Talous

Saarikangas haluaa investointeja Helsingin telakalle

Suomen telakkateollisuuden suurmiehen, vuorineuvos Martin Saarikankaan mielestä omistajavaihdos tarjoaa Helsingin Hietalahden telakalle erinomaisen tilaisuuden kehittyä iskukykyiseksi arktisten laivojen tekijäksi.

Tilaajille

Suomen telakkateollisuuden suurmiehen, vuorineuvos Martin Saarikankaan mielestä omistajavaihdos tarjoaa Helsingin Hietalahden telakalle erinomaisen tilaisuuden kehittyä iskukykyiseksi arktisten laivojen tekijäksi. Hän kaipaa telakalle investointirahaa.

Maanantaina Venäjän valtion omistama telakkayhtiö OSK vahvisti, että se ostaa korealaistaustainen STX Finlandin ulos Helsingin telakasta. Nyt telakka on OSK:n ja STX Finlandin yhteisyhtiö.

Kun Wärtsilä Meriteollisuus meni konkurssiin 1989, Saarikangas johti pesän raunioille perustettua Masa Yardsia. Se myytiin myöhemmin Norjaan.

"Nyt telakka saa yhden omistajan, ja se on hyvä asia", Saarikangas sanoo.

Venäläisen OSK:n ohjelmassa on hankkia arktista laivakalustoa. "Se antaa mahdollisuuden kehittää Helsingin telakkaa."

Saarikankaan mielestä vielä parempi vaihtoehto olisi ollut, että vuonna 2002 telakat olisi saatu pois norjalaisen Kvaernerin hallusta. "Jos se olisi toteutunut, kaikkien suomalaisten telakoiden tilanne olisi ollut ihan toinen."

Arktisten laivojen rakentaminen vaatii Saarikankaan mielestä aivan erityistä osaamista.

"Kylmässä ja pakkasessa vallitsevat luonnonlait ymmärtää vain kokemuksen kautta. Sitä ei voi kopioida", Saarikangas sanoo.

Olennaista arktisessa osaamisessa on materiaalitekniikka.

"Siellä toimitaan pahimmillaan miinus 50 asteessa. Jos tavallisen teräksen vie arktiselle alueelle, se hajoaa nuijankopautuksella. Sen lisäksi järjestelmät eivät saa jäätyä."

Yrityskaupan myötä arktista osaamista liukuu itään, mutta Saarikankaan mielestä asia ei ole yksiselitteinen.

"Tuotekehitystä pitää hoitaa, mutta se edellyttää, että myös itse rakennetaan. Jos henkilö vain kehittää eikä rakenna itse, häneltä unohtuu tärkeä seikka. Miten tuote tehdään käytännössä? Pelkää teoria ei riitä."

Saarikankaan mielestä tärkeintä on, että OSK sijoittaa rahaa telakan kehittämiseen. "Sinnehän ei ole investoitu minun eläkkeelle lähtöni jälkeen euron puolikastakaan."

Hänen mukaansa Suomessa kannattaa edelleen opettaa nuorille insinööreille arktisten laivojen rakennustaitoja, vaikka hyötyjä valuu Venäjälle.

"Osaaminen menee laajalle sektorille. Rakennusteollisuus ja monet muut teollisuuden haarat tarvitsevat arktista osaamista."

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • STX
 • Jyrki Iivonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  5. 5

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää