Talous

Vehviläisen lahjontaepäily kaatui syyteharkinnassa

Finnairin toimitusjohtajan Mika Vehviläinen välttyi syytteiltä Finnairin ja eläkevakuuttaja Ilmarisen lahjusrikosepäilyjä koskevassa asiassa. Esitutkinnan perusteella Vehviläistä epäiltiin lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa ja kolmea Ilmarisen johtoon kuuluvaa henkilöä lahjuksen antamisesta.

Tilaajille

Finnairin toimitusjohtajan Mika Vehviläinen  välttyi syytteiltä Finnairin ja eläkevakuuttaja Ilmarisen lahjusrikosepäilyjä koskevassa asiassa.
Esitutkinnan perusteella Vehviläistä epäiltiin lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa ja kolmea Ilmarisen johtoon kuuluvaa henkilöä lahjuksen antamisesta.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen syyteharkinta päättyi maanantaina.

Syytteiltä välttyivät myös Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailas, varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio ja Finnairin hallituksen puheenjohtajana toiminut Christoffer Taxell.

”Olen raskaalla tavalla oppinut, ettei riitä, että toimii lakien mukaisesti, vaan on otettava huomioon myös eettiset näkökulmat ja se, miltä asiat saattavat näyttää. Viime kuukaudet ovat olleet kova koulu. Olen tästä jupakasta ottanut opikseni ja tarkastelen jatkossa asioita laajemmasta näkökulmasta”, Vehviläinen sanoi tiedotteessa.

Syyttämättäjättämispäätöstä perustellaan sillä, että asuntokauppa oli tehty avoimesti Finnairin hallituksen tietoisuudessa.

”Tarkoituksena oli ollut järjestää Vehviläisen toimitusjohtajasopimukseen sisältyvä asuntoetu. Ei ole ilmennyt, että Ilmarinen olisi maksanut Vehviläisten asunnosta ylihintaa tai että asuntokauppa olisi muuten tehty Vehviläisten kannalta poikkeuksellisen edullisin ehdoin. Asuntokauppa ei ole loukannut Vehviläisen ja Finnairin välistä luottamussuhdetta”, apulaisvaltakunnansyyttäjä Kalske viestitti.

Rikosepäilyt liittyivät asuntokauppoihin, jotka Helsingin Sanomat paljasti viime helmikuussa. Kansalaisten eläkevaroja hallinnoiva Ilmarinen osti 1,8 miljoonalla eurolla Vehviläisen asunnon. Finnair on Ilmarisen suuri asiakas.

Vehviläinen jäi asumaan vuokralaiseksi niin, että Finnair maksoi työnantajana vuokran.

Kauppaa ehdotti Finnairin entinen hallituksen puheenjohtaja Christoffer Taxell. Ilmarinen on yksi valtion jälkeen yksi Finnairin suurimmista omistajista.

Tarkasteltavana olivat muun muassa muut liiketoimet, joita yhtiöillä oli samoihin aikoihin keskenään. Näihin kuului kauppa, jossa Ilmarinen tuli osaomistajaksi Finnairin rahtiyhtiöön Nordic Global Airlinesiin.

”Asuntokaupan teosta ja Nordic Global Airlines Oy:n perustamisesta saatujen yhdenmukaisten tietojen perusteella ei ole ilmennyt yhteyttä näiden oikeustoimien välillä. Ilmarisessa eri henkilöt ovat päättäneet asuntokaupasta ja Nordic Global Airlines Oy:öön osallistumisesta”, Kalske totesi tiedotteessa.

Ilmarisen toimitusjohtaja Sailas viestitti tyytyväisyydestään päätökseen. Sailas pitää tärkeänä, että asia selvitettiin perinpohjaisesti.

”Autoimme tutkinnassa viranomaisia kaikin tavoin, ja he hoitivat työnsä ripeästi. On hienoa, että voimme Ilmarisessa jälleen täysillä keskittyä tärkeään perustehtäväämme eli suomalaisten työeläketurvan hoitamiseen. Asia on Ilmarisen näkökulmasta loppuun käsitelty, ja suuntaamme katseen nyt eteenpäin”, hän sanoo tiedotteessa.

Finnairin osakekurssi oli päätöksen jälkeen Helsingin pörssissä selvässä 5,4 prosentin nousussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vehviläisen asuntokauppa
 • Finnair
 • Ilmarinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää