Talous

Kodintekniikkaa myyvien kauppojen isku taantumaan: isommat myymälät

Verkkokauppa on liian helppo selitys muille vaikeuksille, sanoo Expertin toimitusjohtaja

Tilaajille

Suuremmat myymälät ja enemmän myytävää esillä. Näillä eväillä kodintekniikan kivijalkaketjut aikovat menestyä, kun heikko taloustilanne ja verkkokaupan kasvu kiristävät kilpailua asiakkaista.

Expert-ketju luottaa vastedes suuriin myymälöihin ja jakautuu tässä kuussa kahtia. Kookkaat kaupat jatkavat Expert-nimellä, ja useimmat pienemmät kauppiaat vaihtavat Expert-nimen jo kertaalleen hylättyyn Veikon Koneeseen.

Ketjua Suomessa johtava toimitusjohtaja Mika Aro kertoo, että jakautumisen jälkeen Expert-myymälöiden keskimyynti vuodessa kaksinkertaistuu vajaaseen viiteen miljoonaan euroon. Tavoitteena on vielä toistamiseen kaksinkertaistaa kauppakohtainen myynti kymmenen miljoonaan euroon.

Myös markkinajohtaja Gigantin mielestä suuri on kaunista.

"Ihan selvästi meilläkin on nähty, että isommat myymälät houkuttelevat enemmän väkeä", sanoo Suomen Gigantin toimitusjohtaja Irmeli Rytkönen.

Kodintekniikan kauppaa on myllätty viime vuosina toden teolla. Liikkeensä ovat lopettaneet muun muassa Markantalo ja Onoff, ja kesäkuussa kauppayhtiö Kesko kertoi sulkevansa Mustan Pörssin myymälät tämän vuoden aikana.

Pudotuspeliä kiihdyttää Suomen heikko talouskasvu, joka näkyy myyntimäärissä. Alaa seuraavan Kotekin mukaan kodintekniikan myynti pieneni vuoden alkupuoliskolla 2,2 prosenttia edelliseen alkuvuoteen verrattuna.

Ala on keskittynyt, koska kolme suurinta yritystä ovat kasvattaneet eroa muihin. Gigantin osuus myynnistä on noin neljännes. Expertin ja Verkkokauppa.comin markkinaosuus on kasvanut 15 prosentin nurkille.

Markkinajohtajista Gigantilla on taustallaan brittiläinen omistaja, ja Expertin omistaa norjalainen yhtiö.

Kiristynyt kilpailu on johtanut tuotteista kauppiaille jäävän osuuden pienentymiseen. Expert-ketjusta vastaavan yhtiön liikevaihto liki kaksinkertaistui kolmessa vuodessa, mutta voitto ei ole kasvanut samassa suhteessa.

Vähittäiskauppoja painaa Mika Aron mukaan se, että nykyisin suosituissa tuotteissa, kuten älypuhelimissa ja taulutietokoneissa, kaupan kate on pienempi kuin esimerkiksi pesukoneissa. Sama ilmiö tuntuu Gigantissa.

"Joudumme myymään 3,5 tuotetta, jotta saamme saman katteen kuin yhdestä tuotteesta vuonna 1999", Gigantin Rytkönen sanoo.

Sekä Gigantti että Expert uskovat edelleen, että kivijalkakaupoilla on tulevaisuutta.

Aro luottaa kivijalkakauppojen ja toimivan verkkokaupan yhdistelmään.

Kivijalasta saa palvelua, jota verkossa ei ole yhtä helppo järjestää: siellä tarjotaan apua asennukseen, mahdollisuus kokeilla tuotteita ja myyjän apua niiden valinnassa.

Kaupat ovat Aron mukaan liioitelleet verkkokaupan nousun synnyttämiä vaikeuksia. "Se on ollut helppo selitys monelle yritysjohtajalle", hän sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vähittäiskauppa
 • Verkkokauppa
 • Juhani Saarinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää