Pitkän elämänsä aikana kuningatar Elisabet II kätteli lukemattomia ihmisiä. Hän teki sen aina elegantisti ja useimmiten käsineet kädessä.

Käsine onkin erinomainen ehkäisyväline. Sen avulla voi nauttia kättelyn iloista ilman tartunnan vaaraa. Olettaen tietenkin, että käsine asianmukaisesti poistetaan ja pestään. Kuningattaren tapauksessa näin epäilemättä tehtiin.

Kuningatar eli 96-vuotiaaksi. Ei pitkä elämä tietenkään pelkästään käsineiden ansiota ollut, mutta kyllä ne kuningattaren monelta taudilta säästivät. Ja oliko se viimeinen julkinen kättely sitten kohtalokas? Siinä kuningatar tervehti pääministeriksi noussutta Liz Trussia ilman käsineitä.

Käsineet olivat myös olennainen osa Elisabet II:n pukeutumistyyliä. Vaikka hän oli muoti-ikoni ja trendinluoja, käsinekättely ei valitettavasti vakiintunut rahvaan pariin. Nyt se mahdollisuus on iäksi mennyt.

Vastuu esimerkin näyttämisestä on nyt uudella kuninkaalla. Charles III astuu valtaan epävarmana aikana, jolloin tavat vielä huojuvat kättelyn ja välttelyn välillä.

Ja mitä teki kuningas ensi töikseen?

Heti saavuttuaan Lontooseen Charles III meni Buckinghamin palatsin eteen tervehtimään väkijoukkoa ja kätteli ihmisiä yksi toisensa jälkeen.

Ei empimistä, ei välttelyä. Vain päättäväistä paljasta kosketusta. Se oli kuin Hänen Majesteettinsa julistus: kvättelyn aika on ohi.

Keep Calm and Shake Hands.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Sunnuntai