Talous

Turku ei saa Turun Sinappia

Takaisin Suomeen palaava vanha suosikki menetti vuosikymmenessä puolet markkinaosuudestaan

Tilaajille

Rauno Rautinen tilasi torstaina Turun kauppatorin Kallun grillistä makkaran oluen kera. Myyjän kysymys mausteista sai terävän vastauksen.

"Makkaran päälle ei kuulu kuin sinappia", Rautinen paukauttaa.

Hän kertoo kelpuuttavansa makkaralle ainoastaan Turussa valmistettua Auran Sinappia.

Perinteisen Turun Sinapin syömisen mies jätti, kun sen valmistus siirtyi reilut kymmenen vuotta sitten Ruotsiin.

"Jos minun rahani menevät suoraan herrojen taskuun, eivätkä suomalaiset työmiehet saa niistä ropoakaan, jätän ostamassa", Rautinen sanoo.

Monikansallinen Unilever ilmoitti vuonna 2002 siirtävänsä Turun Sinapin valmistuksen Ruotsiin.

Suomessa syntyi vastavetona Pro Sinappi -kansanliike. Noin 50 000 ihmistä allekirjoitti vetoomuksen Turun Sinapin pitämiseksi Suomessa. Vielä silloin se meni kuuroille korville.

Vetoomuksen ja sinappiboikotin seuraukset näkyvät nyt kymmenen vuotta myöhemmin.

Turun Sanomat kertoi torstaina, että Unilever aikoo tuoda Turun Sinapin valmistuksen takaisin Suomeen. Sinappia on valmistettu viime vuodet Puolassa. Unileveriltä ei kommentoida asiaa. Yritys järjestää maanantaina tiedotustilaisuuden asiasta.

"Tunnen tiettyä ylpeyttä ja huvittuneisuutta siitä, että ison konsernin piti nöyrtyä", Pro Sinapin toinen perustaja, tietokirjailija Markku Haapio sanoo.

Hän uskoo, että juuri kansanliike oli osasyynä Unileverin päätökseen.

"Liikkeen myötä syntyi Auran Sinappi, joka on vienyt Turun Sinapilta markkinaosuutta. Suomalaiset eivät halua ostaa sinappia, joka valmistetaan Ruotsissa tai Puolassa", Haapio toteaa.

Auran Sinappia valmistetaan Turun Pansiossa samassa yrityksessä kuin aikanaan Turun Sinappia. Toimitusjohtaja Hannu Lunden Lunden Oy:stä toivottaa klassikon takaisin Suomeen.

"Jos sitä tehdään Suomessa samalla tavalla kuin Auran Sinappia, kisa kovenee", Lunden puntaroi.

Auran Sinappiin käytetyt siemenet jauhetaan vanhassa kivimyllyssä, samassa myllyssä kuin Turun Sinappia aikanaan.

"Makujen erilaisuus johtuu siitä, että monet muut valmistajat käyttävät valmistuksessa sinapinsiemenjauhetta", Markku Haapio selvittää.

Turun Sinapin markkinaosuus oli vielä 2000-luvun alussa lähes 60 prosenttia. Auran Sinappi on nyt vienyt osuudesta puolet.

"Arviomme mukaan meillä on noin kolmanneksen osuus markkinoista ja Turun Sinapilla saman verran", Lunden sanoo.

Hän ilmoittaa, ettei Turun Sinapin valmistus ole palaamassa heille.

"Ei sitä missään autotallissa voi tehdä, joten Turkuun tuotanto ei taida palata", hän toteaa.

Tieto Turun Sinapin valmistuksesta muualla Suomessa ei saa Turun kauppatorilla innostunutta vastaanottoa. Kaarinalainen Hannu Rautanen arvelee, että sinapin paluu tuo suomalaisille työpaikkoja ja parantaa sinapin imagoa.

"Sitä pitäisi silti valmistaa tällä. Missä se sitten tehtäisiin, Tampereellako", Rautanen ihmettelee.

Tampereelle Turun Sinappi ei siirry. Lundenin lisäksi Suomessa on kaksi sopivaa maustevalmistajaa. Meiran toimitusjohtaja Raimo Sinisalo kertoo, ettei sinapin valmistus siirry heille. Toinen vaihtoehto on pyhäntäläinen Maustaja Oy.

"Unilever on ilmoittanut kertovansa asiasta maanantaina, joten me jännitämme sinne saakka", toimitusjohtaja Arto Tölli tyytyy sanomaan.

Toni Lehtinen HS
Turku

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää