Talous

Teknologian vienti nytkähti

Teknologiateollisuuden vienti kasvoi tammi–maaliskuussa viisi prosenttia, mutta ala on jakautunut voittajiin ja häviäjiin. Isoin riski alalle on Venäjän taantuman syveneminen.

Tilaajille

Yli puolet Suomen vientituloista tuovan teknologiateollisuuden positiivinen vire jatkuu.

Uudet tilaukset olivat tammi–maaliskuussa seitsemän prosenttia viimevuotista vertailuajankohtaa korkeammalla tasolla. Viennin osalta kasvu oli viisi prosenttia.

Viime aikoina tilausten määrä näyttäisi edelleen kasvavan Länsi-Euroopan talouden hitaasti elpyessä.

"Ennustan, että uusien tilausten osalta tämä positiivinen kehitys jatkuisi", totesi Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen maanantaina Teknologiateollisuus ry:n tilannekatsauksessa Helsingissä.

Etujärjestö edustaa Suomen elektroniikka- ja sähköteollisuutta, kone- ja metallituotevalmistajia, metallijalostajia, tietotekniikkaa ja erilaisia konsultoivia insinööritoimistoja.

Turusen mukaan tilauskehitys vaihtelee voimakkaasti eri toimialojen ja jäsenyritysten välillä.

"Niillä, joilla menee huonosti, menee huonosti kunnes löytävät uuden kasvusuunnan, ja ne, joilla menee hyvin, menee entistä paremmin."

Teknologiateollisuus ennakoi tilausten kasvun jo tammikuussa, kun yritysten saamat tarjouspyynnöt olivat lisääntyneet. Nyt moni tarjouspyyntö on muuttunut tilaukseksi.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ennustaa maailmantalouden kasvavan tänä vuonna 3,6 prosenttia. Turunen arvioi kuitenkin, että Euroopan vaatimaton elpyminen pitää kasvun Suomessa jatkossakin hitaana.

Suurimpana riskinä kasvulle Teknologiateollisuus pitää Venäjän taantuman syvenemistä.

Teknologiateollisuuden tavaraviennistä yhdeksän prosenttia eli 2,3 miljardia euroa vuodessa suuntautuu Venäjälle.

Länsi-Euroopan osuus on 46 prosenttia.

Viime vuoden osalta teknologiateollisuuden tiedot ovat ankeita. Liikevaihto Suomessa supistui viisi prosenttia, ja henkilöstön määrä väheni Suomessa ja tytäryhtiöissä ulkomailla.

Vuoden 2008 tasosta tavaravienti oli viime vuonna pudonnut 15 prosenttia, joten talouskriisiä edeltävälle tasolle on viime aikaisesta kasvusta huolimatta edelleen matkaa.

Myös teollisuuden palveluvienti on alhaisemmalla tasolla vuoden 2008 tasoon nähden.

Tämän vuoden tammi–maaliskuussa henkilöstön määrä väheni 2,5 prosenttia verrattuna vuoden 2013 keskimäärään.

Teknologiateollisuus ry:n yrittäjävaliokunnan kannanoton mukaan Suomen teollisuuden kilpailukyky tulisi palauttaa ottamalla käyttöön Viron yritysveromalli ja poistamalla sukupolvenvaihdosten perintö- ja lahjaverotus.

Teknologiateollisuuden palkantarkastuskyselyn mukaan jäsenyritysten toimipaikoista 52,5 prosenttia pyrkii paikalliseen palkkaratkaisuun ja vain 37,2 prosenttia yleiskorotukseen. Henkilöstön määrällä mitattuna paikallista sopimista tavoittelee 69,4 prosenttia työnantajista.

Teknologiateollisuus ry:n varatoimitusjohtaja Risto Alangon mukaan paikallinen sopimus tulee entistä tärkeämmäksi, kun taloudellinen tilanne yritysten välillä vaihtelee merkittävästi.

Teknologiateollisuuden tietotekniikka

Isoilla tietotekniikan palveluyrityksillä kasvu on rapautunut 0–5 prosentin välillä, kun taas pienissä ja keskisuurissa yrityksissä kasvulukemat ovat toistakymmentä prosenttia, kertoo Teknologiateollisuuden tietotekniikka-alan johtaja Jukka Viitasaari.

Hänen mukaansa kasvu on kovinta pelialalla, mutta myös analytiikka ja tietoturvayhtiöt ovat hyvässä kasvussa.

Ala hoitaa yli puolet viennistä

 Teknologiateollisuus ry:ssä on noin 1 600 jäsenyritystä, mikä kattaa järjestön mukaan noin 90 prosenttia alasta.

 Teknologiateollisuuteen kuuluu viisi päätoimialaa, jotka ovat elektroniikka- ja sähköteollisuus, kone- ja metalliteollisuus, metallien jalostus, tietotekniikka sekä suunnittelu ja konsultointi.

 Järjestön mukaan toimiala vastaa 55 prosentista Suomen viennistä ja 80 prosentista tutkimus- ja kehitysinvestoinneista.

 Ala työllistää järjestön mukaan Suomessa suoraan 290 000 ihmistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Juha-Pekka Raeste

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää