Talous    |   Kommentti

Keskittyminen olisi luontevaa

Keskisuomalaisen Lehtiyhtymä-kauppa on varsin suuri, mutta ei se suurena yllätyksenä tullut. Tuskin suurinkaan optimisti lehtitaloissa voi väittää, että lehtimainonnan surkea tilanne johtuu pelkästään taloussuhdanteesta. Verkko vie veronsa, ja siellä voi mainostaa monessa muussakin paikassa kuin sanomalehtien verkkosivuilla.

Tilaajille

Keskisuomalaisen Lehtiyhtymä-kauppa on varsin suuri, mutta ei se suurena yllätyksenä tullut. Tuskin suurinkaan optimisti lehtitaloissa voi väittää, että lehtimainonnan surkea tilanne johtuu pelkästään taloussuhdanteesta.

Verkko vie veronsa, ja siellä voi mainostaa monessa muussakin paikassa kuin sanomalehtien verkkosivuilla. Jaettavaa on entistä vähemmän.

Maakuntalehtien välinen kilpailu loppui aikoja sitten, kun kullakin levikkialueella yksi lehti pääsi ratkaisevasti niskan päälle ja muut katosivat. Valtalehdet ryhtyivät hankkimaan paikallis- ja kaupunkilehtiä.

Kun reviirit oli jaettu, sanomalehden julkaiseminen oli pitkään melkoinen rahasampo. Puhtaasti lukujen valossa hyvin on mennyt näihin päiviin. Varsinkin Keskisuomalaisen liikevoittoprosentit ovat melkoiset.

Digisiirtymän myötä kilpailun olisi voinut ajatella tulevan jälleen mahdolliseksi, kun toiminta ei ole enää sidoksissa fyysisiin rajoitteisiin. Mutta maakuntalehdet päinvastoin tiivistävät yhteistyötään kaikessa mahdollisessa.

Lehtiyhtiöiden mukaan yhä tiiviimpi yhteistyö on kuluttajan etu. Markkinatalouden ideana taas on ollut, että kilpailu on kuluttajan etu.

Olisikin ehkä selkeämpää, että yhteistyörinkien, sivuvaihtojen ja yhteistoimitusten sijasta suomalainen mediaomistus keskittyisi niin isoihin blokkeihin, että ne pärjäävät omillaan. Lehtiyhtymä-kauppa on askel kohti kolmen suuren mallia.

Pelkillä yrityskaupoilla lehtien tulevaisuus ei ratkea. Verkossa on keksittävä ansaintalogiikka. Jos saa ehdottaa, niin rahan pyytämisessä lukijoilta tuskin on hävittävää. Tyhjän kun saa pyytämättäkin.

Jos rahaa yritetään verkosta tosissaan saada, pakkaa sekoittaa ilmainen Yleisradio. Sen ei tarvitse välittää ansaintalogiikoista, mikä jostain syystä näkyy sen toiminnassa koko ajan vähemmän. Sisältöjä ruuvataan juuri kaupallisen median himoitsemille kuluttajasegmenteille, ja verkko-otsikointi kehittyy klikkien houkuttelun suuntaan, vaikka mainostajia ei ole.

Niin kauan kun levikit laskevat ja verkko ei tuota, varsinkin pienempien lehtien halukkaita myyjiä varmaankin ilmaantuu. Saa nähdä, onko ostajia.

Matti Tyynysniemi HS
matti.tyynysniemi@hs.fi
Twitter: tyynysni

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matti Tyynysniemi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää