Talous

EK haluaa pelkän kasvihuonekaasutavoitteen

Nykyisin EU:lla on kolme tavoitetta: kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen, uusiutuvan energian lisääminen sekä energiatehokkuuden parantaminen.

Tilaajille

EU:n pitää asettaa vain yksi sitova ilmastotavoite – kasvihuonekaasujen rajaaminen riittää. Näin vaatii suomalaisia suuryrityksiä ja teollisuutta edustava Elinkeinoelämän keskusliitto EK.

Nykyisin EU:lla on kolme tavoitetta: kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen, uusiutuvan energian lisääminen sekä energiatehokkuuden parantaminen.

EK esittää vaatimuksensa nyt siksi, että viikon päästä keskiviikkona 22. tammikuuta EU:n komission on tarkoitus antaa uudet ilmastotavoitteet vuoteen 2030 asti.

Nykyiseen, vuoteen 2020 ulottuvaan ohjelmaan viitataan usein nimellä 20–20–20-tavoitteet.

Se tarkoittaa, että EU:n alueella kasvihuonekaasuja vähennetään 20 prosenttia, uusiutuvan energian osuus kaikesta energiasta nostetaan 20 prosenttiin ja energiaa tuhlataan 20 prosenttia vähemmän.

Teollisuuden äänellä puhuva EK haluaisi nyt, että jatkossa EU-maat sitoutuvat vain yhteen tavoitteeseen eli kasvihuonekaasujen vähentämiseen. Lähinnä tämä tarkoittaa hiilidioksidipäästöjä.

Uusiutuvien, hiilidioksidipäästöttömien energialähteiden lisääminen ja energiakäytön tehostaminen olisivat näin vain keinoina päästä ensisijaiseen tavoitteeseen – eivät omia itsenäisiä päämääriään kuten nyt.

"Tämä olisi ikään kuin paluu juurille, paluu yksinkertaisempaan malliin", sanoo EK:n ympäristöasioiden johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala.

Energia- ja ilmastoasioihin erikoistunut johtava asiantuntija Mikael Ohlström toteaa, että EU:n pitää entistä vakavammin ottaa huomioon myös talousalueen kilpailukyky. Siksi kansainvälisen ilmastosopimuksen saaminen olisi tärkeää. "Nyt EU on jäänyt tavoitteidensa kanssa aika yksin."

Komission odotetaan kiristävän nykyistä 20 prosentin päästövähennystavoitetta. EK ennakoi komission asettavan vuoteen 2030 ulottuvan vähennystavoitteen 35–40 prosenttiin.

Uusi tavoite uusiutuvalle energialle saattaa myös tulla – tai olla tulematta. Se voi olla sitova tai vain ohjeellinen. Komission ei enää odoteta asettavan energiatehokkuudelle uutta tavoitetta. Myös nykyinen tavoite on ohjeellinen, ei sitova.

Komission keskiviikkona annettavaa ehdotusta käsitellään EU-jäsenmaiden huippukokouksessa maaliskuussa. Ilmastotavoitteiden lisäksi komissiolta odotetaan ensi keskiviikkona uudistuksia EU:n päästökauppajärjestelmään.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää