Talous

Pankkivalvoja: Pankit eivät saa painostaa käyttämään ryhmän kiinteistönvälittäjää

Pankit ovat alkaneet vaatia asuntolaina-asiakkaitaan käyttämään pankin omaa kiinteistönvälitystoimistoa, kertoo Kuluttajaliitto.

Tilaajille

Kuluttajaliitto kertoi maanantaina, että pankit ovat alkaneet vaatia asuntolaina-asiakkaitaan käyttämään pankin omaa kiinteistönvälitystoimistoa.

Liiton mukaan asiakkaille on esitetty suurempaa omavastuuta tai korkeampaa lainamarginaalia, jos vanhaa asuntoa ei ole annettu kaupattavaksi pankkiryhmän omalle välitysliikkeelle.

Liitto kertoo, että sen tietoon on tullut useita tapauksia, joissa muun muassa Nordea ja Osuuspankki ovat vaatineet kytkyä lainaneuvottelujen saamiseksi eteenpäin.

Finanssivalvonnan mukaan laina-asioiden ja kiinteistövälityssopimusten kytkentä niin, että asiakasta painostetaan pankin oman kiinteistönvälittäjän käyttöön on kiellettyä.

Se on takavuosina ojentanut pankkeja asiasta kahteen kertaan paimenkirjeellä, joka on edelleen voimassa. Tuoreita tapauksia ei ole tullut ainakaan vielä valvojan tietoon, kertoo toimistopäällikkö Timo Peltonen Finanssivalvonnasta.

Vuonna 2010 Finanssivalvonta sai asiakkailta tietoja pankkien epäasiallisesta toiminnasta, ja se katsoi silloin aiheelliseksi lähettää pankeille uudestaan saman paimenkirjeen, jonka se lähetti jo 2007.

”Kirje on edelleen voimassa”, Peltonen sanoo.

”Sentyyppinen toiminta ei ole sallittua.”

Peltosen mukaan Fiva on paimenkirjeiden lisäksi tehnyt kytkyepäilyistä vuosien mittaan selvityksiä, mutta ei ole havainnut asiattomuuksia pankkien ja kiinteistönvälittäjien toimintamalleissa.

Fiva voi huomauttaa tai varoittaa pankkia, mutta siihen se tarvitsee kunnon todisteet epäasiallisesta menettelystä, esimerkiksi konkreettisen dokumentin.
Paimenkirjeessä Fiva muistuttaa pankkeja ja kiinteistönvälittäjiä pelisäännöistä. Luottolaitos ei esimerkiksi saa vaatia, että asiakas antaa osto- tai myyntitoimeksiannon tietylle välittäjälle.

Tietyn yhteistyöpankin antama rahoitus ei myöskään voi olla ehtona sille, että asiakas voisi ostaa kohteen.

Nordea ja osuuspankit eivät ole saaneet valituksia Kuluttajaliiton kuvailemasta kiristyksestä, joten kummassakin pankkiryhmässä ihmetellään Kuluttajaliiton tiedotetta.

”Jo luottolaitoslaki kieltää tällaisen asioiden yhdistämisen”, pankinjohtaja Jari Tirkkonen OP-Pohjolasta sanoo.

”Jos tällaista esiintyy, siihen puututaan varmasti.”

OP-Pohjolassa yhteistyökumppani on OP-Kiinteistökeskus. Nordea puolestaan tekee yhteistyötä Realia Groupin kanssa, jolla on kolme kiinteistönvälittäjää eli Huoneistokeskus, Huoneistomarkkinointi ja SKV.

Nordeassa henkilöasiakkaista vastaava Nina Luomanen sanoo olevansa erittäin yllättynyt Kuluttajaliiton väitteestä.

”Jos asiakas tulee meille neuvottelemaan asuntolainasta, emme missään kohtaa edellytä, että asiakas antaa meille myös asuntoon liittyvän toimeksiannon”, Luomanen sanoo.

Luomasen mukaan olisi todennäköistä, että asiasta olisi tullut palautetta Nordean lakiasioihin tai pankin omalle palveluasiamiehelle, jos kytkentää olisi jossakin konttorissa ehdotettu. Tällaista ei pankissa kuitenkaan ole tiedossa.

Kumpikin pankki kehottaa asiakkaita viemään asiaa eteenpäin pankin sisällä, jos he kokevat tulleensa painostetuiksi. Myös Fivaan voi olla yhteydessä, samoin vakuutus- ja rahoitusneuvontaan (Fine).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuntolainat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää