Talous

Nokia ostaa koko NSN:n – Yhtiö myy kaikki tehtaansa

Matkapuhelimia valmistava Nokia ostaa saksalaisen Siemensin osuuden verkkolaitteita valmistavasta Nokia Siemens Networksista, kertovat neuvotteluista perillä olevat lähteet Helsingin Sanomille. Nokia Siemens Networks ei vahvista tietoa. NSN:ssä on käynnissä myös muita suuria muutoksia. Yhtiö aikoo myydä kaikki kuusi tehdastaan.

Tilaajille

Matkapuhelimia valmistava Nokia ostaa monialayhtiö Siemensin osuuden verkkolaitteita valmistavasta Nokia Siemens Networksista, kerrottiin neuvottelulähteistä Helsingin Sanomille sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Nokia maksaa Siemensin 50 prosentin omistusosuudesta ”alle kaksi miljardia euroa”. Asiasta kerrotaan lisää maanantaiaamuna.

Nokia ja Nokia Siemens Networks kieltäytyivät kommentoimasta tietoja.

Verkkolaiteyhtiössä on käynnissä myös muita suuria muutoksia.

Nokia Siemens Networks aikoo myydä kaikki kuusi tehdastaan elektroniikan sopimusvalmistajille, ilmenee Helsingin Sanomien näkemistä luottamuksellisista asiakirjoista.

Tarjouskilpailussa ovat mukana Foxconn, Flextronics, Sanmina-SCI ja Jabil, joista Nokia Siemens Networks valitsee kaksi voittajaa.

Hanketta on valmisteltu viime syksystä lähtien. Kevään aikana hankkeen yksityiskohdista on neuvoteltu monta kertaa sopimusvalmistajien kanssa. Hankkeen nimi on Summa.

Järjestelyssä Nokia Siemens Networksin työntekijät siirtyvät nykyisillä työsuhde-eduillaan sopimusvalmistajan palvelukseen. Sopimusvalmistajat vastaisivat Nokia Siemens Networksin laitteiden valmistuksen kustannuksista ja varastoista.

Nokia Siemens Networksin Oulussa sijaitsevan tehtaan osalta asiakirjoissa esitetään mallia, jossa sopimusvalmistaja jatkaa uusien tuotteiden valmistamista kaupungissa kaksi vuotta.

Kiinassa on tarkoitus lakkauttaa tehtaat Pekingissä ja Tianjinissa. Nokia Siemens Networksilla on Oulussa noin 2 200 työntekijää, joista noin 800 työskentelee tehtaalla tai sen tukitoiminnoissa.

Jäljelle jäävä osuus työntekijöistä on pääasiassa tutkimus- ja tuotekehityksessä.

Yhtiö ei halunnut kommentoida asiaa millään tavalla.

Sopimusvalmistajien kesken on järjestetty tarjouskilpailu kahdesta eri kokonaisuudesta. Oulun ja Chennain tehdas Intiassa muodostavat yhden myytävän kokonaisuuden.

Neljä tehdasta Kiinassa muodostavat toisen myytävän kokonaisuuden. Kiinassa suurimmat tuotantomäärät ja uusien tuotteiden valmistus on tarkoitus keskittää Shanghaissa sijaitsevaan tehtaaseen.

Tarjouskilpailu piti alustavan suunnitelman mukaan saada päätökseen kesäkuun aikana.

Yhden arvion mukaan Nokia Siemens Networks voi saada tehtaiden myynnistä noin 500–600 miljoonaa euroa.

Tarjouskilpailun voittaneiden kesken voidaan järjestää uusi kilpailu kolmannesta kokonaisuudesta, joka käsittää Euroopassa sijaitsevan sopimusvalmistuksen ja mahdollisesti Pohjois-Amerikkaan perustettavan tuotelinjan. Yrityksellä on nykyisin tutkimus- ja tuotekehitysyksikkö Dallasissa Teksasin osavaltiossa.

Nokia Siemens Networksilla on järjestelyssä neljä päätavoitetta: saada käteistä, vähentää kustannuksia, vapauttaa käyttöpääomaa ja luoda uusi tehtaaton liiketoimintamalli.

Käyttöpääoma tarkoittaa varoja, joita käytetään yrityksen päivittäisten liiketoimintojen kuluihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nokia Solutions and Networks
 • Nokia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää