Talous

Edelfeltin arvokkaat sisaret   jäivät myymättä

Kallein maalaus ei vaihtanut omistajaa huutokaupassa, edullisempi taide myi hyvin

Tilaajille

Satakunta taiteen harrastajaa kipusi lauantaina Helsingin hyiseltä Bulevardilta Ekbergin kahvilan yläkertaan ja otti muovisen numerolapun käteensä. Alkamassa oli Hagelstamin arvotaiteen huutokauppa, jossa oli tarjolla sekä klassista maalausta että modernia designia koko hintahaitarin täydeltä.

"Tuo on aika mielenkiintoinen", valtio-opin yliopistonlehtori Juri Mykkänen arveli ja osoitti myyntiluettelosta Tapio Wirkkalan matalaa, tiikkikahvalla varustettua hopeamaljaa, lähtöhinnaltaan 250 euroa. "Siihen pannaan pähkinöitä. Saksanpähkinöitä, koska ne ovat terveellisiä."

Mykkänen sanoo harrastaneensa taiteen keräilyä kymmenisen vuotta, ei sijoitusmielessä vaan rakkaudesta designiin.

"Vaikea ajatellakaan, että joku harrastaisi tätä oikeasti sijoitusmielessä. Ehkä sellainen buumi oli 1980-luvun lopulla, mutta ei näitä nyt lainarahalla ostella."

Todelliset rahamiehet näyttävät tosiaan pysyttelevän koloissaan, vaikka taiteen ystävät ovatkin heränneet lamahorroksesta.

Lauantaisen huutokaupan kallein teos oli Albert Edelfeltin maalaus Rakkauden haaveita vuodelta 1892. Teos kuuluu Edelfeltin pieneen impressionistiseen sarjaan naisista valkoiseksi maalatussa puuveneessä Porvoon Hamarinlahdella ja Haikonselällä.

Rakkauden haaveissa ei teoksen nimestä huolimatta luultavasti haaveilla vaan podetaan sydänsuruja: Edelfeltin sisko Berta soittaa keskituhdolla luuttua, ja isosisko Annie nojaa keulassa tyttöjen ystävättäreen Anna Ehrnroothiin, joka on juuri eroamassa myrskyisästi miehestään Alexander von Knorringista mennäkseen muutaman vuoden kuluttua naimisiin taidemaalari Jarl Hagelstamin kanssa.

Rakkauden haaveiden lähtöhinnaksi oli lätkäisty 150 000 euroa. Joku huusi lauantaina 75 000 euroa, mutta sillä taulu ei irronnut

Kaukana ollaan siis taidekaupan huippuvuodesta 2007, jolloin keräilijä Anders Wiklöf haki Eero Järnefeltin Pyykkirannan Hagelstamilta Ahvenanmaalle ennätyksellisellä 630 000 eurolla.

Huutokauppiasta Edelfeltin huono menestys ei masentanut.

"Me olemme volyymimielessä hyvin tyytyväisiä", Hagelstamin toimitusjohtaja Mats Wolontis vakuutti seitsemän tunnin ja lähes seitsemänsadan myydyn teoksen jälkeen.

Syitä tyytyväisyyteen löytyi. Esimerkiksi suomalaiskeraamikko Ruth Brykin perhosaiheinen koristereliefi nousi kilpalaulannassa 300 euron lähtöhinnasta 2 500 euroon eli yli kahdeksankertaiseksi. Bryk näyttää olevan nosteessa.

Huutokaupan kalleimmiksi teoksiksi nousivat Maria Wiikin pastellityö Yksin kotona ja Akseli Gallen-Kallelan öljymaalaus Auringonlasku, joista molemmista maksettiin 42 000 euroa. Gallen-Kallelan hinta lähes kolminkertaistui lähtötasostaan.

Iltapäivällä suomalaisyleisö alkoi vetää mantteleita niskaan, kun ulkomaisen taiteen huudot alkoivat. Venäläisistäkään ei näytä olevan taidekaupan pelastajiksi: kalleimmat venäläismaalaukset jäivät myymättä samoin kuin Fabergén neljän tonnin jäätelöottimet.

"Venäläisiäkään ei enää ole niin paljon kuin aiemmin", arvioi galleristi Harri Silander, joka tunnetaan Pekka Halosen tuotannon tuntijana ja kerääjänä. "Suomalaisen taiteen hinta on laskenut huomattavasti taantuman myötä."

Luulisi, että taide vetää, jos osakkeet ovat epävarmoja ja korot alamaissa.

Niinhän sitä luulisi, mutta suomalaiset ovat tällaisia luonteeltaan", Silander sanoi. "Nyt on käynyt kuten 90-luvun lamassa, että ihmiset lakkaavat ostamasta. Ja toisaalta: kun on halpaa, ei hyviä teoksia saada myyntiin, koska omistajat tietävät tilanteen."

Valopilkkuja kuitenkin löytyy.

"Suomalainen design on ollut jo kymmenen vuotta parempi sijoitus kuin arvopaperit", kauppias-keräilijä Jouko Rekola huomautti. "Erityisesti valaisimet."

Toden totta. Alvar Aallon ja Paavo Tynellin lamput lähtivät maailmalle hyvin hinnoin. Eikä Pohjois-Euroopan nouseva uuskansallismielisyyskään taidekauppiasta kammota: sotilasarvomerkit ja muu sotilastavara kävi hyvin kaupaksi. Suomalaisen SS-pataljoonan tiedotusupseerin arvomerkit ja valokuvat myytiin kilpahuudon päätteeksi 14 000 eurolla. Ja venäläisistä arvomerkeistä maksettiin parhaimmillaan tuhansia – niistä samoista, joita 1990-luvulla sai Viipurin torilta markalla.

Sijoittajaa kiinnostaa raha ja kaunosielua taide, mutta moni sanoo tulevansa huutokauppaan tunnelman takia.

Sekin voi olla vaarassa. Hagelstamin toimitusjohtajana vasta muutaman kuukauden työskennellyt Wolontis on nimittäin taustaltaan nokialainen it-mies, eikä sattumalta. Huutokauppakamarin aikeena on avata jo ensi vuonna huutokauppa netissä brittiläisten Christie'sin ja Sothebyn malliin. Tai paremmin.

"Esineitä voisi katsella hologrammina", Wolontis haaveilee. "Mutta tässä livekaupassa on oma fiiliksensä, toivottavasti se säilyy."

"Täällä tapaa paljon tuttuja, netissä on tylsää", sanoi Juri Mykkänen ja lähti Bulevardilta 440 euron pähkinäkulho mukanaan.

Tarkennus 15. 12. kello 18.10: Juri Mykkäsen kerrottiin ensin olevan valtio-opin professori.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Penaali
 • Pekka Hakala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää