Talous

Vanhat kännykät kulkeutuvat Nigeriaan

Afrikan suurin elektroniikkajätteen vastaanottajamaa Nigeria pyrkii tekemään kierrätyksestä kannattavaa

Tilaajille

Nigeriaan viedään Euroopasta satojatuhansia tonneja hylättyä elektroniikkaa, jonka loppukierrätyksestä vastaavat kaatopaikoilla raatavat köyhät.

Nokian kännykän laturi on Bashirille onnenpotku.

Bashir, 45, kaivaa kierrätykseen kelpaavaa tavaraa Olushoshunin kaatopaikalla keskellä Nigerian Lagosia. Vajaan viidenkymmenen hehtaarin monttu nielee puolet kaupungin tuottamasta jätteestä.

Päiväntasaajan helle manaa upottavista roskakummuista esiin tunkkaisen hajun. Bashirille se on pieni haitta. Jätteen imelään löyhkään tottuu nopeasti.

Bashir tienaa yleensä alle viisi euroa päivässä myymällä keräämiään kierrätysmateriaaleja.

"Kerään muovia, rautaa ja alumiinia", hän kertoo hiljaisella äänellä.

Puhuessaan Bashir pitää surulliset silmänsä alas luotuina. Sukunimeään hän ei kerro.

"Kaikkein arvokkainta on kupari", hän lisää.

Sitä irtoaa parhaiten elektroniikasta, jota kaatopaikalle päätyy yhdyskuntajätteen mukana. Kasa latureita tai virtajohtoja voi kolminkertaistaa päiväansiot.

Jalkapohjassa rasahtaa muovi. Kengän alta paljastuu ikivanhan Nokia-mallin haljennut kuori.

Lagos on Afrikan tärkeimpiä käytetyn elektroniikan tuontisatamia.

Nigeriaan tuodaan vuosittain yli miljoona tonnia sähkölaitteita Euroopasta, Yhdysvalloista ja Aasiasta. Valtaosa on käytettyjä laitteita, jotka eivät ole päätyneet lähtömaiden virallisiin kierrätysjärjestelmiin.

Mukana on usein myös silkkaa jäte-elektroniikkaa, jonka vieminen kehitysmaihin on kiellettyä kansainvälisen Baselin sopimuksen nojalla laitteiden sisältämien ympäristömyrkkyjen vuoksi.

Suomen elektroniikkajätteestä noin puolet katoaa virallisen kierrätyksen ulkopuolelle. Osa päätyy kaatopaikoille, osa käytetyn tavaran välittäjien tai salakuljettajien kautta maailmalle, pääosin Afrikkaan.

Meiltä on viime vuosina viety Nigeriaan lähes 73 tonnia vanhoja tietokoneita vuodessa. Suomalaisten hylkäämää elektroniikkaa päätyy ehkä toisinaan Bashirinkin lajittelusäkkiin.

Ennen kaatopaikkaa suurin osa Lagosiin rahdatusta elektroniikasta saa kuitenkin toisen elämän Afrikan valtavilla käytettyjen laitteiden markkinoilla.

Computer Village Lagosin Ikejassa on koko Länsi-Afrikan elektroniikkakaupan keskus. Yli neliökilometrin alueella on lähes yksinomaan elektroniikkaliikkeitä.

Vilkkailla pikkukaduilla myydään uusiakin laitteita, mutta valtaosa liikkeistä erikoistuu käytettyyn tavaraan. Nigeriassa käytetyt laitteet hallitsevat tietokone- ja puhelinmarkkinoita.

Kola Oladele, 44, on pitänyt pikkuruista tietokoneliikettä pölyisen sivutien varrella Ikejassa lähes kymmenen vuotta.

"Koneita tulee kaikkialta, Yhdysvalloista, Kiinasta, Britanniasta", Oladele selittää. Puiset hyllyt notkuvat tietokoneista.

Useimmat koneet ovat kunnossa sellaisenaan, jotkut vaativat pientä huoltoa, Oladele sanoo. Hän säilyttää nekin, joita ei saa korjattua.

"Aina tulee vastaan joku, joka etsii varaosaa juuri siihen tiettyyn malliin."

Oladele tekee kaikki huoltotyöt itse. Useimpien Ikejan kauppiaiden tapaan hän on itseoppinut tietokonekorjaaja.

"Minulla on geologian tutkinto yliopistosta, mutta jollain pitää elääkin. Aloitin työskentelemällä viikonloppuja veljelläni ja avasin oman liikkeen vuonna 2003."

Nyt Oladelella on oma oppipoika. 20-vuotias kisälli Abdul Fattai purkaa kaupan edustalla muinaista läppäriä varaosiksi. Osa komponenteista päätyy päivän päätteeksi roskikseen.

Vielä muutama vuosi sitten Ikejan tietokonetorin ympäristössä liikkui paljon epävirallisia roskankerääjiä, jotka kasasivat elektroniikkajätettä pikku romupihoille. Koneista irrotettiin kaikki myytäväksi kelpaava keinolla millä hyvänsä. Nuotioissa poltettiin kumikuoria johtojen yltä.

Viime vuosina Lagosin jätehuoltoyhtiö Lawma on tehostanut jätehuoltoa ja kerääjien työ on keskittynyt kaatopaikoille.

Olushoshunin kaatopaikalla työskentelee tuhatkunta kerääjää, jotka tonkivat käsin jätevuoresta noin 20 tonnia muovia ja peräti 60 tonnia rautaa – joka päivä. Heidän etujaan valvoo ammattiyhdistys.

"Ennen kerääjät olivat lähinnä irtolaisia. Nykyään he ovat vain työtä tekeviä ihmisiä", sanoo kaatopaikkaosaston johtaja Jimmy Odukoya.

Kerääjillä on oma yhteisönsä, pieni kylä keskellä Olushoshunia. Aurinkovarjojen alla istuvat naiset kauppaavat kerääjille kassavajuuresta keitettyä puuroa ja vettä muovipussukoissa.

Bashir tuli Lagosiin paremman toimeentulon toivossa vuonna 1999.

"Ystäväni toi minut kaatopaikalle", hän kertoo hiljaa.

Kaiken säästöön jäävän rahan Bashir lähettää vaimolleen ja lapsilleen, jotka jäivät pohjoiseen Katsinan osavaltioon. Itse hän asuu kaatopaikalle kyhäämässään hökkelissä.

"Tiedät, ettei täällä saisi olla yötä", Odukoya toruu. "Teidän pitäisi poistua täältä kello kuudelta illalla."

Bashir katsoo alas ja vääntelee käsiään.

Lawma on kieltänyt kaatopaikalla yöpymisen, mutta kaikki eivät kieltoa noudata, Odukoya selittää.

"Emme kuitenkaan halua olla liian ankaria heitä kohtaan."

Lagosin rooli maailman romuelektroniikan kuoppauspaikkana on Lawman tiedossa. Jätehuoltoyhtiön toimitusjohtaja Ola Oresanya haluaa kääntää tämän taloudelliseksi hyödyksi. Suunnitteilla on elektroniikkaromun käsittelylaitos ja yhteistyötä elektroniikkayritysten kanssa.

Muovi ja metalli voidaan edelleen kierrättää Nigeriassa, mutta piirilevyt ja muut monimutkaiset komponentit Lawma haluaa myydä takaisin Eurooppaan.

Joissain komponenteissa on vielä paljon kupariakin kallisarvoisempia aineita, kuten harvinaisia maametalleja. Lagosissa ei ole taitoa tai teknologiaa arvometallien hyödyntämiseen. Euroopassa mielenkiintoa on.

"Olemme keskustelleet Ericssonin kanssa takaisinosto-ohjelmasta", Oresanya paljastaa. "Haluamme tehdä sopimukset kaikkien tärkeiden komponenttivalmistajien kanssa."

Ericssonin lisäksi sellaisia ovat muun muassa Siemens ja Intel. Nokian ja Samsungin kaltaiset puhelinvalmistajat eivät Lawmaa tällä haavaa kiinnosta.

"Ne ovat pelkkiä kokoonpanijoita, eivät ne valmista komponentteja", Oresanya sanoo.

Suunnitelmien on määrä koitua myös kerääjien eduksi. Lawman uudessa käsittelylaitoksessa Bashir pääsisi lajittelemaan kännykän kuparia liukuhihnalle.

Matti Koskinen HS
Lagos

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nigeria

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää