Talous

Hurja pudotus tilauslennoissa – Aurinkomatkat ja lomaliikenne Finnairin murheenkryyneinä

Lentoyhtiö Finnairin lomaliikenteen kysyntä jatkoi heikentymistään vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Muut matkanjärjestäjät eivät enää juuri lennä lomakohteisiin Finnairin koneilla ja oma lomalentoyhtiö Aurinkomatkat häviää jatkuvasti markkinaosuutta kilpailijoilleen.

Tilaajille

Lentoyhtiö Finnairin lomaliikenteen kysyntä jatkoi heikentymistään vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Muut matkanjärjestäjät eivät enää juuri lennä lomakohteisiin Finnairin koneilla ja oma lomalentoyhtiö Aurinkomatkat häviää jatkuvasti markkinaosuutta kilpailijoilleen.

Tilauslentojen matkustajamäärä laski tammimaaliskuussa peräti 31,7 prosenttia vuoden 2013 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Lomaliikenteen matkustajakäyttöaste laski 6,2 prosenttia 87,1 prosenttiin, eli lentokoneiden sadasta paikasta 13 oli tyhjinä.

Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo kertoi tiedotustilaisuudessa Vantaalla lomaliikenteen vaikeuksien alkaneen viime syksynä Egyptin tilanteen myötä.

Hän moitti heikosta tilanteesta myös muita yleisiä syitä kuten kuluttajien luottamusta ja liikematkustamisen vähenemistä.

Vauramon mukaan Aurinkomatkoja ei ole missään tapauksessa tarkoitus myydä.

Hänen arvionsa mukaan Finnairin ja Aurinkomatkojen väliset yhteiset synergiahyödyt ovat häviämässä, mutta uudessa strategiassa "on päätetty tuoda Aurinkomatkat lähemmäs Finnairia".

Finnairin talousjohtaja Erno Hildén vahvisti tiedotustilaisuudessa sen yleisesti tehdyn havainnon, että ulkopuolisten matkanjärjestäjien Finnairin lentojen ostot ovat vähentyneet huomattavasti.

"Tarkkoja lukuja ei julkaista. Kun kysyntä vaatimaton, vähentyvä kysyntä kanavoidaan omiin koneisiin", Hildén perusteli muiden matkanjärjestäjien hupenemista lomakohdelennoilla.

Finnair yhdisti viime vuoden joulukuussa liikematkatoimistonsa Arean ja Suomen Matkatoimiston (SMT). Yhdessä Aurinkomatkojen, ohjelmistoyhtiö Amadeus Finlandin ja SMT:n Baltian maissa toimivan tytäryhtiö Estravelin kanssa yhtiöt muodostavat Finnairin Matkapalvelut-yksikön.

Sen liikevaihto laski vuodentakaisesta 9,3 prosenttia 74,2 miljoonaan ja liiketulos valahti 300 000 euroa tappiolliseksi.

Vuotta aiemmin yksikön liiketulos oli 3,1 miljoonaa euroa voitollinen.

"Entistä suurempi osa matkoista myytiin viime hetken alennuksella, mikä alensi valmismatkojen yksikkötuottoa", Finnair kertoo osavuosikatsauksessaaan.

Vauramo esitteli osavuosikatsauksen tiedotustilaisuudessa Vantaalla myös Finnairin päivitettyä strategiaa, jonka perustana oli kilpailukykyinen kustannusrakenne, johtava kaupallinen strategia ja turvalliset ja tehokkaat operaatiot.

Vauramon mukaan Finnair on tehnyt töitä sen eteen, että lentoliput myytäisiin oikein ja kannattavasti.

"Niin että saadaan koneet täyteen, mutta ei liian aikaisin väärään hintaan", Vauramo selitti.

Viime aikoina Finnair on saavuttanut Vauramon mukaan säästöjä siitä, että vaikka laivasto on yhdeksän konetta pienempi, silti lennnetään enemmän lentoja ja kuljetetaan enemmän matkustajia.

Vauramo lupasi Finnairin asiakaskokemuksen muutosta mobiilipuolella, mutta ei paljastanut tarkemmin mitä muutoksia on tulossa.

"Haluamme ottaa siinäkin reippaita askeleita eteenpäin", Vauramo sanoi.

Finnair on lähiaikoina uusimassa kaukolentokalustoaan.

Vauramon mukaan Finnairin optio-oikeudet lisäkoneiden ostamiseksi ovat vielä auki ja hankintoja pohditaan paraikaa

Ratkaisut riippuvat paljon siitä, miten kustannussäästöissä käy, Rauramo sanoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Finnair
 • Juha-Pekka Raeste

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää