Talous    |   HS-analyysi

Suomella ei ole päätösvaltaa yhdessä kerätyn pankkien kriisirahaston käyttöön

Päätösvalta vaikeuksiin ajautuvien suurten pankkien kohtaloista kuuluu jatkossa lähes täysin EU-virkamiehille.

Tilaajille

Vastikään Euroopan parlamentissa hyväksytty euroalueen pankkien kriisinratkaisujärjestelmä on aimo loikka ylikansallisen päätöksenteon suuntaan. Sen mukaan päätösvalta vaikeuksiin ajautuvien suurten pankkien kohtaloista kuuluu jatkossa lähes täysin EU-virkamiehille.

He päättävät myös jäsenmaiden pankeilta kerättävän noin 55 miljardin suuruisen kriisirahaston käytöstä. Varat ovat yhteisessä käytössä vähitellen jo vuodesta 2016 alkaen.

Jäsenmaiden kansallisten viranomaisten edustajat pääsevät vaikuttamaan päätöksiin vain, jos kyseessä ovat poikkeuksellisen suuret summat, eikä yksittäisellä jäsenmaalla silloinkaan ole veto-oikeutta.

Periaatteellinen muutos on merkittävä, koska esimerkiksi Euroopan vakausmekanismin varojen käyttöön vaaditaan yleensä valtioiden yksimielisyyttä.

Miksi sitten jäsenmaat suostuivat luopumaan päätösvallasta näin isojen asioiden ja rahojen ollessa kyseessä?

Eurokriisin tuoksinassa on nähty moneen kertaan, ettei sääntöjä noudateta, jos jäsenmaiden poliitikot päästetään sorkkimaan päätöksiä. Euron turvaksi alun perin säädetty talouskurisopimus kaatui heti, kun isot jäsenmaat (Saksa ja Ranska) päättivät, ettei sitä tarvitse noudattaa.

Sama on pätenyt pankkivalvontaan, jonka taso on ollut varsin kirjavaa.

Nyt halutaan, etteivät jäsenmaat voi suojella liian suuria riskejä ottavia tai jo huonokuntoisia pankkeja, jotka voivat vaarantaa luottamuksen yhteisvaluuttaan. Myös pankkien ja niiden kotivaltioiden välinen taloudellinen yhteys haluttiin katkaista.

Pankkiunionissa pankkeja valvoo riippumaton keskuspankki ja vaikeuksiin joutuneiden pankkien kohtalosta päättävät EU-virkamiehet.

Suomen poliitikoille päätös ei ollut helppo. Kriisinratkaisujärjestelmää yritettiin vääntää suuntaan, jossa kansallista päätösvaltaa olisi säilynyt. Pikkuhiljaa ylikansallinen näkemys kuitenkin voitti.

Euroopan parlamentissa mallia rukattiin entisestään virkamiesten valtaa korostavaan suuntaan. Lähes vuorokauden kestäneissä neuvotteluissa parlamentti sai monessa kohdassa tahtonsa läpi.

Suomen neljän suurimman puolueen välillä linjaerot ovat selvät. Hallituksessa istuvat kokoomus ja sosiaalidemokraatit ovat mahdollisimman vahvan pankkiunionin puolella. Se on vaatinut joustamista kansallisista vaatimuksista.

Perussuomalaiset ja keskusta vastustavat yhteisvastuun kasvattamista. Kriitikkojen mielestä pankkiasiakkaat voivat nyt joutua muiden maiden pankkien pelastajiksi.

Rahaston varat kerätään pankeilta, mutta viime kädessä kulut koituvat asiakkaiden maksettaviksi.

Vaikka pankkiunionissa ei ole kansallista päätösvaltaa, Suomella on vahva edustus yhteisen pankkivalvonnan organisaatiossa. Jukka Vesala siirtyi kevättalvella Finanssivalvonnasta Frankfurtiin johtamaan yhtä pankkivalvonnan pääosastoa.

Suomen Pankin entinen pääjohtaja Sirkka Hämäläinen istuu EKP:n pankkivalvontaneuvostossa.

Kriisinratkaisuneuvoston virkamiesvalinnat ovat vielä tekemättä, mutta on selvää, että valittavien ihmisten taustat vaikuttavat neuvoston linjaan.

Pankkiunionista puuttuu vielä viimeinen palanen eli yhteinen talletussuojarahasto.

Toistaiseksi valmisteilla on yhteinen säännöstö kansallisille rahastoille, mutta monet asiantuntijat pitävät selvänä, että ennen pitkää myös talletussuojaan ehdotetaan yhteisvastuuta.

Eurovaalit sunnuntaina 25. toukokuuta 2014.
Ennakkoäänestys 14.-20. 5.
HS:n vaalikone osoitteessa: www.vaalikone.fi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää