Talous

Pakotelistalla olevat Rotenbergit järjestelivät omistuksia – Suomen kansalainen Boris keskittyy urheiluun

Jokerien osaomistajan isä sanoo siirtävänsä kaasuputkiyhtiöstä saadut varat venäläisiin urheiluhankkeisiin

Tilaajille

Venäjän ja Suomen kansalainen Boris Rotenberg on myynyt osakkeensa Stroigazmontaž-yhtiöstä veljelleen Arkadi Rotenbergille.

Stroigazmontaž eli SGM Group on Venäjän suurin kaasuputkiprojektien toimittaja, joka on toiminut läheisessä yhteistyössä Venäjän valtion ja maakaasu- ja öljyjätti Gazpromin kanssa.

Boris Rotenbergin myytyä 17 prosentin osuutensa yhtiöstä veli Arkadi omistaa yhtiön sataprosenttisesti.

"Olen päättänyt sijoittaa nämä varat toisenlaisiin liiketoimiin ja siirtää ne hankkeisiin, jotka edistävät Venäjän urheilua", Boris Rotenberg sanoi tiedotteessa, joka julkaistiin SGM Groupin verkkosivuilla ennen joulua.

Tiedotteessa muistutetaan, että Boris Rotenberg on perustanut Venäjän ralliautoilua kehittävän SMP-ohjelman ja on Moskovan Dynamo -jalkapallojoukkueen puheenjohtaja.

Arkadi ja Boris Rotenberg ovat molemmat Yhdysvaltain ja Kanadan talouspakotelistalla, ja Arkadi Rotenberg myös EU:n, Norjan ja Sveitsin pakotelistalla.

Henkilökohtaisiin talouspakotteisiin päädyttiin eri maissa ja yhteisöissä maaliskuussa 2014 vastalauseena Venäjän sotilaallisille toimille Ukrainan ja Krimin niemimaan kriisissä.

SGM Group on yhtiönä Yhdysvaltain, Kanadan ja Australian pakotelistalla.

Syyskuussa 2014 Arkadi ja Boris Rotenberg siirsivät SGM Groupin omistuksen pois Kyprokselta, jossa yhtiötä hallittiin Milasi Engineering Limited -nimisen holdingyhtiön avulla.

Tuon 12 elokuuta tehdyn omistusjärjestelyn jälkeen Boris omisti Stroigazmontažista 17 prosenttia ja Arkadi 83 prosenttia, venäläinen RBC-uutistoimisto kertoo HS:lle toimitetun käännöksen mukaan.

Yhtiötä lähellä olevan lähteen mukaan SMG Groupin omistusjärjestely ei liity pakotteisiin vaan kampanjaan, jossa venäläisiä omistuksia pyritään siirtämään pois ulkomaisista veroparatiiseista, RBC kertoo.

"Kauppojen seurauksena ei ole ulospääsy pakotteista", Rotenbergeja lähellä oleva suomalaislähde kertoo HS:lle.

RBC:n mukaan Stroygazmontazhin liikevaihto vuonna 2013 oli 226,6 miljardia ruplaa, ja sen tulos verojen jälkeen oli 12,5 miljardia ruplaa.

Nykykursseilla liikevaihto vastaa noin kolmea miljardia euroa. Vuoden 2013 tulos verojen jälkeen oli vastaavasti nykykursseilla noin 167 miljoonaa euroa.

Rotenbergin perhe on tullut Suomessa tunnetuksi myös urheilu Jokereiden ja Hartwall Areenan osaomistajina.

Boris Rotenbergin poika Roman Rotenberg ilmoitti viime syksynä ostaneensa isänsä Boriksen ja setänsä Arkadin omistukset Långvik Capital -yhtiöstä, joka omisti Kirkkonummella sijaitsevan hotelli- ja kongressikeskus Långvikin ja puolet Hartwall Areenaa hallinnoivasta Arena Events Oy:stä.

Omistusjärjestelyjen jälkeen niukka enemmistä Arena Eventsistä siirtyi Roman Rotenbergin omistukseen.

Vähemmistö on ollut miljardööri Gennadi Timtšenkon yhtiön omistuksessa.

Myös Timtšenkoon Venäjän ja Suomen kansalainen, ja henkilökohtaisesti Yhdysvaltain ja Kanadan pakotelistalla.

Arkadi ja Boris Rotenberg ovat Venäjän presidentti Vladimir Putinin lapsuudenystäviä. He tutustuivat harrastaessaan judoa pietarilaisessa judo-seurassa.

Veljeksien yritys on tullut tunnetuksi siitä, että sen on saanut Venäjän valtiolta ja valtionyhtiöiltä miljardien eurojen rakennushankkeita Sotshin olympialaisissa ja erilaisissa öljy- ja kaasuputkihankkeissa.

Valtiota ja valtionyhtiöitä on julkisuudessa kritisoitu siitä, että hankkeita ei ole tarjouskilpailulla tarjottu suoraan niitä toteuttaville alihankkijoille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjän talous
 • Juha-Pekka Raeste
 • Jokerit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää