Talous

Slushin vetovoima kasvaa idässä

Eliitti kohtaa aloittelevien yritysten Slush-tapahtumassa

Tilaajille

Kun tiistaina astui Messukeskukseen, siirtyi toiseen todellisuuteen. Taakse jäivät taantuma, kestävyysvaje ja marraskuun harmaus, kun laserit halkoivat ilmaa, korvissa jumputti elektroninen taustamusiikki – ja ennen kaikkea aloittelevien yritysten Slush-festivaalin valtava energia imaisi mukaansa.

"Slush ei ole pelkkä valonpilkahdus marraskuun pimeässä, se valaisee koko Suomen", hehkutti pääministeri Alexander Stubb (kok).

Stubb avasi tapahtuman, joka on nykyään jotain ihan muuta kuin takavuosina.

Nyt seitsemännen kerran järjestettävän tapahtuman alkuvuosina kyse oli puhtaasti aloittavien yritysten ja heidän rahoittajiensa kohtaamisesta, eikä paikalle erityisesti haluttu poliitikkoja. Toisin on nyt. Kahden päivän aikana Slushissa käy puolet hallituksen ministereistä ja iso joukko kansanedustajia.

Tilaisuus järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa Messukeskuksessa, kun Kaapelitehdas kävi liian pieneksi.

Nokian entinen pääjohtaja Jorma Ollila on avittanut Slushia alusta lähtien. Hän arvioi, että iso osa Slushin viehätyksestä tuli sen rosoisuudesta.

"Olin etukäteen tosi huolissani, miten tapahtuma toimii Messukeskuksessa. Muuttuuko sen henki?" Ollila sanoi.

Ollila oli kuitenkin huojentunut nähtyään Messukeskukseen rakennetun huiman teknomaailman: rosoa löytyi edelleen.

Bisneseliittikin on löytänyt Slushin. Aamukahvitilaisuudessa oli 150 yritysjohtajaa Suomen suurimmista yrityksistä.

Slushin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kivimäki totesi yritysjohtajille, että kyse ei ole yrityksen koosta vaan asenteesta.

"Ei siis suuret vastaan pienet, aloittavat yritykset vastaan vanhat. Tässä on kyse siitä, miten me saamme yhdessä myytyä asioita maailmalle. Saamme leivän omille lapsillemme, tuleville sukupolville", Kivimäki sanoi.

Slush painottuu myös yhä enemmän itään. Sekä Venäjältä että Kiinasta on paikalla paljon yrityksiä ja vieraita.

Venäläisen startup-yrityksiä auttavan Skolkovo-säätiön neuvonantaja Pekka Viljakainen totesi, että "Suomi on Euraasian startup-skenen superpower".

Slushissa oli paikalla myös Kiinan varapääministeri Wang Yang. Kyseessä oli tiettävästi ensimmäinen kerta, kun Kiinan valtiojohdon näin korkea edustaja esiintyy julkisesti ei-valtiollisessa tilaisuudessa. Wang Yang on Kiinan protokollan kolmonen.

Venäjältä paikalla oli varapääministeri Arkadi Dvorkovitsh.

Koneen hallituksen puheenjohtajan Antti Herlinin mukaan Slushissa on aivan mahtava henki. "Hienoa nähdä tämä liike: nuorten into yrittämiseen", Herlin sanoi.

Herlinin mukaan kyseessä on kulttuurinen muutos. "Kun minä olin nuori, kaikki halusivat soittaa kitaraa ja olla rokkibändissä. Nyt kaikki haluavat yrittäjäksi. Onhan se hienoa", Herlin pohti.

Stubbin mukaan Slush symboloi tätä korkeakouluissa syntynyttä uutta yrittäjyyshenkeä.

"Siitä voi olla erittäin ylpeä, mutta pitää muistaa, että poliitikoilla ei ole osaa eikä arpaa tämän startup-ilmiön syntymiseen. Se on suomalaisten yrittäjien saavutus", Stubb sanoi.

Tästä on kyse

 Ruotsalainen musiikkipalvelu, joka on saatavilla 58 maassa.

 Ilmaisversiossa on mainoksia, maksullinen palvelu on 9,99 euroa kuussa.

 Toimii tietokoneilla ja mobiilissa.

 Palvelussa 20 miljoonaa musiikkikappaletta.

 Käyttäjiä yli 50 miljoonaa, joista 12,5 miljoonaa maksavia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Marko Junkkari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  8. 8

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää