Fox News tunnetaan konservatiivisesta agendastaan, josta ovat hyötyneet äärioikeistolaiset ympäri maailmaa. Kuvassa ylhäältä kanavan entinen toimitusjohtaja Roger Ailes, Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte, kanavan pääomistaja Rupert Murdoch, Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump, Brasilian entinen presidentti Jair Bolsonaro, Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan.

”Todella hullua kamaa”

Yhdysvaltain katsotuin uutiskanava Fox News jäi kiinni valehtelusta. Nyt käynnissä oleva oikeusjuttu on osoittanut, että kanavan työntekijät saati pääomistaja Rupert Murdoch eivät itsekään usko kanavalla esitettyihin villeihin väitteisiin. Tavoitteena on totuudesta piittaamatta antaa yleisölle, mitä se haluaa, ja kuitata rahat.


5.3. 2:00 | Päivitetty 5.3. 6:37

Viesti saapui uutiskanava Fox Newsin sisäiseen ryhmächattiin 18. marraskuuta 2020, kun presidentinvaaleista oli kulunut 15 päivää. Sen lähettäjä oli Tucker Carlson, yksi kanavan suosituimmista juontajista.

Sidney Powell muuten valehtelee. Sain hänet kiinni siitä. Tämä on mielipuolista.”

Asianajaja Sidney Powell oli väittänyt Foxin toimittajan Maria Bartiromon ohjelmassa, että presidentinvaalien ääntenlaskussa oli tapahtunut vilppiä. Powellin mukaan vaaleissa käytetyt ääntenlaskukoneet olisivat vaihtaneet tuhansia Donald Trumpille annettuja ääniä Joe Bidenin ääniksi. 14. marraskuuta Powell pestattiin Trumpin asianajajaryhmään.

Kanavan toinen näkyvä tv-kasvo Laura Ingraham vastasi ryhmächatissa Carlsonille: ”Sidney on täysi sekopää. Kukaan ei suostu tekemään töitä hänen kanssaan.”

Kanavan ykköskasvot siis tiesivät, että Powell valehtelee. Siitä huolimatta Powellin annettiin esittää villejä väitteitään Fox Newsin ohjelmissa, myös sen jälkeen, kun hänen pestinsä Trumpin lakitiimissä päättyi 22. marraskuuta.

Pari kuukautta Fox Newsilla jatkuneen valehtelun seuraukset yhdistettynä Donald Trumpin yllytykseen olivat dramaattiset:

Tammikuun kuudentena päivänä 2021 väkijoukko rynni Washingtonissa kongressitalolle. He olivat vakuuttuneita siitä, että Joe Bidenin vaalivoitto perustui vilppiin. Henkensä menetti viisi ihmistä – yksi ammuttiin, yksi kuoli huumeiden yliannostukseen ja kolme sairaskohtaukseen.

Seuraavien kuukausien aikana Capitolin poliiseista neljä teki itsemurhan. Osaa hyökkääjistä etsitään yhä, mutta vankeuteen on tuomittu 192 ihmistä, pisimmillään yli seitsemäksi vuodeksi.

Fox Newsin sisäiset viestit tulivat päivänvaloon 16. helmikuuta 2023 osana kunnianloukkausoikeusjuttua, jonka ääntenlaskukoneita valmistanut Dominion Voting Systems nosti Fox Newsiä vastaan. Asianajajien koosteessa todistusaineistosta on 192 sivua ja 27. helmikuuta julkaistussa Rupert Murdochin valaehtoiseen lausuntoon perustuvassa aineistossa 212 sivua.

Lausunnossaan kanavan pääomistaja Murdoch myönsi, että osa Foxin juontajista antoi kanavalla hyväksyntänsä valheellisille vaalivilppiväitteille.

Lue lisää: Rupert Murdoch myöntää Foxin uutisankkurien puhuneen vaalihuijauksesta, vaikka tiesivät vaalien olleen rehelliset

”Oikeustapaus on monumentaalinen ensinnäkin Yhdysvaltain kunnianloukkauslainsäädännön kannalta ja toiseksi siksi, että se osuu demokratian ydinalueisiin”, Utahin yliopiston mediaoikeuteen erikoistunut professori RonNell Andersen Jones kertoo HS:lle sähköpostitse.

Yhdysvalloissa lehdistön sananvapaus on perinteisesti ollut vahvasti suojattu. Pelkkä väärän tiedon levittäminen ei johda korvausvelvollisuuteen, vaan lisäksi asian vireille panneen osapuolen eli kantajan pitää kyetä todistamaan, että valehteleminen on ollut tahallista.

Tapaus on tuonut päivänvaloon mekanismit Yhdysvaltain politiikkaa liikuttelevan Fox Newsin päätöksenteon takana.

Useissa oikeusjutuissa tahallisuuden todistaminen on osoittautunut mahdottomaksi, mutta tällä kertaa tilanne näyttää olevan toinen.

”Esiin on noussut selvästi suurempi määrä tarkoituksella vääristeltyä tietoa kuin suurissa mediaoikeudenkäynneissä yleensä”, kertoo Andersen Jones.

”On harvinaista, että kunnianloukkausjutun kantaja voi viitata lausumiin, joista valehtelun tietoisuus käy suoraan ilmi. Siksi Foxin tapauksen muistiot, sähköpostit ja viestit ovat niin merkittäviä.”

Yhdysvaltain lakipiireissä on arveltu, että käsillä on tärkeä ennakkotapaus.

Tucker Carlson on yksi Fox Newsin tunnetuimmista tv-kasvoista.

Toisella tapaa järisyttävän tapauksesta on tehnyt se, että se on tuonut päivänvaloon mekanismit Yhdysvaltain politiikkaa liikuttelevan Fox Newsin päätöksenteon takana.

Kanavalla tapahtuva totuuden muuntelu on ollut laajalti tiedossa, mutta vielä helmikuun 2023 puoliväliin asti moni saattoi ajatella, että kanavan työntekijät oikeasti uskovat väitteisiinsä osana kanavan ”konservatiivista” – tai paremmin ilmaistuna trumpilaista – maailmankuvaa.

Paljastuneet viestit osoittavat, että näin ei suinkaan ole.

Esimerkiksi kanavan pääomistaja Rupert Murdoch käyttää viesteissään toistuvasti ilmaisuja kuten ”todella hullua kamaa”, mutta ei puutu asiaan.

Valheisiin turvautumisen syy on selvä: katsojalukujen aiheuttama paine. Se hahmottuu hyvin, kun palaa presidentinvaalien äänestyspäivän iltaan 3. marraskuuta 2020.

Yhdysvalloissa televisiokanavat kilpailevat siitä, mikä niistä ennättää kertoa vaalien tuloksista ensimmäisenä. Ääntenlaskun edetessä Yhdysvaltain televisiokanavilla oli alettu ilmoitella, kumman ehdokkaan nimiin kunkin osavaltion valitsijamiehet menisivät.

Vuoden 2020 vaaleissa erityisasemassa oli Arizona. Sen tiedettiin olevan kiikun kaakun siitä huolimatta, että demokraattien presidenttiehdokas oli voittanut osavaltiossa viimeksi 24 vuotta aiemmin.

Kello lähestyi itärannikolla keskiyötä, kun Fox News kanavista ensimmäisenä kertoi Arizonan valitsijamiesäänten menevän Joe Bidenille. Bidenin johto oli tuolloin laskettujen äänten perusteella noin yhdeksän prosenttiyksikköä, mutta ilmoitusta pidettiin ennenaikaisena, koska satojatuhansia ääniä oli laskematta.

Seuraava, joka uskalsi ilmoittaa Arizonan menneen Bidenille, oli uutistoimisto Associated Press, kolmisen tuntia myöhemmin. Muut olivat varmoja vasta 12. marraskuuta, kun tulevan presidentin nimi oli ollut selvä jo useiden päivien ajan. Lopulta Foxin arvio osoittautui oikeaksi, mutta lopputulos oli täpärä: 49,4 % vastaan 49,1 %.

Kun Fox ilmoitti selvästi ennen muita Bidenin voittaneen Arizonassa, sekä Trumpin kampanjaväki että hänen kannattajansa pillastuivat.

Rupert Murdoch kuvailee antamassaan valaehtoisessa lausunnossa tilannetta näin: ”Ystäväni Jared Kushner soitti minulle ja sanoi 'tämä on kauheaa'. Taustalla kuulin Trumpin huutavan.” Kushner on Donald Trumpin vävy ja entinen neuvonantaja.

Foxin katsojaluvut notkahtivat. ”Demokraatien myötäilyyn” pettyneet siirtyivät suurin joukoin seuraamaan pienempiä trumpilaisia kanavia Newsmaxia ja One America News Networkia.

Foxilla ensimmäinen raju korjausliike nähtiin 5. marraskuuta, jolloin vaalit eivät olleet vielä ratkenneet. Televisiokasvo Maria Bartiromo kutsui Trumpin entisen avustajan Steve Bannonin vieraakseen ohjelmaansa. Bannon ilmoitti, että Trump oli voittanut vaalit ylivoimaisesti.

Samana iltana Foxin juontaja Sean Hannity lausui yleisölleen: ”...on mahdotonta koskaan saada tietää vaalien todelliset, reilut ja täsmälliset lopputulokset, tämä on fakta”.

Kun vaalit lopulta ratkesivat 7. marraskuuta, Foxin ilmoitus Bidenin voitosta tuli viimeisenä. Tilanteen uskottiin rauhoittuvan ja katsojalukujen korjaantuvan, mutta näin ei käynyt.

Foxin johtoportaaseen kuuluva David Clark on yhtiön monen muun pomon ohella kertonut, että hän uskoi vaalien olleen lainmukaiset. Silti hän antoi 8. marraskuuta Bartiromon näyttää ohjelmassaan aiemmin nauhoitetun Sidney Powellin haastattelun, joka siirsi Dominion-väitteen hämärien salaliittojen kategoriasta osaksi Foxin katsojien todellisuutta.

14. marraskuuta Rupert Murdochin poika, Fox Corporationin toimitusjohtaja Lachlan Murdoch ohjeisti tekstiviestillään kanavan uutisväkeä suhtautumisessa Donald Trumpiin.

”Kommenteissa on ollut negatiivisia sävyjä. Narratiivin pitäisi olla presidentin valtaisa juhlistaminen.”

Suoran näkymän Fox Newsin toimintalogiikan ytimeen päätyi avaamaan kanavan uutistoimittaja Jacqui Heinrich paria päivää aiemmin.

Heinrich vastasi Donald Trumpin twiittiin, jossa tämä toisti Foxin juontajien Sean Hannityn ja Lou Dobbsin Dominion-väitteitä. Heinrich twiittasi, että todisteita vaalivilpistä ei ole.

Pian Tucker Carlson lähetti kollegoilleen viestin: ”Hyvänen aika sentään, erottakaa [Heinrich]. Ihan vakavissaan... mitä vittua? Tämä on järkyttävää. Heinrichin viestittelyn täytyy loppua heti, tänä yönä. Yhtiölle aiheutettu vahinko on ilmiselvä. Osakekurssi laskee. Tämä ei ole vitsi.”

Heinrich ei menettänyt työpaikkaansa, mutta joutui vaihtamaan twiittinsä sellaiseen, joka ei viitannut Foxin juontajiin.

Tucker Carlsonin ulostulot osoittavat, että Fox Newsin toiminta ei perustu niin kutsuttuun konservatiiviseen ajatteluun tai valtavirrasta poikkeaviin tulokulmiin. Kanavalla yksinkertaisesti kerrotaan, mitä juuri omat katsojat haluavat kuulla, totuudesta piittaamatta.

Näin yleisöt pysyvät suurina, samoin kuin tulot.

Raha on myös oikeusjutun ytimessä. Ääntenlaskukoneita valmistava Dominion Voting Systems hakee Foxilta 1,6 miljardin dollarin eli noin 1,5 miljardin euron korvauksia.

Foxin näkemys on, että Dominionin arvo on haettavaa korvaussummaa pienempi ja oletettu tulonmenetys alle 100 miljoonaa, professori Andersen Jones kuvailee kiistaa.

”Todistusaineisto on kuitenkin niin vahva, että uskon, että Fox joutuu maksamaan mittavan summan.”

”Merkittävin linjanmuutos koskenee sitä, että jälkiä aletaan peittää paremmin.”

Sen sijaan velvoitetta oikaista omia väitteitä ei amerikkalaisessa oikeuskäytännössä synny.

”Foxin massiivisten rahavarojen vuoksi kyseinen tapaus tai edes tuloillaan olevat vastaavat oikeusjutut yhdessä eivät pysty tuhoamaan yhtiötä”, Andersen Jones jatkaa.

”Mutta on silti syytä uskoa, että merkittävät taloudelliset menetykset tässä kohtaa voivat vaikuttaa toimituksellisiin päätöksiin tulevaisuudessa, sekä Foxin että sitä niukkavaraisempien kanavien kohdalla. Siis kun esimerkiksi päätetään, miten käsitellä laajalle levinneitä mutta perusteettomia salaliittoväitteitä.”

Olisiko mahdollista, että tapaus lisäisi totuuden puhumista USA:ssa laajemminkin?

Helsingin yliopiston yliopistotutkija Niko Pyrhönen on puhdistusvaikutuksen suhteen epäileväinen.

”USA:ssa on niin monia eri areenoita mielipiteiden lausumiseen, että kokonaisuutena katsoen vaikutus ei liene merkittävä”, Pyrhönen sanoo.

Voisiko oikeustapaus vaikuttaa vuoden 2024 presidentinvaaleihin, joissa Trump pyrkii jälleen ehdolle?

”Tapaus vie kyllä Fox Newsilta joitakin argumentteja pois, he eivät esimerkiksi voi jatkaa kertomista tästä väitetystä vaalivilpistä. Uskon kuitenkin, että Fox News jatkossakin löytää keinot esittää Donald Trumpista myötämielisiä argumentteja ilman että heillä on vaaraa jäädä kiinni valheesta”, Pyrhönen sanoo.

”Merkittävin linjanmuutos koskenee sitä, että jälkiä aletaan peittää paremmin.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Sunnuntai