Talous

Jotkut urheilutavaratukut kieltäytyvät myymästä Suomeen tunkeutuneelle XXL-ketjulle

Osa urheilualan tukkureista on kieltäytynyt myymästä tuotteitaan norjalaistulokkaalle

Tilaajille

Suomeen voimalla vyöryvä XXL-urheiluketju on aiheuttanut alalle kuhinaa sen jälkeen, kun se avasi ensimmäisen myymälänsä keväällä Vantaan Tammistoon.

Osa urheilualan tukkuliikkeistä on kieltäytynyt toimittamasta tuotteita ketjulle. Osa taas myisi sille mielellään enemmänkin, jos se vain hankkisi enemmän tuotteita Suomesta.

"On ollut muutamia, jotka eivät myy XXL:lle", toteaa Urheilu- ja vapaa-aikatukkuliikkeiden järjestön (UVT) toimitusjohtaja Hanna Heikkilä.

Norjalainen XXL avasi keskiviikkona Tampereelle kolmannen Suomen myymälänsä. Jouluna on määrä avata iso liike Helsingin ydinkeskustaan, Kluuvin kauppakeskukseen.

Yrityksen laajentumissuunnitelmat ovat kovat: jos ne toteutuvat, ketjulla on ensi vuoden loppuun mennessä Suomessa kahdeksan jättimyymälää.

XXL:n toimitusjohtaja Toni Stigzelius vahvistaa vaikeudet joidenkin suomalaisten tukkuliikkeiden kanssa.

"Tietyt tukkurit ovat päättäneet, että eivät myy tässä vaiheessa tuotteita meille", hän sanoo.

"Tämä on tapahtunut Norjassa, Ruotsissa ja osittain myös Suomessa."

Stigzelius sen paremmin kuin Heikkiläkään eivät halua lähteä arvailemaan tukkurien syitä.

Suomalaiset tukkuliikkeet toimittavat Stigzeliuksen mukaan vain pienen, arviolta korkeintaan 15 prosentin osuuden XXL:n Suomessa myymistä tuotteista. Suomesta hankitaan joitakin suomalaismerkkejä sekä jonkin verran ulkoiluun ja retkeilyyn liittyviä tuotteita.

"Suurin osa tavarantoimittajista suhtautuu Suomessa meihin myönteisesti", Stigzelius vakuuttaa.

Ennen XXL:n saapumista monet urheiluliikealalla arvelivat sen tulon merkitsevän alalle muutosta. Heikkilän mukaan pahimmat uhkakuvat eivät kuitenkaan ole toteutuneet, vaikka joidenkin alan yritysten myyntiä uusi kilpailija onkin nakertanut.

Heikkilän mukaan norjalaishaastaja on tuonut alalle myös hyvää: mittava mainonta on nostanut urheilualan uudella tavalla ihmisten tietoisuuteen.

"Urheilukauppa näkyy ja kuuluu", Heikkilä kuvaa.

Urheiluvälinealan markkinajohtaja Intersport ja edellinen ulkomailta saapunut tulokas Stadium sanovat, että XXL ei juuri ole vaikuttanut heihin. Intersport on kuitenkin ryhtynyt keskittämään ostojaan saadakseen asiakkaille paremmat hinnat, sanoo toimitusjohtaja Jussi Mikkola.

Markkinointi ja mainonta -lehti uutisoi maanantaina, että Intersport keskittyisi jatkossa entistä harvempiin lajeihin. Tämä ei Mikkolan mukaan kuitenkaan pidä paikkaansa.

"Tarkoitus on olla yhä koko lajivalikoiman urheilukauppa, mitään lajia ei karsita pois", hän sanoo.

Intersport kuuluu K-ryhmälle. Se hallitsee urheilukauppaa Suomessa: K-ryhmälle kuuluvat myös Kesport- ja Budget Sport -ketjut. Kun Citymarketien ja Anttiloiden urheiluvälinekauppa lasketaan yhteen, markkinaosuudeksi tulee noin kolmasosa.

Mikkola huomauttaakin, että pelkästään Pohjoismaissa Intersport on myynniltään kaksinkertainen suuruudellaan pullistelevaan XXL:ään verrattuna.

XXL:ää suurempi kaupan haaste on Mikkolan mukaan sopeutuminen siihen, että taloudellisesti vaikeana aikana ihmiset ovat yhä varovaisempia. He myös tekevät ostopäätöksensä aiempaa lyhytjänteisemmin.

Urheiluliikkeiden on myös varauduttava yhä jyrkkeneviin sään muutoksiin, Stadiumin toimitusjohtaja Jaakko Soini arvioi. Viime vuosina on nähty niin ennätyksellisen lumisia kuin lumettomiakin talvia. Kuluneena kesänä puolestaan nautittiin ennätyshelteistä.

Viime talvi oli vähälumisuutensa ja leutoutensa takia urheiluliikkeille surkea. Sen sijaan hyvin myytiin juoksu- ja treenitamineita. Jopa jalkapalloa päästiin pelaamaan ulkona tammikuussa.

Tulevalle talvelle urheilukaupalla on yksi toive yli muiden.

"Nyt odotamme kylmiä kelejä ja lunta", Mikkola tiivistää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Minna Nalbantoglu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää