Isoviha

Vladimir Putin pitää historiaa taistelukenttänä, josta voi noukkia vuosisatain takaa tekosyitä Venäjän nykyisille verilöylyille, kirjoittaa Jari Tervo kolumnissaan.

8.1. 2:00 | Päivitetty 8.1. 6:45

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö rinnasti uudenvuodenpuheessaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin Neuvostoliiton generalissimukseen Staliniin. Yya-Suomessa ei ollut tapana verrata itänaapurin johtajia mieheen, jonka tunnolla oli miljoonien viattomien henki.

Niinistön puhe oli raikas tuulahdus tulevasta Nato-Suomesta. Asiat voi sanoa myös niin kuin ne ovat. Putinia voi verrata Staliniin, varsinkin tyrannien kyvyttömyydessä ymmärtää vapaudesta ja demokratiasta kumpuavaa voimaa. Itsevaltiaitten on mahdotonta ymmärtää, että läntinen demokratia poikkeaa itäisestä. Se ei ole kulissi.

Tasavallan presidentti Juho Kusti Paasikivi kehui muistosanoissaan edesmennyttä Stalinia maaliskuussa 1953: ”Suomea kohtaan Stalin on osoittanut suopeamielisyyttä ja ystävyyttä.” Silloinen pääministeri Urho Kekkonen pani paremmaksi. Hänen mielestään edesmennyt oli ”nerokas ja menestyksellinen johtaja”.

Kekkosen mukaan Stalin tunsi erityistä henkilökohtaista kiintymystä ja ystävyyttä Suomea kohtaan: ”On luonnollista, että kun generalissimus Stalin on nyt poissa, me suomalaiset tunnemme vilpitöntä surua sen johdosta.”

Stalinin suuressa terrorissa ennen toista maailmansotaa tapettiin arvioiden mukaan jopa kaksikymmentätuhatta Venäjälle paennutta suomalaista. He olivat Stalinin mielestä kansallisuutensa vuoksi uhka Neuvostoliitolle.

Stalin lavasti Mainilan laukaukset vuonna 1939. Niitä seuranneessa talvisodassa kuoli vajaat kolmekymmentätuhatta suomalaista sotilasta ja siviiliä.

Paasikivi ja Kekkonen mielistelivät ja liehakoivat Neuvostoliittoa. Suurin osa suomalaisista ei todellakaan tuntenut vilpitöntä surua Stalinin kuoleman johdosta.

Putin vertaa itseään tsaari Pietari Suureen (1672–1725). Hän näkee päiväunia kolmesataa vuotta sitten kansanmurhan Suomessa määränneestä tsaarista.

Putinin mukaan Pietari ei ottanut Suuressa Pohjan sodassa (1700–1721) Venäjälle mitään, vaan palautti Venäjälle sille kuuluvia alueita.

”Näyttää siltä, että myös meidän vastuullemme on langennut tämä palauttaminen ja vahvistaminen”, Putin sanoi puheessaan kesäkuussa Pietari Suuren syntymän 350-vuotispäivänä. Hän rinnasti Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan samaisen tsaarin valloituksiin 1700-luvulla. Putin hakee mielellään historiasta oikeutusta brutaalille politiikalleen.

Eivät ammoiset kansanmurhat oikeuta nykyisiä.

Suuressa Pohjan sodassa taistelivat keskenään Ruotsi ja Venäjän johtama liittokunta. Suomi kuului Ruotsiin. Venäjä miehitti Suomen ja käynnisti tsaari Pietarin käskystä Pohjanmaan hävityksen. Tarkoituksena oli turvata vasta perustettu Pietari. Kun Pohjanmaa muutettaisiin autiomaaksi, Ruotsin armeijalta puuttuisi jalansija hyökätä Venäjää vastaan.

Ei ole sattuma, että Putin kaivaa Pietari Suuren haamun esiin juuri silloin, kun Suomi ja Ruotsi hakevat Naton jäsenyyttä. Putin haluaa esittää venäläisille, että hän jatkaa patsaiksi muuttuneitten mahtavien edeltäjiensä politiikkaa.

Suomessa Suuri Pohjan sota muistetaan Isovihana. Pietarin käskystä kasakat ja kalmukit järjestivät monipäiväisiä kidutusorgioita ja murhasivat armotta suomalaisia sissejä ja siviilejä. Nykyisin Pietarin armeijan toimintaa kutsuttaisiin kansanmurhaksi.

Kolmesataa vuotta sitten mikään armeija ei sotinut ihmisoikeudet päällimmäisenä mielessään. Kuten ei nytkään. Pohjanmaalla riehuneilla venäläisillä oli kuitenkin yksi muista armeijoista poikkeava erityisjulmuus: he ryöstivät tuhatpäin lapsia ja naisia Venäjälle orjiksi.

Isoviha ei ole kansallinen myytti. Professori Kustaa H. J. Vilkuna on dokumentoinut vihan vuodet.

Vladimir Putin pitää historiaa taistelukenttänä, josta voi noukkia vuosisatain takaa tekosyitä Venäjän nykyisille verilöylyille. Eivät ammoiset kansanmurhat mitenkään oikeuta nykyisiä.

Pietarit sun muut hurmeiset tsaarit ja kuninkaat saavat silloin tällöin historiaan jäävän liikanimen. He ovat muka suuria. Suurta heissä on ollut heidän uhriensa lukumäärä. Ei muuta. Sama pätee Venäjän nykytsaariin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Sunnuntai