Talous

Hollanti räpiköi pinnan alla

Asuntojen hintojen romahdus on ajanut EU:n mallimaan ahtaalle

Tilaajille

Työttömyys kasvaa. Kuluttajien luottamus on pohjalukemissa. Euroalueen kantaviin voimiin kuuluva talous on outojen kysymysten edessä.

Asunnonvälittäjä Barbara van der Grijp oli liikkeellä huonoon aikaan, kun hän avasi välitystoimiston Amsterdamiin syksyllä 2008.

Finanssikriisi oli juuri iskenyt Hollantiin, mikä sekoitti kiinteistömarkkinat ja jäädytti asuntokaupan.

Engel & Völkersin franchising-yrittäjänä toimiva van der Grijp on seurannut aitiopaikalta Hollannin asuntokuplan puhkeamista ja kiinteistöjen vajoamista "pinnan alle", kuten paikalliset kuvaavat.

"Talo on pinnan alla, jos omistajan asuntolaina on suurempi kuin asunnon arvo", van der Grijp selittää.

Yhä useampi hollantilainen on joutunut sukeltamaan. Hinnat ovat romahtaneet neljän ja puolen vuoden aikana.

Se on iskenyt erityisesti niihin, jotka ostivat asunnon ennen kuplaa 2000-luvun puolivälissä.

Asuntojen hinnat nousivat 250 prosenttia vuosina 1995–2008.

Nousua ruokkivat veropolitiikka, holtiton lainananto ja asuntopula. Pankit jakoivat ylisuuria lainoja, jopa kuusi kertaa velallisen vuositulojen verran.

Lainan sai laittamatta senttiäkään omaa rahaa peliin. Korot pystyi vähentämään kokonaan verotuksessa.

Hyvien talousnäkymien ja asuntopulan vuoksi ihmiset olivat valmiita maksamaan poskettomia hintoja. Luottamus siihen, että asunnon saisi myytyä muutaman vuoden kuluttua voitolla, oli vahva.

Nyt asuntojen hinnat ovat vajonneet vuoden 2003 tasolle. Se tarkoittaa 18 prosentin pudotusta vuoden 2008 elokuuhun, jolloin hinnat olivat korkeimmillaan.

Valtio on alkanut kiristää veropolitiikkaa ja pankit sulkea hanojaan.

Asunnonvälittäjä van der Grijp koki kiristyneen sääntelyn henkilökohtaisesti, kun hän hiljan yritti myydä omaa taloaan. Pankki ei suostunut entisen lainan suuruiseen lainaan uutta kotia varten. "Joten päätin, että en myykään taloani."

Monet ovat jääneet jumiin liian pieneen asuntoon. Asuntoa ei voi myydä, koska se tietäisi suurta rahanmenetystä.

Laskusuhdanne pahentaa tilannetta. Se lisää myös työttömyyttä. Työttömien on vaikea selviytyä ylisuurista lainoistaan.

EU-komissio ennustaa, että Hollannin työttömyysaste kohoaa ensi vuonna 7,2 prosenttiin ja talous kutistuu tänä vuonna 0,8 prosenttia. Valtion velka kohoaa 74,6 prosenttiin bruttokansantuotteesta ja budjettivaje ylittää sovitun rajan asettuen 3,6 prosenttiin.

Hollanti on ollut Saksan ja Suomen rinnalla maita, jotka paukuttavat vastuullisen taloudenpidon puolesta euroalueella. Valtiovarainministeri Jeroen Dijsselbloem nousi jopa euromaiden puheenjohtajaksi tämän vuoden alussa.

Nyt hallitus joutuu setvimään kotikutoisia ongelmia, joihin on vastattu liian hitaasti. Kuluttajien luottamus on historiallisen alhaalla ja kotimainen kysyntä takkuaa.

Välittäjä van der Grijpin mukaan ulkomaiset sijoittajat ovat huomanneet Hollannin ongelmat ja kiinteistöjen romahtaneet hinnat. Hän saa soittoja amerikkalaisilta, briteiltä, kiinalaisilta ja venäläisiltä.

Asuntojen neliöhinnat lähtevät Amsterdamissa nyt noin 3 000 eurosta. Kalleimmillaan ne ovat 9 000 euroa neliöltä.

Kysyntä on lupaavaa, mutta ei vielä kovin suurta.

"Kun kiinalaiset ostavat, he haluavat, että toiset kiinalaiset ostavat samasta talosta. Joten vie aikaa saada heidät sijoittamaan Amsterdamiin."

Helsingissä vanhan asunnon neliöhinta oli maaliskuussa 3 900 euroa.

Virve Kähkönen HS
Amsterdam

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hollanti
 • Virve Kähkönen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää