Talous    |   Näkökulma

Tuuli puhaltaa Ässälle ydintä paremmin

Osuustoiminnallinen S-ryhmä päätti luopua osuudestaan Fennovoimasta "liiketaloudellisen kokonaisharkinnan" perusteella. SOK:n mukaan S-ryhmän eurot suunnataan sellaisiin kohteisiin, jotka liittyvät suoremmin jäsenten etujen parantamiseen. SOK kertoi päätöksestä päivä osuustoiminnan juhlaseminaarinsa jälkeen – parhaillaan on menossa YK:n julistama kansainvälinen osuustoimintavuosi.

Tilaajille

Osuustoiminnallinen S-ryhmä päätti luopua osuudestaan Fennovoimasta "liiketaloudellisen kokonaisharkinnan" perusteella. SOK:n mukaan S-ryhmän eurot suunnataan sellaisiin kohteisiin, jotka liittyvät suoremmin jäsenten etujen parantamiseen.

SOK kertoi päätöksestä päivä osuustoiminnan juhlaseminaarinsa jälkeen – parhaillaan on menossa YK:n julistama kansainvälinen osuustoimintavuosi. Noin puolet maailman elintarviketuotannosta kulkee osuuskuntien kautta.

Seminaarin puhujat rauhannobelisti Martti Ahtisaarta myöten kävivät todistamassa osuustoiminta-aatteen elinvoimaisuudesta. Suomi onkin osuuskuntien määrällä mitattuna maailman osuustoiminnallisin maa.

Suomessa on runsaat 4 500 osuuskuntaa, joista yli 3 000 on 1–2 henkeä työllistäviä pienosuuskuntia. Suomalaisilla on jäsenyyksiä osuuskunnissa seitsemän miljoonaa eli jotkut ovat jäseninä useammassa osuuskunnassa.

Suomeen osuustoiminta rantautui yli sata vuotta sitten, mutta varsinkin pienet työosuuskunnat pikku hiljaa hiipuivat 1980-luvulle tultaessa.

Sotakorvausten perua Suomessa ajateltiin, että hevosta pienempiä esineitä ei täällä kannata valmistaa.

1990-luvun lama massatyöttömyyksineen elvytti pienosuuskunnat, ja niitä on siinnyt muun muassa sosiaalisen median ja tietotekniikan vaikutuksesta alalle kuin alalle.

Sekä professori Iiro Jussila että vanhempi tutkija Eliisa Troberg todistivat SOK:n seminaarissa, että ajan henki on otollinen osuustoiminnalliselle yhteisyrittäjyydelle.

Osuustoiminta perustuu sellaisille arvoille kuin yhdessä tekeminen, demokratia, tasa-arvo, avoimuus, oikeudenmukaisuus ja yhteiskunnallinen vastuullisuus. Eettisyydelle on nykyisessä kylmässä maailmassa kysyntää.

Myös globaalit ympäristö-, vesi-, ruoka- ja väestönkasvukriisit sekä nettisukupolven yhteisöllisyysarvot luovat modernia hohdetta aikaisemmin vanhahtavaksi koetulle osuustoiminnalle.

Ei siis ihme, että Fukushiman ydinkatastrofin taustaa vasten S-ryhmä luopuu Fennovoimasta, mutta ei sähköntuotannosta. Osuus TuuliWatti-yhtiössä istuu paremmin imagoon.

jarmo.aaltonen@hs.fi Kirjoittaja on HS:n taloustoimittaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ydinvoima
 • S-ryhmä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää