Saat sen minkä haluat

Ajatuksen voimalla voi saada muun muassa rahaa, rakkautta ja unelmavartalon, manifestoinnin harrastajat väittävät. Ilmiön ympärille on syntynyt iso bisnes.

The Secret on selfhelp-kirjallisuuden klassikko ja manifestoijan aapinen.

5.11. 2:00

Kuun vaihteessa Twitter täyttyy #manifesting-asiasanan alla tehdyistä kirjoituksista. Niissä käyttäjät ilmoittavat toivovansa marraskuulle onnea, menestystä, taloudellista yltäkylläisyyttä ja hyvän vartalon. Tämän julistamisen tai yksityisen ylöskirjaamisen uskotaan edistävän tavoitteiden toteutumista.

Manifestoinnissa on kyse uskosta siihen, että ajattelemalla tietyllä tavalla voi muuttaa todellisuutta. Kun vain tahtoo jotain tarpeeksi kovasti, mielikuvaharjoittelee toiveen toteutumista ja säätää aivonsa oikeaan mielentilaan, vetovoiman laki hoitaa loput. Näin asian harrastajat ainakin väittävät.

Manifestoinnin opettelusta on tullut iso bisnes. On manifestointiretriittejä, verkkokursseja, podcasteja, unelmavalmennusta. Rakkausvalmentajat neuvovat, kuinka mielikuvaharjoituksilla voi vetää elämäänsä unelmien kumppanin, runsausvalmentajat taas, kuinka vaurautta voi luoda ajatuksen voimalla.

Sarjasta yksilöllistä vaurastumisvalmennusta saa pulittaa noin tuhat euroa.

Ilmiö sai ensimmäistä kertaa julkisuutta 2000-luvun puoliväleissä, jolloin australialaisen TV-tuottajan Rhonda Byrnen The Secret -kirjasta tuli myyntihitti. Byrne käsittelee kirjassaan alun perin protestanttiajattelijoiden ja Madame Blavatskyn kaltaisten mystikoiden esittämiä ajatuksia siitä, kuinka todellisuuteen voisi vaikuttaa ajatuksen voimalla.

Kirjasta hullaantui muun muassa talk show -juontaja Oprah Winfrey, joka alkoi puhua manifestoinnin sekä vision boardien eli unelmataulujen tekemisen puolesta.

Viime vuosina manifestointi on elänyt uutta kukoistuskauttaan. The Guardianin mukaan manifesting-hakusanalla tehtyjen Google-hakujen määrä kasvoi pandemian aikana 600 prosentilla.

Eristyksessä oli helppo nähdä, mitä elämästä puuttui. Mielenterveyspalvelut ruuhkautuivat, mutta jotenkin omia ajatuksia oli työstettävä. Pian nuoret jo opastivat Tiktokissa toisiaan tekemään Oprah Winfreyn tyyliin unelmatauluja eli visualisoimaan Pinterest-kuvien avulla tulevan vuoden toiveita: täydellistä asuntoa, unelmien lomia, ihanteellista romantiikkaa, voimauttavia iskulauseita.

Kaikki viime vuonna asettamani toiveet toteutuivat, useampi käyttäjä väitti.

”Sun pitää vaan keskittyy siihen tulokseen, mitä haluat, ja sit universumi handlaa sen.”

Manifestoinnilla ei ole tieteellistä perustaa. Silti käsitteeseen törmää arkikielessä yhä useammin.

Joskus kyse on pilke silmäkulmassa tehdyistä heitoista, mutta moni harjoittelee tosissaan. Kun laulaja Pete Parkkoselta kysyttiin Voice.fi-radiokanavan haastattelussa hänen ensireaktiotaan pääsystä Vain Elämää -ohjelmaan, hän vastasi näin: ”Mä olin silleen, että okei, nyt se tapahtui. Mä olin tätä manifestoinut periaatteessa, ja suunnitellut, miten mun ura voisi mennä eteenpäin. – – Tää oli nyt sitten vuosikalenterissa juurikin 2022–2023 kohdilla. Sit mä ryhdyin työstämään tähän liittyviä ajatuksia.”

Myös sijoituspiireissä keskitytään mindsetin eli mielentilan positiiviseksi muokkaamiseen.

”Rahatilanteemme on seuraus siitä, miten oma energiamme rahan suhteen värähtelee”, kirjoittavat Mimmit Sijoittaa -sijoitusvaikuttajat Instagramissa, runsausvalmentajan vinkkejä esitellen.

Itsensä kehittämiseen keskittyvän Queen Talk -podcastin juontajat varoittavat Mokaatko manifestointisi? -jaksossaan, että manifestoinnin voi pilata väärällä energialla eli miettimällä liikaa sitä, voiko tavoite käytännössä toteutua: ”Manifestoinnissa sun duuni ei oo ikinä selvittää, miten se tapahtuu, sun pitää vaan keskittyy siihen tulokseen, mitä haluat, ja sit universumi handlaa sen, että how.”

Jos toiveet eivät kiivaasta tahtomisesta huolimatta toteudu, syynä on liian ponneton manifestointi tai muuten vain vääränlainen mielentila. Epäonnistumiseen manifestoinnin harrastajat eivät oikein osaa suhtautua: Twitteriin ei huudella, jos tavoitteet menevät mönkään. Ja mikäs siinä, ei ole varmaan terveellistä velloa pettymyksessä.

Ajattelussa kärjistyy kuitenkin nykyajalle tyypillinen yksilökeskeisyys, jossa pitää olla suuret luulot itsestään, koska kaikki on lopulta itsestä – ei vain toiminnasta vaan ajatuksista – kiinni. Todellisuuden voi kieltää, eikä vaikkapa rakenteiden muuttamisesta tarvitse puhua.

”Sun pitää varoo, mitä sä haluut, koska sä voit saada sen”, totesi rokkari Andy McCoy 80-luvulla ennustaen 2020-luvun wellness-trendin. Toisaalta, joskus pessimistikin voi yllättyä positiivisesti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Sunnuntai