Talous

Selvitysmies: Lehdille 30 miljoonaa tukirahaa ja veroale

Selvitysmies Tuomas Harpf ehdottaa suomalaisille tiedotusvälineille 30 miljoonan euron tukea, jota jaettaisiin kolmen vuoden ajan. Tukea voisivat ehdotuksen mukaan saada laajalle yleisölle suunnatut, yleisesti saatavilla olevat julkaisut, jotka ovat toimineet vähintään neljä vuotta.

Tilaajille

Asunto- ja viestintäministeri Pia Viitasen (sd) asettama selvitysmies Tuomas Harpf ehdottaa, että lehdistölle myönnettäisiin 30 miljoonan euron tukea.

Lisäksi hän ehdottaa arvonlisäveron alentamista nykyisestä 10 prosentista viiteen prosenttiin ja harkittavaksi siirtymäkauden jakelutukea.

Tuki olisi joulukuussa Tanskassa voimaan tulleen mallin mukainen, jossa lehdistö saa tuotantotukea ja innovaatiotukea.

Tuotantotuki olisi 25 miljoonaa. Sitä voitaisiin myöntää enintään 30 prosenttia journalistisen sisällön tuottamisen kustannuksista. Tukea voisivat saada sekä painetut että verkkojulkaisut, mutta myös tv- ja radioalan journalistinen työ.

Yle ei voisi tukea saada. Yhden ”julkaisun” tuki ei voisi olla enempää kuin 2,5 prosenttia koko tuesta.

Harpfin mukaan tukien pitää olla määräaikaisia ja mahdollisimman kilpailuneutraaleja. Tukea tarkasteltaisiin uudelleen kolmen vuoden kuluttua.

Innovaatiotuki olisi viisi miljoonaa euroa. Se myönnettäisiin media-alan kehittämishankkeisiin, kuten uusien tuotteiden ja ratkaisujen kehittämiseen.

Harpf toivoo, että hankkeet olisivat yhteishankkeita. Hänen mielestään esimerkiksi Suomen Tietotoimisto STT olisi sopiva paikka toteutttaa yhteishankkeita.

Lisäksi Harpf alentaisi lehtien arvonlisäveroa viiteen prosenttiin, mikä on alin EU:n hyväksymän arvonverokanta. Alennus olisi määräaikainen.

Harpf arvelee, että alennus maksaisi valtiolle kymmenisen miljonaa euroa. Bruttomenetys valtiolle olisi noin 40 miljoonaa euroa.

Hän ehdottaa myös, että valtio harkitsisi siirtymäkauden jakelutukea haja-asutusalueille. Tuen määrää hän ei ehdota.

”Tarkoitus ei ole, että näillä tuilla pidettäisiin mediayhtiöitä pystyssä, vaan tämä on tarkoitettu kannustimeksi”, Harpf sanoo.

Ministeri Viitanen suhtautuu tukeen myönteisesti. ”Vien Harpfin ehdotukset koko hallituksen keskusteltavaksi tulevassa kehysriihessä”, Viitanen sanoo.

Hänen mukaansa kotimainen media on sananvapauden ja toimivan demokratian keskeinen takaaja.

”Olen huolissani työpaikoista. Irtisanomisuutisia on aivan liikaa. Jos kotimainen laatujournalismi korvautuu ulkomaisella klikkaussisällöllä, se ei tuo meille yhtään työpaikkaa eikä veroeuroa”, Viitanen sanoo.

Suomessa media saa vähemmän tukea kuin muissa Pohjoismaissa. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa tuki on noin 50 miljoonaa euroa. Suomessa tuki on noin 500 000 euroa.

Viitanen asetti selvitysmiehen viime vuonna joulukuun 17. päivä. Samassa yhteydessä Lehtiasiain neuvottelukunta esitti 18 ehdotusta, joilla lehdistön tukalaa tilannetta helpotettaisiin.

Sanoma- ja aikakauslehtitilausten verokantaa korotettiin 2012 nollasta yhdeksään prosenttin ja vuoden 2013 alusta 10 prosenttiin. Sähköisesti tilattuja lehtiä verotetaan yleisen 24 prosentin verokannan mukaisesti.

Neuvottelukunta ehdotti muun muassa, että lehtitilauksiin sovellettaisiin alhaisinta mahdollista arvonlisäkantaa. Se ehdotti myös määräraikaista valtiontukea sisältötuotannon helpottamiseksi ja toimialan sopeutumiseksi mediamurrokseen.

Neuvottelukunta piti tärkeänä myös, että viestintäalan koulutuspaikkoja vähennetään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lehdistö
 • Katri Kallionpää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää