Talous

OP:n rahastot maksavat välittäjille isoja palkkioita

Pankkien välittäjille maksamat palkkiot pienentävät osakerahastojen tuottoja

Tilaajille

Suomen suurimpien pankkien sijoitusrahastojen kaupankäyntikuluissa on suuria eroja. HS vertasi kolmen pankin samankaltaisten osakerahastojen kuluja. OP-Rahastoyhtiö maksaa vertailun perusteella osakekaupoista selvästi enemmän palkkioita kuin Danske ja Nordea.

Kaupankäyntipalkkioilla tarkoitetaan hintaa, jonka rahasto maksaa osakevälittäjälle osakkeiden ostamisesta ja myymisestä. Palveluun voi kuulua myös osakeanalyysiä ja esimerkiksi yritystapaamisten järjestämistä.

Palkkiot pienentävät suoraan rahaston tuottoa.

OP:n Eurooppa-osakerahaston pääomasta lähes 0,7 prosenttia kului edellisvuonna välityspalkkioihin. Nordean vastaava rahasto maksoi 0,34 ja Dansken vastaava rahasto vain 0,09 prosenttia kaupankäyntikuluja.

OP-Rahastoyhtiön toimitusjohtaja Samuli Sipilä selittää korkeita kustannuksia muun muassa joidenkin Euroopan maiden osakekaupasta perimällä transaktioverolla ja rahaston sijoitusten kiertonopeudella.

Transaktiovero tuskin silti selittää eroa muihin Eurooppa-rahastoihin, koska ne sijoittavat samoissa maissa.

Myös OP:n Pohjois-Amerikkaan sijoittavan rahaston kulut ovat poikkeavan korkeat.

"Molemmat mainitsemasi rahastot ovat melko korkean aktiiviriskin rahastoja, missä kiertonopeus vuoden aikana yleensä ylittää 100 prosenttia", Sipilä sanoo.

OP:n Eurooppa-rahaston salkun osakkeet ovat vaihtuneet vuoden aikana lähes kahteen kertaan, eli kiertonopeus oli 190 prosenttia vuonna 2012.

Nordean rahaston salkku on kuitenkin kiertänyt vielä nopeammin, kiertonopeus oli 238 prosenttia, ja silti kokonaiskulut ovat vain puolet OP:n tasosta.

Nordean rahastoyhtiön toimitusjohtajan Jari Kivihuhdan mukaan Nordeankin rahaston kulut olivat poikkeuksellisen korkeat.

"Vuonna 2012 muutimme rahaston sijoitusprosessia, jolloin salkun sisältö muuttui aika reilusti. Se myllättiin läpi", hän selittää kuluja.

OP:lla ei ole suoraan Kiinaan sijoittavaa osakerahastoa, joten mukaan otettiin muihin Aasian maihin sijoittava rahasto. Sen kulut olivat pienemmät kuin Kiina-rahastojen.

Osa rahastojen kaupankäyntikuluista päätyy pankkien omille osakevälittäjille. Omaa välitystä ei saisi suosia, vaan rahaston pitää hakea sijoittajien kannalta edullisin vaihtoehto.

Vertailun rahastoissa oman osakevälityksen osuus on OP:lla keskimäärin muita korkeampi. Aasia-rahastossa osuus on peräti 34 prosenttia. Sipilän mukaan rahastoyhtiö ei seuraa, minkä verran rahastojen palkkioista keskimäärin jää omaan taloon.

Danske Bankissa oman välityksen osuus oli vuonna 2013 keskimäärin 4,26 prosenttia.

"Mielestäni sekin on aika suuri osuus. Rahastot käyttivät kaikkiaan 286:a eri välittäjää", rahastoyhtiön toimitusjohtaja Aku Leijala sanoo.

Danske Investissä rahastojen salkunhoitajat pisteyttävät osakevälittäjät 3–5 kertaa vuodessa. Sen mukaan valitaan, keitä käytetään.

Myös Nordeassa välittäjiä arvioidaan säännöllisesti.

"Hinta on tärkeä kriteeri, mutta sen lisäksi vaikuttaa palvelun laatu, eli kuinka hyvin välittäjät pystyvät toteuttamaan toimeksiannot. Sitten on vielä analyysi ja muu lisäarvo, mitä välittäjä pystyy tarjoamaan", Kivihuhta kertoo.

OP:n rahastoissa välittäjät valitsee rahastojen kaupankäynnistä vastaava yksikkö, joka toimii Pohjola-pankin varainhoidossa.

Sipilä vakuuttaa, että edullisten välityspalvelujen valintaan on kiinnitetty huomiota.

"Rahastoyhtiölle tärkeätä on aina kaupankäyntiin liittyvän kokonaisuuden mahdollisimman edullinen toteutus", hän sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rahastot
 • Pankit
 • Anni Lassila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää