Talous    |   Kommentti

Panostus ympäristöön vauhdittaa Wärtsilää

Hyvin toimivat ympäristöä ja polttoainetta säästävät tuotteet ovat tulevaisuuden menestyjiä, kunhan hinta pysyy kohdallaan, kirjoittaa HS:n taloustoimittaja Jukka Perttu.

Tilaajille

Wärtsilä on kehittynyt lupaavasti viime vuosina. Liikevaihto on kasvanut: vuonna 2006 se oli 3 190 miljoonaa euroa ja viime vuonna 4 725 miljoonaa euroa. Samalla aikavälillä liikevoitto suureni 262 miljoonasta eurosta 506:een. Vuonna 2008 alkanut finanssikriisi tosin leikkasi Wärtsilänkin liikevaihtoa voimakkaasti.

Yhtiön kannattavuus on varsin hyvä, liikevoittoprosentti on pysynyt vuosia yli kymmenessä. Tälle vuodelle ennuste on 11.

Wärtsilä valmistaa voimaloita ja laivatekniikkaa kuten moottoreita. Laivoja tarvitaan aina tavaroiden ja matkustajien kuljettamiseen, samoin tarvitaan voimaloita. Lisäksi niin laivat kuin voimalatkin kaipaavat huoltoa: Wärtsilä tarjoaa sitäkin.

Yhtiö painottaa tutkimuksessa ja tuotekehityksessä panostusta ympäristöhaittoja vähentävään tekniikkaan. Se kantaakin hedelmää, kun voimantuottajat pyrkivät vähentämään päästöjään ja laivojenkin päästöjä säädellään yhä tiukemmin esimerkiksi EU:n rikkidirektiivillä. Nyt Wärtsilä on pakokaasuista rikin puhdistavien rikkipesureiden markkinajohtaja.

Myös panostus kaasuun näyttää tuovan tulosta. Yhtiön tammi–maaliskuussa saamista voimalatilauksista yli 80 prosenttia kohdistui megawattimääräisesti kaasulaitoksiin.

Kaasun varannot maailmalla ovat laajat. Kaasu myös palaa puhtaammin kuin moni muu polttoaine, joten siihen panostus on tavallaan myös sijoitus ympäristöhaittojen hillintään. Kaasupolttoaineeksi käy myös uusiutuva biokaasu.

Laivoissa kaasu on vielä harvinainen voimanlähde, mutta tulevaisuudessa sen käyttö yleistynee.

Wärtsilän liiketoiminta näyttää olevan vakaalla pohjalla, kunhan yhtiö säilyttää kilpailukykynsä. Wärtsilä kertoi torstaina muun muassa GasReformer-tuotteen lanseerauksesta. Sen avulla öljyntuotannossa syntyvä oheiskaasu muunnetaan Wärtsilän kaasumoottorien polttoaineeksi. Perinteisesti oheiskaasut poltetaan soihduissa taivaalle.

Wärtsilä kertoi myös allekirjoittaneensa hiljattain 50 miljoonan euron lainasopimuksen. Rahoituksen avulla yhtiö kehittää keskinopeita nelitahtimoottoreita. Keskeisenä tavoitteena on minimoida ympäristöhaittoja.

Hyvin toimivat ympäristöä ja polttoainetta säästävät tuotteet ovat tulevaisuuden menestyjiä, kunhan hinta pysyy kohdallaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Wärtsilä
 • Jukka Perttu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää