Talous

Metsäjohtaja eroaa vastalauseeksi

Metsähallituksen pääjohtaja Jyrki Kangas vastustaa metsäliiketoiminnan yhtiöittämistä

Tilaajille

Metsähallituksen pääjohtaja Jyrki Kangas eroaa liikelaitoksen palveluksesta huhtikuun alussa. Hän ilmoitti erostaan keskiviikkona.

Kankaan ero johtuu näkemyseroista Metsähallitusta ohjaavien ministeriöiden kanssa. Liikelaitosta ohjaavat maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö.

Metsähallitus hallinnoi valtion maa- ja metsäomaisuutta, jota on melkein 13 miljoonaa hehtaaria. Siitä talousmetsää on 3,5 miljoonaa hehtaaria.

Erimielisyydet johtuvat uudesta metsähallituslaista sekä laista Metsähallituksen metsäliiketoiminnan yhtiöittämisestä. Niitä valmistelee maa- ja metsätalousministeriö, ja ne tulevat voimaan ensi vuonna.

Kankaan mielestä metsätalousliiketoimintaa ei pidä yhtiöittää, sillä pitkällä aikavälillä se hajottaa liikelaitoksen. Hänen mielestään laitos olisi järkevää säilyttää kokonaisuutena.

"Näkemykseni Metsähallituksen kehittämisestä ovat aika lailla toisenlaisia kuin omistajalla", Kangas sanoo.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok) on pahoillaan Kankaan ratkaisusta. Pääjohtajan perustelut yhtiöittämistä vastaan eivät kuitenkaan vakuuttaneet ministeriä.

Koskisen mukaan lakihanketta viedään eteenpäin pääjohtajan erosta huolimatta.

Metsähallituksen hallituksen puheenjohtaja Arto Tiitistä harmittaa pääjohtajan lähtö. "Olisin mielelläni jatkanut yhteistyötä hänen kanssaan. Hän on tehnyt erinomaista työtä."

Tiitinen ei ota kantaa Kankaan perusteluihin, joiden mukaan Metsähallitus-lakeja on valmisteltu huonosti.

"Mielestäni osakeyhtiöt ovat tätä päivää, ja yhtiömallin kanssa voidaan elää. En näe yhtiöittämistä ongelmana."

Liikelaitoksen väliaikaisena pääjohtajana toimii metsätalouden johtaja Jussi Kumpula. Uuden pääjohtajan nimittää valtioneuvosto.

Kangas on 52-vuotias, ja hän on työskennellyt pääjohtajana seitsemän vuotta. Uutta työpaikkaa hänellä ei ole tiedossa.

"Jään pilkille vähäksi aikaa ja mietiskelen maailman menoa. Katselen, millaisia mahdollisuuksia tulee eteen", hän kertoo.

Metsähallitukseen hän siirtyi metsäyhtiö UPM:stä. Sitä ennen hän työskenteli metsäsuunnittelun professorina Metsäntutkimuslaitoksessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jyrki Iivonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää