Talous

Neste Oil pelaa vaikeaa raaka-ainepeliä

Biodieselin valmistus on ollut Euroopassa tappiollista, vaikka sen kysyntä kasvaa.

Tilaajille

"Raaka-ainepeliä", öljynjalostusyhtiö Neste Oilin toimitusjohtaja Matti Lievonen kuvailee uusiutuvien polttoaineiden valmistusta.

Uusiutuvien polttoaineiden valmistuksessa menestyy siis yhtiö, joka pystyy hankkimaan riittävästi riittävän edullisia raaka-aineita.

Osana näitä pyrkimyksiä yhtiö vihki käyttöön perjantaina Porvoossa koelaitoksen, jossa tutkitaan mikrobien eli hiivojen ja homeiden käyttöä uusiutuvien polttoaineiden raaka-aineiksi soveltuvien öljyjen tuotannossa.

Neste Oil on sijoittanut raaka-ainepeliinsä eli NExBTL-tekniikkaan perustuvaan polttoainetuotantoon yli 1,4 miljardia euroa.

Tähän asti Neste Oil on pelannut peliään eli valmistanut vuodesta 2007 lähtien uusiutuvia polttoaineita tappiolla.

Uusiutuvien polttoaineiden valmistus tuotti Neste Oilille vuoden 2009 alusta tämän vuoden syyskuun loppuun mennessä 311 miljoonan euron vertailukelpoisen liiketappion.

Neste Oil laskee vertailukelpoisen liiketuloksensa vähentämällä raportoidusta liiketuloksesta varastojensa ja omistamiensa johdannaisten arvojen muutokset.

Neste Oilin uusiutuvien polttoaineiden valmistus on ollut viime vuosien ajan käynnistysvaiheessa. Käyttöasteet ovat olleet alhaisia. Sen takia kannattavuus on ollut heikko.

Nyt kaikki tuotantolaitokset ovat käytössä, ja heinä–syyskuussa niiden käyttöaste oli 84 prosenttia. Silti toiminta oli yhä tappiollista.

Syitä olivat muun muassa eri kasviöljyjen hintaerot sekä perinteisen biodieselin kannattavuusmarginaalit. Ne olivat Neste Oilin kannalta epäedullisia keväällä ja kesällä, Lievonen kertoo.

Neste Oilin uusiutuvien polttoaineiden valmistuksen tappiollisuus heijastaa laajemmin Euroopan unionin (EU) bio- ja uusiutuvien polttoaineiden markkinoiden sekavuutta.

Tavoite on selvä: uusiutuvilla polttoaineilla halutaan korvata raakaöljystä valmistettuja polttoaineita, joita poltettaessa vapautuu ilmastonmuutosta kiihdyttävää hiilidioksidia.

Tämän vuoksi EU:ssa sekoitetaan bensiiniin etanolia ja dieseliin biodieseliä.

Biodieselin valmistus on ollut Euroopassa tappiollista, vaikka kysyntä kasvaa.

Syynä ovat muun muassa ylikapasiteetti, tuonti EU:n ulkopuolelta sekä kasvirasvojen että raakaöljyn kallistuminen.

Biopolttoaineiden käyttöä on myös alettu vastustaa. Syy on ollut se, että ravintokasvien käyttö polttoaineiden raaka-aineena nostaa ruoan hintaa.

Lisäksi on havaittu, että öljykasvien viljelyalan kasvattamien johtaa metsien ja soiden raivaukseen, mikä puolestaan vapauttaa hiilidioksidia.

EU:ssa pyritään nyt poistamaan biopolttoaineiden käytön haittoja.

Euroopan komissio julkaisi aiemmin lokakuussa ehdotuksen uudesta direktiivistä, joka esimerkiksi rajoittaisi ruokakasvien käyttöä.

Ehdotus poisti osan bio- ja uusiutuviin polttoaineisiin liittyvästä epävarmuudesta. Jotkut silti epäilevät, yltääkö EU:n tavoitteeseensa eli siihen, että vuonna 2020 polttoaineiden kulutuksesta kymmenen prosenttia tyydytetään uusiutuvilla polttoaineilla.

Neste Oilin näkemys tavoitteesta on selkeä. "Kyllä se on realistinen", toimitusjohtaja Lievonen sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Neste Oil

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää