Sdp:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen ehdotti tällä viikolla, että ensi vaalikaudella järjestettäisiin Suomessa kokeilu nelipäiväisestä työviikosta. Lyhyemmästä työajasta huolimatta työntekijöiden palkka säilyisi entisellään.
Innoituksen ehdotukseensa Mäkynen oli saanut Britanniassa järjestetystä lyhyemmän työviikon kokeilusta, jonka tulokset olivat hyvin positiivisia.
Kokeilusta tehdyn raportin mukaan työntekijöiden poissaolot vähenivät ja tuottavuus parani. Työntekijöiden fyysinen ja psyykkinen terveys parani. Yli 90 prosenttia kokeiluun osallistuneista työpaikoista aikoi jatkaa lyhyemmän työviikon käyttämistä.
”Britanniassa päättyneen laajan kokeilun tulokset ovat sen tasoisia, että Suomessakin tulisi viimein lopettaa aiheesta Sdp:lle naljailu ja nähdä nelipäiväinen työviikko realistisena ja toivottavana lähitulevaisuuden kehityssuuntana”, Mäkynen totesi tiedotteessaan.
Naljailu ei kuitenkaan loppunut.
”Ehdotus on absurdi. Yrityksissä on työvoimapula”, kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen kirjoitti tiedotteessaan. ”Missä todellisuudessa Sdp elää?” kokoomuksen Pia Kauma twiittasi.
Mäkysen ehdotus ei ole uusi. Sdp:n puheenjohtaja Sanna Marin esitti 30 tunnin työviikkoa vuonna 2019 ja vielä uudestaan 2020. Ja työajan lyhentämistä on ehdottanut moni muukin – kuten esimerkiksi legendaarinen taloustieteilijä John Maynard Keynes.
Keynes julkaisi vuonna 1930 esseen nimeltään Economic Possibilities For Our Grandchildren (Lastenlastemme taloudelliset mahdollisuudet).
Kirjoituksessa Keynes povasi, että sadan vuoden kuluttua teollisuusmaissa elintaso on noussut 4–8 kertaa korkeammaksi kuin vuonna 1930. Tämä näyttää toteutuvan. Esimerkiksi Yhdysvalloissa bruttokansantuote henkeä kohden on noussut yli kuusinkertaiseksi, vaikka ihan täyttä sataa vuotta ei ole vielä edes kulunut.
Elintason noususta ja tuottavuuden paranemisesta johtuen Keynes ennusti, että työnteko vähenee dramaattisesti. Hän veikkasi, että hänen lapsenlapsensa tekisivät kolmituntisia työpäiviä tai 15 tunnin työviikkoa.
Tämä ennustus meni täysin pieleen. Esimerkiksi Suomessa keskimääräinen viikkotyöaika on noin 35 tuntia. Ennustus meni pieleen myös siksi, että Keynesillä ei ollut lapsia eikä näin ollen tietenkään myöskään lapsenlapsia.
Amerikkalainen julkisen palvelun radiokanava NPR julkaisi vuonna 2015 hauskan jutun, jossa käytiin läpi Keynesin ennustusta. Ohjelmassa haastateltavana oli kaksi Keynesin siskon lastenlasta – kun omia lapsia ei ollut, niin tämä oli lähin mihin päästiin.
Toinen Keynesin siskon lapsenlapsista on Nicholas Keynes Humphrey, joka on englantilainen eläkkeellä oleva neuropsykologi. Ohjelmassa kysyttiin, tekikö hän 15 tuntia töitä viikossa.
”Tein 15 tuntia päivässä”, Humphrey vastasi.
Toinen lapsenlapsi Susannah Burn kertoi puolestaan tekevänsä noin 50 tunnin työviikkoja psykoterapeuttina.
Keynes sanoi katuvansa elämässään vain sitä, että ei juonut enempää samppanjaa. Katumus on perusteltua, sillä Keynes teki valtavasti töitä. Hän ei malttanut oikein öisin nukkuakaan, kun oli niin paljon töitä tehtävänä.
Susannah Burn kertoi ohjelmassa, että Keynesin vaimo oli jatkuvasti vihainen miehensä liiallisesta työnteosta.
”Maynard kuoli liialliseen työntekoon”, Humphrey totesi ohjelmassa.