Talous

McDonald'sin naapuri hävisi riidan pikaruokaroskista

Kouvolalainen yrittäjä vaatii siivouskuluista 80 000 euron korvauksia

Tilaajille

McDonald'sin naapuri on hävinnyt riidan pikaruokaroskista käräjäoikeudessa. Kouvolalainen yrittäjä vaati Suomen McDonald'silta 80 000 euron korvauksia hampurilaiskääreiden ja muiden pakkauspapereiden siivouskustannuksista.

Kouvolan ympäristönsuojelun mielestä Kellomäen McDonald's on tehnyt riittäviä toimenpiteitä vähentääkseen roskaantumishaittoja. Ympäristöviranomaisen ratkaisu oli keskeinen myös Helsingin käräjäoikeuden tuomiossa.

"Kun asianomainen viranomainen on katsonut, että ravintola on hoitanut velvollisuutensa järjestää jätehuolto alueellaan ja ehkäistä roskaantumista yleisillä lähialueilla, ei ole perusteita todeta vastaajayhtiötä korvausvelvolliseksi tässä asiassa", käräjäoikeus päätti.

Käräjäoikeus huomautti tuomiossa erikseen, että McDonald'sin piha-alueella on asianmukaiset jätteiden keräysastiat.

Kouvolan ympäristönsuojelu katsoi lausunnossaan muun muassa, että pakkausjätteen hävittäminen asianmukaisesti on lopulta asiakkaan vastuulla.

Roskaantuminen johtuu yksittäisten asiakkaiden välinpitämättömyydestä, johon ei pysty vaikuttamaan kuin yleisellä valistuksella, Kouvolan ympäristönsuojelu lausui.

Käräjäoikeuden mielestä viranomaisen virkavastuulla antamaa lausuntoa on pidettävä luotettavana.

Käräjäoikeus velvoitti riidan hävinneen yrittäjän maksamaan McDonald'sin yhteensä 10 000 euron oikeudenkäyntikuluista puolet eli 5 000 euroa. Yrittäjä on ilmoittanut tyytymättömyytensä tuomioon, joten riita jatkunee Helsingin hovioikeudessa.

Kiinteistöjä omistava kouvolalainen yhtiö katsoi, että McDonald'sin tulee vastata yhtiön tonteille kertyneiden pikaruokakääreiden siivoamiskuluista keväästä 2009 syksyyn 2013.

Yrittäjän mukaan hän on joutunut lähes päivittäin korjaamaan roskia, jotka syntyvät McDonald'sin asiakkaiden syödessä tuotteita hänen tontillaan. Kritiikin kohteena oleva Kouvolan Kellomäen McDonald's sijaitsee noin 400 metrin päässä kiinteistöistä, jonne asiakkaat kantajan mukaan ajavat syömään pikaruokaa.

Yrittäjän mukaan pikaruokailusta on syntynyt kartonkijätettä noin kuutiometri kuukaudessa.

Riitaa pikaruuan roskaongelmasta käsitteli Helsingin käräjäoikeus, sillä kansainvälisen hampurilaisjätin Suomen-tyttären pääkonttori on Helsingissä.

Suomen McDonald's katsoi oikeudenkäynnissä, että sillä ei ole suoraa vastuuta hampurilaisyrittäjän roskista. Tätä Suomen McDonald's perusteli sillä, että yksittäiset hampurilaisravintolat toimivat franchise-sopimuskumppaneina eli itsenäisinä yrittäjinä.

Toisaalta Suomen McDonald's myönsi, että sillä on intressi varmistaa, että hampurilaisravintolan jätehuolto on asianmukaisesti järjestetty.

Oikeuskäsittely oli harvinainen myös kansainvälisesti, sillä yleensä McDonald'sin roskista on valitettu kaupunkien valtuustoihin tai kansalaiset ovat järjestäneet siivoustempauksia.

McDonald's-ravintoloita on yhteensä 33 000 kappaletta noin 120 maassa. Ketju myy ruokaa yhteensä 64 miljoonalle asiakkaalle päivässä.

Suomessa McDonald's-ravintoloita on 83, joista noin 90 prosenttia on yrittäjävetoisia.

Samaa roskaamisasiaa on käsitelty Kouvolassa jo poliisin ja Kouvolan kaupungin ympäristönsuojelun tutkimuksissa. Poliisin mukaan yrittäjä ei tuonut esille konkreettisia seikkoja, joiden perusteella voisi epäillä McDonald'sin toimineen vastoin lain säännöksiä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pikaruoka
 • Tuomo Pietiläinen
 • Kouvola

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin

  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää