Talous

Ulkomaisten rakentajien osuus työmailla tasaantui

Uudellamaalla joka kolmas rakennustyöntekijä on ulkomaalainen, mutta osuus ei ole parissa vuodessa kasvanut.

Tilaajille

Ulkomaalaisten työntekijöiden osuus rakennustyömailla ei ole enää kasvanut entistä vauhtia.

Tämä selviää Rakennusteollisuuden (RT) tänään keskiviikkona julkaisemasta työvoimakyselystä, joka tehtiin marraskuussa.

Ulkomaalaisten osuus talonrakennustyömaiden työntekijämäärästä on noussut koko maassa keskimäärin kahdella prosenttiyksiköllä parin viime vuoden aikana. Aiemmin kasvuvauhti on ollut viisi prosenttiyksikköä vuodessa.

Työvoimakyselyyn vastanneista yli 200 yrityksestä yli puolet arvioi, että ulkomaalaisten osuus rakennustyömailla pysyy ennallaan tai vähenee. Pari vuotta sitten tätä mieltä oli vain kolmannes yrityksistä.

"Näyttää siltä, että ulkomaisen työvoiman kasvu jäsenyritystemme työmailla on varsin hallittua", sanoo Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Tarmo Pipatti.

Pipatin mukaan ulkomaisten työntekijöiden työehtoja ja veronmaksua kyetään valvomaan entistä tehokkaammin lakimuutosten antamien uusien keinojen turvin.

Uudellamaalla ulkomaalaisten osuus on lisääntynyt parin vuoden takaisesta tilanteesta vain prosenttiyksikön verran.

Uudellamaalla rakennustyömailla ulkomaalaisia on kuitenkin runsaasti: joka kolmas työntekijä on ulkomaalainen. Muualla Suomessa joka kymmenes työntekijä on ulkomaalainen.

Itä-Suomessa, Pohjanmaalla ja Pohjois-Suomessa ulkomaisen työvoiman osuus on pysynyt varsin pienenä ja lähes muuttumattomana.

Suhteellisesti suurinta kasvu on ollut Satakunnassa, jossa ulkomaisen työvoiman osuus on noussut kahdessa vuodessa 12 prosentista 22 prosenttiin.

Syynä ovat yksittäiset, poikkeuksellisen isot työmaat. Olkiluodon ydinvoimalatyömaan ulkomaiset työntekijät eivät kuitenkaan sisälly näihin lukuihin, koska valtaosa hankkeen urakoitsijoista ei ole Rakennusteollisuusliiton jäseniä.

Ulkomaalaisten työntekijöiden määrä on kasvanut parin viime vuoden aikana myös Pirkanmaan, Keski-Suomen sekä Lahden ja Kymenlaakson alueilla.

Kaikilla rakennustyömailla työskentelevillä pitää nykyään olla veronumero, ja heidät on merkittävä veronumerorekisteriin. Uudistus tuli voimaan viime maaliskuussa.

Verohallinnon ylläpitämän rakennusalan veronumerorekisterin mukaan noin 97 prosenttia rekisteriin merkityistä henkilöistä maksaa veronsa Suomeen.

Ulkomaalaisista työntekijöistä huomattava osa on asettunut Suomeen pitkäaikaisesti ja on näin suomalaisen verotuksen piirissä.

Ulkomailta tulevien niin sanottujen lähetettyjen työntekijöiden osuus on osoittautunut vähäisemmäksi kuin mitä aiemmin on arvioitu.

Rakennusteollisuus on tehnyt työvoimakyselyn vuodesta 2007 lähtien talonrakennustoimialan jäsenyrityksilleen.

Kysely on aiemmin tehty vuosittain, mutta nyt edellisestä kyselystä oli kulunut kaksi vuotta.

Yrityksiltä tiedusteltiin muun muassa niiden työmaiden ja työntekijöiden määrää sekä työvoiman rakennetta kyseisellä hetkellä.

Kyselyyn vastasi 208 yritystä, joilla oli noin 2 000 työmaata ja niillä töissä noin 31 600 henkilöä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rakennusala
 • Martta Nieminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää