Yhdysvallat pelasti Euroopan

Yhdysvallat auttaa jälleen vanhaa mannerta sodassa, koska se hyötyy tilanteesta, kirjoittaa Jari Tervo kolumnissaan.

19.2. 2:00 | Päivitetty 19.2. 6:54

Vuosi sitten Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Putinin kolmen päivän sota on nyt kestänyt vuoden. Venäjä tahtoi murskata Ukrainan valtion ja murhata sen kansaa. Miten Ukrainan olisi käynyt ilman Yhdysvaltoja? Miten Euroopan?

Ensimmäisessä maailman­sodassa Yhdysvallat pelasti Euroopan Saksalta. Sota muistetaan imperiumien hautausmaana: Saksan, Itävalta-Unkarin ja Venäjän keisarikunnat romahtivat.

Toisessa maailmansodassa Yhdysvallat pelasti Euroopan natseilta ja fasismilta. Neuvostoliitto valtasi puolet Saksasta ja Berliinin suurin miestappioin, mutta myös Yhdysvaltojen valtavan materiaaliavun turvin. Jälkimmäistä venäläiset eivät muista mainita muistopuheissa. Neuvostoliitto miehitti yli neljäksikymmeneksi vuodeksi Itä-Euroopan ja teki alueen maista itselleen satelliitteja.

Toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvallat ja Neuvostoliitto, entiset liittolaiset, muuttuivat vihollisiksi. Kylmässä sodassa Yhdysvallat turvasi Länsi-Euroopan Neuvostoliiton vyörytykseltä.

Viimeisen vuoden aikana Yhdysvallat on pelastanut Ukrainan. Se on antanut sotilaallista apua Ukrainalle lähes kaksinverroin sen, mitä muut maat ovat antaneet yhteensä.

Yhdysvallat ei auta Eurooppaa sen vuoksi, että me olisimme niin ihanaa väkeä eikä senkään vuoksi, että Yhdysvaltain puolustusvoimat olisi Maailman Pelastusarmeija. Demokraattisista oikeusvaltioista koostuva Eurooppa sopii Yhdysvalloille. Se hyötyy siitä.

Kuka olisi Yhdysvaltojen sijaan pelastanut Euroopan tällä kertaa? Päättämätön Scholz? Vai Macron, joka oli huolissaan siitä, että Putin menettää kasvonsa ja jonka mielestä Venäjän olisi saatava jonkinlaiset turvatakuut?

LÄNTISEN vasemmistoälymystön äänekkäälle osalle Venäjän hyökkäys on ollut kova paikka. Heille Yhdysvallat ei ole ollut Euroopan pelastaja. Se on ollut sotaan syyllinen. Läntiset vapaat henget ovat toistaneet Kremlin hokemaa: sodan aiheutti Naton laajeneminen.

Myös ”Naton laajeneminen” on Kremlin kieltä. Se ei halua kertoa asiaa niin kuin se on: itsenäiset valtiot ovat omasta tahdostaan liittyneet Natoon, koska se parhaiten turvaa heidän rajansa ja vapautensa. Ja nimenomaan Venäjän uhkaa vastaan.

NATO ei ole valtio, joka pyrkii väkivalloin laajentumaan. Venäjä on. Putinin Venäjää ymmärtää, kun ottaa selvää, ketä se syyttää ja mistä. Juuri sitä, mistä Kreml jotakuta syyttää, Kreml tekee parhaillaan itse. Kerta toisensa jälkeen.

Jos Venäjä olisi ollut aidosti huolestunut rajanaapureittensa liittymisestä Natoon, Ukrainan valloittaminen olisi ollut järjetöntä. Valloitukseen Putin kuitenkin pyrki. Silloin Venäjä olisi saanut uusiksi rajanaapureikseen Slovakian, Unkarin ja Romanian. Ne ovat kaikki Naton jäsenmaita. Putin olisi siis torjunut Naton saapumista Venäjän rajoille lisäämällä Nato-naapureittensa määrää räjähdysmäisesti.

Eurooppa ei voi luottaa siihen, että Yhdysvallat saapuu aina auttamaan. Yhdysvaltojen entinen presidentti Donald Trump pyrkii uudelleen virkaan, jonka hän jo kertaalleen häpäisi.

Valkoisen talon entisen turvallisuusneuvonantajan John Boltonin mukaan Trump oli vetämäisillään Yhdysvallat Natosta vuonna 2018. Boltonin arvion mukaan Trump olisi toteuttanut uhkauksensa, jos hänet olisi valittu toiselle kaudelle. Pienet ja keskisuuret eurooppalaiset maat eivät voi turvata Trumpiin. Boltonin mukaan presidentti kyseli kansliapäälliköltään, onko Suomi osa Venäjää.

Trump on ilmoittanut voivansa rakentaa rauhan Ukrainaan yhdessä vuorokaudessa. Hän ei ole paljastanut, miten hän sodan lopettaisi.

TIEDÄN kyllä, miten Trump sen tekisi. Hän soittaisi Putinille ja kertoisi lopettavansa sotilaallisen ja taloudellisen avun Ukrainalle heti. Diiliin kuuluisi, että Trump saisi rakentaa Moskovaan hotellin ja järjestää Miss Venäjä -kauneuskilpailut.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Sunnuntai