Talous

Fed etsii elämää elvytyksen jälkeen

Kun Euroopan keskuspankki kiihdyttää elvytystä, Yhdysvallat vetää hanoja kiinni

Tilaajille

Pitkään tasaisesti hyrisseet maailman rahamarkkinat ovat sähköistymässä, kun Euroopan ja Yhdysvaltojen keskuspankit etsivät uutta suuntaa vastakkaisilla tavoilla.

Torstaina nähtiin hyvin, miten eri aikaa maanosien talouspolitiikassa eletään. Kun Euroopan keskuspankki (EKP) ilmoitti järeistä elvytystoimista, Yhdysvaltojen keskuspankin Fedin käytävillä pohdittiin rauhallisissa merkeissä elvytyksen lopettamisen keinoja ja aikataulua.

Fedin rahapolitiikka on vuoden 2008 talouskriisin jälkeen ollut Euroopan keskuspankkia räväkämpää. Kriisin alettua Yhdysvallat veti ohjauskoron salamana nollaan. Sittemmin se on ostanut markkinoilta sadoilla miljardeilla dollareilla velkakirjoja puskeakseen talouteen vauhtia.

Nyt hanoja vedetään kiinni. Fed on jo vähentänyt kuukausittaiset velkakirjojen ostot 85 miljardista 45 miljardiin. Kesäkuun kokouksessa pankin odotetaan ilmoittavan uusista vähennyksistä ja lopettavan osto-ohjelman kokonaan vielä tänä vuonna.

Keskustelu on jo siirtymässä siihen, milloin Yhdysvaltojen keskuspankki alkaa nostaa korkoja. Paluu arkeen hermostuttaa taloustieteilijöitä ja sijoittajia.

"Tämä on ennen kokematon siirtymä pitkien nollakorkojen ajasta normaalitilaan. Mikään iso talousalue ei ole tehnyt sitä. Japani on toiminut nollakoroilla pitkään eikä ole päässyt niistä eroon", sanoi Fedin johtokunnan erityisavustaja Jon Faust torstaina HS:lle.

Faust muistutti, että Euroopan keskuspankki ei ole vielä ohittanut Yhdysvaltojen keskuspankkia elvytyksen tasossa. Esimerkiksi velkakirjojen ostot ovat EKP:lla vasta harkinnassa.

"Meidän toimemme ovat yhä hyvin elvyttäviä. Lähestymme vasta aikaa, jolloin Euroopan keskuspankki saattaa elvyttää aggressiivisemmin ja me hitaammin", Faust sanoi.

Yhdysvaltojen elvytyksen lopettaminen kiinnostaa ympäri maailman, koska Yhdysvaltojen suuri talous kannattelee osin myös muun maailman taloutta. Jos Yhdysvaltojen talous ei pysykään jaloillaan ilman keskuspankin erityisiä tukitoimia, se tuntuu kaikkialla.

Lisäksi kehittyvät taloudet ehtivät jo melkein tulla riippuvaisiksi halvoista dollareista, joita elvytyksen huippuhetkinä virtasi maailmalle.

Keskuspankin pääjohtaja Janet Yellen on viime aikoina korostanut työllisyyden tukemista, mikä tarkoittaa sitä, että hän ei halua kiirehtiä korkojen nostoa. Toisaalta jotkut keskuspankkiirit haluaisivat kiirehtiä korkojen nostoa, koska he pelkäävät inflaatiota eli rahan arvon laskua.

Normaalitilaan paluutta vaikeuttaa se, että Yhdysvaltojen pankeissa makaa 1 900 miljardia euroa elvytysrahaa. Rahat ovat jääneet, kun niille ei ole löytynyt kohdetta reaalitaloudesta.

Tuomas Niskakangas HS
Washington

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tuomas Niskakangas

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää