Talous

Ensi vuonna osinkotulot näkyvät verotiedoissa nykyistä paremmin

Kuluvan vuoden verotuksesta paljastuu vuoden kuluttua paljon sen kaltaista tietoa, joka jää piiloon maanantaina julkaistuista vuoden 2013 verotiedoista. Vuosi 2013 jää verotuksen historiaan viimeisenä vuotena, jolloin listaamattomien yrityksien osingot olivat kokonaan verottomia enintään 60 000 euroon asti, jos osinkoja jaettiin alle yhdeksän prosenttia yhtiön nettovarallisuudesta.

Tilaajille

Kuluvan vuoden verotuksesta paljastuu vuoden kuluttua paljon sen kaltaista tietoa, joka jää piiloon maanantaina julkaistuista vuoden 2013 verotiedoista.

Vuosi 2013 jää verotuksen historiaan viimeisenä vuotena, jolloin listaamattomien yrityksien osingot olivat kokonaan verottomia enintään 60 000 euroon asti, jos osinkoja jaettiin alle yhdeksän prosenttia yhtiön nettovarallisuudesta.

Monimutkaisesti määritelty verohuojennus on jakanut yrittäjät kahteen kastiin: niihin, joiden tulotietoja tulee julki enemmän ja niihin, joiden todellisista tuloista ei juuri saa selvyyttä.

Käytännössä näiden pääomatulojen "nollaverotus" on tarkoittanut sitä, että moni vauras yrittäjä on pystynyt näyttämään lähes olemattomia ansio- ja pääomatuloja.

Se on onnistunut, kun on jakanut yhtiössä osakkaina oleville perheenjäsenille kullekin enintään 60 000 euroa vuodessa niin, että ne eivät näy lainkaan verotilastoissa. Näin verotiedot ovat antaneet tuhansien ihmisten todellisista nettotuloista perin harhaisen kuvan.

Vuoden 2012 verotilastojen mukaan runsaat kuusituhatta suomalaista sai vähintään täydet 60 000 euroa osinkoja "verovapaasti".

Kaiken kaikkiaan näitä verovapaita osinkoja maksettiin 375 000 henkilölle vuonna 2012, mutta suurin osa heistä sai alle tuhannen euron osingot.

Sadan eniten ansio- ja pääomatuloja saavien osalta nämä osingot eivät siis juuri hetkauta listan kärkipään järjestystä.

Ensi vuonna pääomatulojen verotus tulee näkyvämmäksi.

Vuonna 2014 voimaan tulleessa verouudistuksessa yhteisöverokanta aleni 24,5 prosentista 20 prosenttiin.

Samalla listaamattomien yhtiöiden osingoissa pantiin neljännes osinkotuloista verolle niin, että yhtiön kahdeksan prosentin nettovarallisuutta vastaavaa osinkoa pystyy nyt jakamaan 150 000 euroa vuodessa huojennetusti.

Ensi vuonna näkyviin tulee neljäsosa mainituista alle 150 000 euron osingoista, ja 85 prosenttia yli 150 000 euron osingoista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tulot ja verot
 • Juha-Pekka Raeste

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää