Talous

Ehrnroothille miljoona­mätkyt veroparatiisitilistä

Suomen talouden 1990-luvun mahtimies Casimir Ehrnrooth kiistää omistaneensa yli 10 miljoonan euron talletuksen Liechtensteinissa.

Tilaajille

Suomen talouden 1990-luvun mahtimies Casimir Ehrnrooth kiistää omistaneensa yli 10 miljoonan euron talletuksen Liechtensteinissa.

Liechtensteinin veroparatiisista löytyneiden suomalaisten kärkimi on vuorineuvos Casimir Ehrnrooth. Hänellä on verottajan mukaan ollut sinne kätkettynä summa, joka on suomalaisjoukon isoimpia, yli 10 miljoonaa euroa.

Verottaja on määrännyt HS:n tietojen mukaan vajaan kahden miljoonan euron jälkiverot Suomen talouden entiselle mahtimiehelle veroparatiisitalletuksesta.

Jälkiverot liittyvät liechtensteinilaisessa pankissa tapahtuneeseen laajaan tietovuotoon, jonka avulla on jäänyt kiinni suuri määrä varakkaita veronkiertäjiä eri puolilla Eurooppaa.

Aineisto sisältää HS:n tietojen mukaan myös noin kahdenkymmenen muun suomalaisen tiedot.

Valtaosa näistä on varakkaiden yksityishenkilöiden talletuksia Liechtensteinissa, mutta joukossa on myös muutamia yrityksiä. Tuoreimmat tiedot ovat 2000-luvun alusta.

Vuorineuvos Casimir Ehrnrooth on ensimmäinen suomalainen, jonka nimi on tullut julkiseen tietoon. Verottaja ei saa lain mukaan julkistaa nimiä eivätkä ne näy edes hallinto-oikeuksien diaareissa.

HS:n tietojen mukaan Ehrnroothilla oli liechtensteinilaisessa pankissa yli kymmenen miljoonan euron edestä varoja. Tili oli Ehrnroothin itsensä avaama ja hänen nimissään.

Ehrnrooth kiisti verottajalle, että varat olisivat hänen. Verottaja ei pitänyt Ehrnroothin selitystä uskottavana.

"On täysi mysteeri, kuka ne rahat tilille on tallettanut ja minne rahat sitten joutuivat. Mistä minä ottaisin yhtäkkiä noin paljon rahaa?", kysyy Ehrnrooth.

"Ei niitä taivaalta tule sellaisia summia."

Ehrnrooth sanoo olevansa varma, että hän voittaa verotuskiistan oikeudessa ja verottaja palauttaa hänen jo maksamansa jälkiverot. Hän ja verottaja kiistelevät asiasta hallinto-oikeudessa.

Ehrnrooth sanoo, että löydetyissä varoissa "ei ollut [kyse] kymmenistä miljoonista euroista". Summa oli hänen mukaansa kuitenkin niin suuri, ettei hän olisi voinut saada sellaista käyttöönsä.

Ehrnroothin mukaan talletukset tehtiin 1990-luvun lopussa, jolloin hän oli Suomen talouselämän vaikutusvaltaisimpien henkilöiden kärjessä.

Hän toimi esimerkiksi matkapuhelinyhtiö Nokian hallituksen puheenjohtajana 1992–1999.

Ehrnroothin mukaan tilin avaaminen liittyi tuolloin suunnitelmissa olleeseen hankkeeseen. "Liechtensteinissa oli tarkoitus toteuttaa ajatus, joka ei sitten toteutunut. Eräät liechtensteinilaiset kysyivät, että jos tulee kysymyksiä, joissa voisin heitä auttaa", Ehrnrooth kertoo.

Ehrnroothin mukaan "eräiden suomalaisten ja liechtensteinilaisten kanssa sovittu" ajatus konsultoinnista ei toteutunut koskaan.

Hän ei halua avata projektia sen tarkemmin. Hanke haudattiin Ehrnroothin mukaan eteen tulleen laskusuhdanteen takia.

Ehrnroothin mukaan Nokia ei liittynyt suunniteltuun liiketoimintaan mitenkään.

"Minä avasin tilin, koska minulla oli sellainen käsitys, että olisin saanut palkkioita, jos määrätyt asiat olisivat menneet toisella tavalla kuin menivät. Oli hyvin lyhyt aika ja minulla ei ollut mitään intressiä pitää sitä tiliä enää siellä, ja se on lopetettu", Ehrnrooth selvittää.

Ehrnrooth kertoo HS:lle toimittaneensa oikeuteen näytön siitä, ettei hänellä ollut ennen talletusta tuollaista summaa rahaa Suomessa. Mitään papereita itse tilistä ei hänen mukaansa enää ole jäljellä.

Verottaja lähestyi Ehrnroothia muutama vuosi sitten, kun suomalaiset saivat Saksan tiedustelupalvelun vuonna 2008 hankkimat tiedot itselleen.

"Eräs naishenkilö verottajalta soitti ja kysyi täysin korrektisti, että olisiko minulla jotain papereita tästä. Sitten katsoin, että onko arkistossa mitään. Ei ollut", Mallorcalla syksyä viettävä Ehrnrooth, 82, kertoo.

Poliisi ei hänen mukaansa ole ollut tutkinnassa mukana, vaan selvittelytyö on edennyt verottajan voimin.

"En tiedä, mitä poliisi tässä sitten [tekisi]. Että jos minä en löydä niitä papereita, niin ei löydä muutkaan."

Casimir Ehrnrooth on 1990-luvun Wahlroos

 Lainopin kandidaatti ja vuorineuvos Casimir Ehrnrooth on vaikutusvallaltaan 1990-luvun Björn Wahlroos. Hän oli yhtä aikaa kolmen ison pörssiyhtiön hallituksessa.

 Metsäteollisuuden isoon fuusioon hän vaikutti Kymmenen hallituksen puheenjohtajana 1991–96 sekä UPM-Kymmenen hallituksessa vuoteen 1999.

 Ehrnrooth ei ollut osaton siihenkään, että suomen- ja ruotsinkieliset pankit KOP ja SYP yhdistettiin, ja hän vaikutti Meritan hallituksessa 1992–1999.

 Televiestintäyhtiö Nokiassa hän paukutti puheenjohtajan nuijaa suuruuden vuosina 1992–99, mitä ennen hän oli hallituksessa 1989–92. Hän kuului Jorma Ollilan tukimiehiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Veroparatiisi
 • Jyri Hänninen
 • Tuomo Pietiläinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää