Talous

Venäjä rahoittaisi suurelta osin ydinvoimalan rakentamisen

Fennovoiman ydinvoimahanke sitoisi rakennusvaiheessa melko vähän osakkaiden varoja

Tilaajille

Venäjän valtio voi rahoittaa suurelta osin Fennovoiman ydinvoimatyömaan. Voimalayhtiön osakkaat tekevät kiivaasti laskelmia suurinvestoinnin kannattavuudesta.

Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatom ja valtion vientiluottolaitos Exiar rahoittaisivat suurelta osin Fennovoiman ydinvoimalan rakentamisen.

"Rosatom on tässä merkittävässä osassa. Tällaisissa projekteissa laitoksen toimittavan valtion vientiluottolaitoksella on usein suuri rooli", sanoo Fennovoiman toimitusjohtaja Juha Nurmi.

Rahoitusjärjestelyt ovat olennaisia hankkeen etenemismahdollisuuksille, koska esimerkiksi noin 15 prosentin osuuden hankkeesta omistavan Outokummun taloustilanne on tällä haavaa heikko.

Nurmen mukaan tarvittavasta rahoituksesta noin neljännes kerätään osakkailta voimayhtiön omaan pääomaan. Tämä osuus niiden pitää siis sijoittaa yhtiöön puhdasta rahaa. Pääomaa kerätään Nurmen mukaan vähitellen ensi vuoden alusta alkaen. Summat kasvavat rakentamisen alkaessa.

Voimalan olisi tarkoitus valmistua vuonna 2024.

Laitostoimituksen hinnaksi Fennovoima on ilmoittanut 4–6 miljardia euroa. Nurmi ei halua täsmentää hintaa, eikä myöskään sitä, sisältävätkö summat hankkeen kaikki kustannukset.

Rahoitusjärjestelyt ovat niin edulliset, että Outokummun johtoryhmän jäsenen Kari Tuutin mukaan investointi ei olisi yhtiölle "tasemielessä ongelma", vaikka yhtiö on raskaasti velkaantunut.

"Siihen ei tarvitsisi vielä pitkään aikaan laittaa kiinni merkittäviä summia. Teemme nyt laskelmia investoinnin kannattavuudesta, ja päätös osallistumisesta tehdään niiden perusteella", Tuutti sanoo.

Muiden osakkaiden rahoitustaakkaa keventää se, että rakentajayhtiö Rosatom on luvannut ostaa 34 prosenttia Fennovoimasta. Rosatomin vientiyksikön pääjohtaja Džomart Alijev sanoi sanomalehti Kalevassa syyskuussa, että yhtiö on tarvittaessa valmis kasvattamaan osuuttaan lähes 50 prosenttiin. HS ei maanantaina tavoittanut Rosatomin edustajaa.

Rahoituksen puolesta hanke olisi siis mahdollista toteuttaa, vaikka Outokumpu jäisi siitä pois.

Kaiken kaikkiaan Fennovoimalla on 60 suomalaista osakasta, joista noin 40 on kunnallisia sähköyhtiöitä. Niistä suurimmat ovat Vantaan, Rauman, Lahden ja Turun energiayhtiöt.

Osakkaiden pitää lokakuun loppuun mennessä ilmoittaa, ovatko ne mukana hankkeessa. Fennovoima kertoi Rosatomin valinnasta laitostoimittajaksi syyskuun alussa. Kannattavuuslaskelmat ovat menneet kaikilla osakkailla uusiksi.

"Tässä on ihan kaikki muuttunut sen jälkeen, kun Rosatom tuli mukaan", kerrotaan Lahti Energiasta.

Kannoistaan yhtiöt ovat vaiteliaita.

"Kova päätösten panttaaminen tuntuu olevan meneillään, joten minäkään en halua kommentoida", sanoo Vantaan Energian toimitusjohtaja Pertti Laukkanen.

Vihreiden valtuustoryhmät ovat tehneet useissa kunnissa valtuustoaloitteita Fennovoimasta irtaantumiseksi. Muun muassa Haminassa aloitetta käsiteltiin maanantaina kaupunginhallituksessa. Se sai äänestyksessä vain yhden kannattajan.

Monessa kunnassa päätös mukanaolosta tehdään taloudellisissa paineissa. Haminassa pitäisi päättää samaan aikaan koko henkilöstön lomauttamisesta.

"Eihän meillä ole varaa tällaisiin riski-investointeihin", kertoo Fennovoimasta irtaantumista vaativa valtuutettu Katja Andrejev (vihr).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Fennovoima
 • Pekka Hakala
 • Anni Lassila
 • Ydinvoima

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää