Talous

Vaipat ja vessapaperi nostivat SCA:n Pohjoismaiden kannattavimmaksi metsäyhtiöksi

Suomalaiset metsäyhtiöt pärjäsivät kohtalaisesti pohjoismaisessa vertailussa

Tilaajille

Ruotsalainen metsäyhtiö Svenska Cellulosa (SCA) kannatti viime vuonna parhaiten suurten pohjoismaisten metsäyhtiöiden tulosvertailussa. Huonoin oli norjalainen Norske Skog, joka kuitenkin pystyi katkaisemaan tappiokierteensä.

Suomalaiset metsäyhtiöt pärjäsivät kohtalaisesti lukuun ottamatta Länsi-Uudellamaalla toimiva Sappia, jonka tulos oli surkea.

SCA noudattaa erilaista strategiaa kuin muut metsäyhtiöt, sillä sen päätuotteita ovat vessa- ja talouspaperit, terveyssiteet ja vauvojen vaipat. Yhtiö toimii kuluttajatuotteissa, kun monet muut yritykset operoivat tukkumarkkinoilla.

Vaikka yhtiö pärjäsi hyvin, se erotti toimitusjohtajansa Jan Johanssonin. Potkut johtuivat siitä, että toimitusjohtaja oli käyttänyt yhtiön lentokonetta yksityisiin tarkoituksiinsa.

SCA:n pehmopaperidivisioonaa voi verrata Metsä Groupin eli Metsäliiton pehmopaperiteollisuuteen. Divisioonien kannattavuusero oli huomattava, sillä pehmopaperissa SCA:n liikevoittoprosentti oli 11,7, kun Metsä Groupin pehmopaperi ylsi vain kuuteen prosenttiin.

SCA:n parempi kannattavuus johtuu siitä, että Euroopassa sen markkina-asema on vahva. Toinen selittäjä on, että yhtiö on iso pelaaja Yhdysvaltain suurkuluttajien keskuudessa. Niitä ovat muun muassa ravintolat, huoltoasemat, sairaalat, armeija, tehtaat ja toimistot.

Yhdysvalloissa markkinat ovat harvojen hallussa eikä kilpailu ole yhtä kireää kuin Euroopassa, jossa on edelleen paljon pieniä tuottajia. Amerikkalaiset myös kuluttavat pehmopaperia paljon enemmän kuin eurooppalaiset kotitaloudet.

Metsä Groupin pehmopaperia myydään Pohjoismaissa ja Itä-Euroopassa.

SCA hyötyy myös siitä, että sen monet pehmoparitehtaat saavat raaka-aineensa suoraan omilta massatehtailtaan. Selluloosa on kallista, joten katteet ei valu konsernin ulkopuolelle.

Ruotsalainen Holmen muistuttaa hieman UPM:ää, joskin suomalaisyhtiön raamit ovat paljon isommat. Holmenin paperidivisioona teki pientä voittoa – liikevoittoprosentti oli 2,2 – kun edellisenä vuonna se roiskaisi roiman tappion.

UPM:n Euroopassa ja Yhdysvalloissa sijaitsevien paperitehtaiden kehitys oli samankaltainen kuin Holmenilla. Divisioona nousi nollatuloksesta plussalle, liikevoittoprosentti oli 3,4.

Saavutus on hyvä tilanteessa, jossa painopaperin kysyntä hiipuu viiden prosentin vuosivauhtia ja asiakkaat kärttävät alennuksia. Hinta on ollut kova, sillä monia tehtaita ja koneita on pantu kiinni kysynnän ja tarjonnan tasapainottamiseksi.

Holmenin ja UPM:n paperidivisioonia voi verrata eteläafrikkalaiseen Sappiin, joka osti viime vuosikymmenen lopulla Metsä Groupin Kirkniemen-tehtaan. Sappi maksoi Metsäliiton paperitehtaista 750 miljoonaa euroa.

Kirkniemi valmistaa kolmella koneella päällystettyä aikakauslehtipaperia. Raakapuun toimittaa Metsäliitto.

Viime vuonna, syyskuun lopussa päättyneellä tilikaudella Kirkniemen liikevaihto oli 418 miljoonaa euroa, ja liikevoitto oli vain neljä miljoonaa euroa. Aiemmat vuodet ovat olleet yhtä huonoja, joten Sappi ei saa yrityskauppaan käyttämiään rahoja pitkään aikaan takaisin.

Pohjoismaiden suurista puunjalostajista heikoin metsäyhtiö oli Norske Skog, joka julkaisi tuloksensa perjantaina. Sillä on yhdeksän paperitehdasta seitsemässä maassa.

Norske on keskittynyt sanomalehti- ja aikakauslehtipaperiin, mikä on tällä hetkellä huonoin mahdollinen strategia.

Painopapereiden tekijöille alkanut vuosi näyttää vaisulta, sillä paineet hintojen laskuun jatkuvat. Tuskaa lievittää se, että monia paperikoneita suljetaan. Sen ansioista koneiden käyntiasteet nousevat, mikä kohentaa tehokkuutta ja parantaa tulosta.

Pohjoismaisten metsäyhtiöiden liikevoittoprosentit

Ruotsi

 SCA: 11,4 prosenttia

 Holmen: 8,0 prosenttia

 

Norja

 Norske Skog: 0,5 prosenttia

 

Suomi

 Stora Enso: 7,9 prosenttia

 UPM: 8,6 prosenttia

 Metsä Group: 8,4 prosenttia

 Sappi Finland Operations: 0,9 prosenttia

 

Lähteet: Yhtiöiden tilinpäätöstiedotteet:

Huom. Sappin tilikausi päättyi 30. syyskuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Metsäteollisuus
 • Jyrki Iivonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää