Talous

Nokia poistetaan suuryhtiöiden indeksistä

Matkapuhelimia valmistavan Nokian osake otetaan pois tärkeästä Euro Stoxx 50 -osakeindeksistä. Osakeindeksiä hallinnoiva Stoxx ilmoitti asiasta myöhään perjantai-iltana Suomen aikaa. Indeksistä poistaminen merkitsee osakkeen pakkomyyntejä.

Tilaajille

Matkapuhelimia valmistavan Nokian osake otetaan pois tärkeästä Euro Stoxx 50 -osakeindeksistä. Osakeindeksiä hallinnoiva Stoxx ilmoitti asiasta myöhään perjantai-iltana Suomen aikaa. Nokia on ollut indeksissä helmikuusta 1998 lähtien. Se poistuu indeksistä maaliskuun 18. päivä.

Indeksissä on 50 euroalueen markkina-arvoltaan suurinta yritystä. Nokian painoarvo indeksissä on viime vaiheessa vain 0,66 prosenttia.

Päätöksellä on todennäköisesti suuria vaikutuksia Nokian osakkeen hintaan, koska indeksirahastot joutuvat päätöksen takia myymään Nokian osakkeensa.

Nokian osakkeen arvo on viime päivinä heikentynyt sijoittajien ennakoidessa yhtiön poistamista indeksistä.

Indeksirahastot sijoittavat varojaan yrityksiin, jotka ovat tietyssä osakeindeksissä. "Tutkimusten mukaan osakkeen poistaminen indeksistä heikentää sen arvoa, ja voi laajemminkin aiheuttaa myyntejä. Siksi tämä on merkittävä päätös", sanoo rahoituksen professori Timo Rothovius Vaasan yliopistosta.

Kun sijoittajat alkavat suurissa määrin myymään osakkeita, se merkitsee arvopaperin halpenemista. Osakkeen heikkenemistä voi voimistaa vielä se, jos lyhyeksi myyjät alkavat ostaa Nokian osakkeita.

Finanssivalvonnan tilastojen mukaan lyhyeksi myyjien netto-osuus Nokian kaikista osakkeista oli perjantaina 12 prosenttia. Vuoden aikana Nokian osake on heikennyt runsaat 30 prosenttia.

Päätös markkina-arvoltaan euroalueen suurimpien osakkeiden indeksistä perustuu pitkänaikavälin muutoksiin. Indeksiin valitaan automaattisesti 40 markkina-arvoltaan suurinta euroalueen yhtiötä. Sen lisäksi on 20 yhtiön joukko, josta indeksiin valitaan kymmenen eniten markkina-arvoa vuoden kuluessa kasvattanutta yhtiötä.

Stoxx on itsenäinen yritys, jossa indeksejä koskevista päätöksistä vastaa yhtiön neuvottelukunta.

Markkina-arvo lasketaan kertomalla osakkeen hinta osakkeiden määrällä. Nokian markkina-arvo on halventunut viime vuosina voimakkaasti yhtiöön kannattavuuden romahdettua.

Vuonna 2007 yhtiön markkina-arvo oli sata miljardia euroa. Perjantain päätöskurssin mukaan markkina-arvo oli 10,3 miljardia euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nokia
 • Petri Sajari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  8. 8

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää