Talous

Kiinan kova kasvu hidastuu

Maailman toiseksi suurin kansantalous vaikuttaa laajasti euroalueeseen ja Suomeen

Tilaajille

Kiinan bruttokansantuotteen kasvu voi hidastua tänä vuonna selvästi lainanannon supistumisen, kiinteistöjen halpenemisen ja kansainvälisen kokonaiskysynnän supistumisen takia.

Uutistoimisto Reutersin 40 ekonomistille tekemässä kyselyssä mediaaniennuste Kiinan kuluvan vuoden bruttokansantuotteen lisäyksestä on tasan seitsemän prosenttia ja ensi vuonna 6,8 prosenttia. Mediaani tarkoittaa suuruusjärjestyksessä keskimäistä lukua.

Ekonomistit uskovat, että viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä Kiinan kokonaistuotanto kasvoi 7,2 prosenttia.

Jos ennuste pitää paikkansa, kasvuvauhti olisi ollut loppuvuonna Reutersin mukaan yhtä hidasta kuin vuonna 2008 kärjistyneen kansainvälisen rahoitusmarkkinoiden kriisin pahimmassa vaiheessa.

Kiina julkistaa uudet tilastot bruttokansantuotteen kehittymisestä tänään tiistaina.

Maailman toiseksi suurimman kansantalouden kokonaistuotannon kehittymisellä on huomattava vaikutus koko maailmantalouteen. Talouskasvun hidastuminen voi heijastua kielteisesti myös Suomeen, koska useille suomalaisille vientiyrityksille Kiinan on yksi tärkeimmistä markkina-alueista ja tuotantopaikoista.

Finanssiryhmä OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen korostaa, että Kiinan talouskasvun hidastuminen vaikuttaa myös euroalueen pitkän ajan inflaatio-odotuksiin. Inflaatio tarkoittaa hintatason yleistä kallistumista.

"Kiinan talouskasvun hidastumisen takia maailmankaupan kasvu on ollut viime vuosina historiallisesti katsottuna verkkaista. Se vaikuttaa pitkän aikavälin inflaatio-odotuksiin ja raaka-aineiden hintoihin, mikä taas vaikuttaa inflaatio-odotuksiin myös euroalueella."

Euroopan keskuspankin tavoitteena on pitää inflaatiovauhti hieman alle kahdessa prosentissa keskipitkällä aikavälillä. Joulukuussa hintataso supistui Euroopan tilastoviranomaisen Eurostatin mukaan 0,2 prosenttia pääasiassa öljyn voimakkaan halpenemisen takia. Lisäksi euroalueen pitkän aikavälin inflaatio-odotukset ovat heikenneet.

Reutersin mukaan markkinoiden inflaatio-odotukset ovat vielä kymmenen vuodenkin päähän 1,5 prosenttia.

Hintatason etääntyminen EKP:n tavoitteesta on yksi painava syy siihen, miksi markkinoilla pidetään lähes varmana, että keskuspankki ilmoittaa torstaina aloittavansa eurovaltioiden joukkolainojen ostamisen. Toinen painava syy on euroalueen hauras talouskasvu.

"Kehittyviltä markkinoilta ei ole näkyvissä euroalueella sellaista vetoapua kuin aikaisemmin", Heiskanen sanoo.

Kiinassa hallitus on jo pitkään yrittänyt vakauttaa Kiinan talouden rakennetta siirtämällä painopistettä entistä enemmän kotimaiseen kysyntään ja palvelujen lisäämiseen. Toistaiseksi Kiinan talous nojaa vielä verraten voimakkaasti vientiin ja uusiin investointeihin.

"Kotimaisen kysynnän bkt-osuuden kasvattaminen on hyvin vaikeaa. Kaupungistuminen on yksi tekijä, joka edistää kulutuskysynnän lisääntymistä. Toisaalta öljyn halpeneminen hyödyttää myös Kiinan taloutta", sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen kansainvälisen talouden tutkija Paavo Suni.

Kiinassakin keskuspankki on keventänyt rahapolitiikkaa pitääkseen vuosittaisen talouskasvun hallituksen asettamassa 7,5 prosentin tavoitteessa.

Maanantaina osakkeet Shanghain pörssissä halpenivat 7,7 prosenttia, koska viranomaiset ilmoittivat rajoittavansa osakkeilla keinottelua.

Yksinkertaistaen kyse on siitä, että liikepankit eivät saa antaa lainoja, joissa vakuutena on osakkeita.

Euroalueella osakkeet kallistuivat, koska sijoittajilla on suuret odotukset EKP:n uusista poikkeustoimista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää