Talous

Helmikuussa Suomi tienasi yli kolme miljoonaa euroa ottamalla miljardin lainaa

Kun velkakello helmikuussa kilahtaa, Suomen valtio rikastuu, koska se saa lainaa negatiivisella korolla. Mutta valtiokonttori kertoo, miksi Suomi ei saa makeaa mahan täydeltä.

Tilaajille

Keskuskauppakamari kertoi tiistaina asentaneensa velkakellon toimistonsa ikkunaan WTC-talon 7. kerrokseen Aleksanterinkatu 17:ssä.

"Haluamme muistuttaa äänestäjiä ja ehdokkaita valtion erittäin nopeasta velkaantumisesta", Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä sanoo tiedotteessa.

Verkossa osoitteessa www.velkakello.fi on jo useamman vuoden ajan voinut seurata Suomen valtion velan kehitystä "reaaliajassa".

Valtion velkasumma onkin melkein kaksinkertaistunut seitsemässä vuodessa ja velkaantumisvauhti hirvittää syystä monia.

Mutta paraikaa eletään outoja aikoja. Esimerkiksi Suomen valtio on niin poikkeuksellisessa tilanteessa, että se saa lainaa negatiivisella korolla.

Se tarkoittaa sitä, että aina kun velkakello raksahtaa, Suomen valtio vaurastuu.

Jotta väitteen voi uskoa, täytyy asiaa selittää hieman tarkemmin.

Viimeksi Suomen valtio otti lainaa helmikuun alussa miljardin euron verran.

Tuossa lainanottotapahtumassa huutokaupattiin miljardin euron verran viiden vuoden valtiolainaa.

Huutokaupan lopputuloksena lainaa merkinneet sijoittajat maksoivat jokaisesta sadan euron velkakirjasta 102,20 euroa niin, että samalla saivat lupauksen 0,375 prosentin vuosikorosta sataselle.

Kun tämä korkotuotto lasketaan satasen päälle, koko viiden vuoden tuotoksi tulee 101,875 euroa.

Toisin sanoen Suomen valtio otti lainaa 102,20 euroa ja lupasi maksaa velkojille viiden vuoden aikana takaisin yhteensä 101,875 euroa.

Kun velkaa on miljardi euroa, tuo erotus tuo Suomen valtiolle riihikuivaa rahaa 3,25 miljoonaa euroa.

Laskelma on valtiokonttorin tarkastama. Siinä ei ole otettu huomioon mahdollista inflaatiota tai deflaatiota.

Valtiokonttorin apulaisjohtaja Anu Sammallahti, emmekö me siis rikastu paraikaa joka kerta, kun otamme lisää tällaista velkaa?

"Siinä on vain pieni mutta, siinä ajatusmallissa", Sammallahti vastaa. "Runsasta lainanottoa on kokeiltu etelässä, mutta tulokset ovat jotain ihan muuta."

Sammallahden mukaan Suomen valtion edullinen lainanhoitokustannus perustuu juuri siihen, että lainaa otetaan "tiedotetut määrät".

"Lainan hinta perustuu tiukkaan taloudenpitoon eli valtiontalouden alijäämäodotuksiin."

Toisin sanoen laina on edullista vain silloin, kun sitä otetaan kohtuudella.

Velkarahalla pelaaminen ei sekään sovi valtiokonttorin toimenkuvaan.

Sammallahti muistuttaa, että valtiokonttorin tehtävä on rajattu selkeästi budjettialijäämän kattamiseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomen talous
 • Juha-Pekka Raeste

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Jalankulkijoita varoitetaan liukkaasta kelistä – lumisade huonontaa ajokeliä Pohjois-Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää