Talous

Andorra lopettaa veroparatiisinsa

Lilliputti Andorra etsiii uutta suuntaa – asukkaat ovat saamassa ensimmäistä kertaa riesakseen tuloveron

Tilaajille

Andorra houkutteli vuosikausia tulijoita verovapaudella ja pankkisalaisuudella. Se alkoi luoda verojärjestelmää Euroopan ja talousjärjestö OECD:n painostuksesta.

Eristyksissä jylhien Pyreneiden vuorten suojaamana sijaitsee katoamassa oleva ostos- ja pankkiparatiisi. Vuoristokylien ruhtinaskunta Andorra on kääntämässä sivua, kun talouskriisin köyhdyttämät EU-valtiot hiillostavat veroparatiiseja ja jahtaavat veropakolaisia entistä kiivaammin.

Andorra haluaa eroon maineestaan veroparatiisina ja muuntautua sijoittajia houkuttelevaksi matalan verotuksen valtioksi.

"Andorrassa on meneillään suurin mullistus 50 vuoteen", sanoo Andorran Kauppakamarin johtaja Marc Pantebre pääkaupungissa Andorra La Vellassa. "Elimme turismista, kaupankäynnistä ja pankkisektorista. Kaikki on nyt muuttunut."

Lilliputtivaltio houkutteli tulijoita vuosikausia verovapaudellaan, pankkisalaisuudellaan ja hiihtokeskuksillaan. Euroopan varakkaat kuljettivat käteislasteja talletettavaksi Andorran pankkeihin rajan yli Espanjasta ja Ranskasta. Pankkeihin on johtanut Espanjan korruptiotutkintojen ja venäläisen järjestäytyneen rikollisuuden jälkiä.

Avoautojen ja hulppeiden huviloiden Andorra La Vella on kuin suuri ostoskeskus. Andorran viidellä pankilla ei ole loisteliaita pilvenpiirtäjäpääkonttoreita, mutta palvelupisteitä on enemmän kuin ruhtinaskunnan 80 000 asukkaan tarpeisiin.

Andorra alkoi rajoittaa laajaa pankkisalaisuuttaan ja luoda verojärjestelmää ensi kertaa neljä vuotta sitten, toisaalta säilyttääkseen Euroopan kumppanuuden ja toisaalta talousjärjestö OECD:n painostuksen takia. Se säätää veroja ja avustaa kansainvälisissä veronkiertotutkimuksissa.

"Emme elä tätä minään painajaisena", selvittää valtiovarainministeri Jordi Cinca puhelimessa. "Kyse on kehityskulusta, jonka suunnan jo tiesimme ja joka vain tapahtuu odotettua nopeammin. Koko talouden mallimme on suunniteltava uudelleen. Sen on sovittava yhteen Euroopan veromallin kanssa, mutta matalalla veroasteella pyrimme säilyttämään maamme houkuttelevuuden."

Andorralaiset ovat saamassa riesakseen ensi kertaa tuloveron. 10 prosentin vero on parlamentin käsittelyssä. Verovapaasti saisi yhä tienata 24 000 euroa.

Yritysvero on säädetty 10 prosenttiin. Perintö-, lahja- ja varallisuusveroa Andorraan ei edelleenkään ole tulossa.

Valtion budjetti rahoitettiin aiemmin välillisillä veroilla, kuten pienellä arvonlisäverolla.

"Andorra on köyhien ihmisten maa, joka on rikastunut hyvin nopeasti", luonnehtii tupakkakauppaa pääkaupungissa pitävä Cristina Tor, 45.

"Emme ole tottuneet maksamaan veroja juuri mistään. Valtio on myös tuhlannut varoja suuriin rakennushankkeisiin, joista osa on ollut tarpeettomia", hän puuskahtaa.

Ruhtinaskunnan talouskasvu oli huimaa finanssikriisin romahdukseen asti.

Talouden avaaminen on antanut ulkomaisille sijoittajille nyt lähes vapaat kädet. Kauppakamari etsi uusia kumppaneita äskettäin yrittäjävaltuuskunnan kanssa Arabiemiraateista ja Moskovasta.

"Meitä ei kiinnosta houkutella hämäriä liiketoimia, jotka pohjaavat näennäistalouteen. Haluamme tuottavia ja näkyviä yhtiöitä, jotka palkkaavat henkilökuntaa", sanoo talousministeriön asiantuntija Carlos Aleix, joka auttaa Andorraan pyrkiviä yrittäjiä tukihankkeessa.

Euroa valuuttanaan käyttävä Andorra on uudistusten vuoksi päässyt pois OECD:n veroparatiisien mustalta listalta, mutta harmaalla alueella maa on yhä.

Veroparatiiseja tarkkailevien järjestöjen mukaan tietojen onkiminen Andorran pankeista on ulkomaisille viranomaisille yhä hankalaa. EU ja OECD patistavat lisätoimiin.

Uudistusvaatimusten suhteen Andorra toivoo yhtäläistä kohtelua erikokoisille löyhän pankkisääntelyn maille.

"Meidän kaikkien on kuljettava samaa tahtia. Ei käy, että Andorralta vaadittaisiin jotain, mitä ei vaadita Sveitsiltä", sanoo ministeri Cinca.

Johanna Kippo
Andorra La Vella

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Johanna Kippo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää