Talous

Kilpailu muutoista kasvaa taantumassa

Perinteiset perheyritykset sinnittelevät, kun toimialalle tunkee tiukkoina aikoina uusia yrittäjiä

Tilaajille

Asuntokaupan nihkeys näkyy myös asunnonvaihtoa palvelevissa yrityksissä. Erityisesti pari viime vuotta ovat olleet muuttoyrityksille vaikeita.

Kotimuuttojen markkinoilla hintakisa myös kovenee, kun ajat tiukkenevat. Kuluttajat pihistelevät, ja lisäksi yrittäjien lukumäärä kasvaa.

Toimialan tunnetuimpiin tekijöihin kuuluva Victor Ek valmistautuu ensi kuussa juhlimaan yhtiön 130-vuotispäivää. Toimitusjohtaja Michael Cedercreutz sanoo, että kehnompina aikoina hinnoittelun sekoittaa alalle pääsyn helppous: vähimmillään liiketoiminta vaatii vain auton ja kuljettajan.

Muuttopalveluyritysten menestys kuvastaa hyvin asuntokaupan suhdanteita ja yleensäkin talouselämän aktiviteetin vaihteluja.

Victor Ekin ohella pääkaupunkiseudun tunnetuimpia alan yrityksiä on Niemi. Kummatkin ovat selvinneet huonojen vuosien läpi vahvuuksiensa varassa.

Niemeä ovat kannatelleet yritysmuutot ja julkisen sektorin toimitilamuutot, jotka eivät ole vähentyneet yhtä rajusti kuin kotitalouksien asunnonvaihdot. Victor Ekille tasaista tulovirtaa tuo laivaus- ja huolintatoimi.

Niemi on alkujaan vantaalainen yritys, mutta nykyään sen mainoslause – "Niemi muuttaa kaiken" – tunnetaan pääkaupunkiseudun lisäksi viidellä muulla paikkakunnalla.

Laajeneminen ei tapahtunut parhaaseen mahdolliseen aikaan, mutta yhtiö aikoo pysyä maakunnissa.

Niemen kehitys yrityksenä kuvaa laajemminkin suomalaisten palveluelinkeinojen kehittymistä.

Kun Kalevi Niemi osti pakettiauton vuonna 1981 ja ryhtyi tarjoamaan muuttopalveluja Vantaalla viikonloppuisin, kysyntää oli vähän. Sekä kotitaloudet että yritykset hoitivat muuttonsa pitkälle omin ja talkoovoimin.

Nykyisin Niemeä johtaa toinen sukupolvi. Siitä on tullut 26 miljoonan euron liikevaihdon yritys, joka työllistää 270 henkeä vakinaisesti ja noin 500 henkeä tilapäisesti.

"Tämä on syklistä liiketoimintaa, joten tilapäistyövoimaa tarvitaan paljon. Ruuhkahuippuja on 12 kertaa vuodessa, aina kuukauden vaihteen tienoilla, kun vuokrasopimukset umpeutuvat kotitalouksilla ja yrityksillä", sanoo Niemen toimitusjohtaja Ilpo Niemi.

Asuntokaupan hiljenemisestä huolimatta Niemi on pystynyt säilyttämään liikevaihtonsa ja henkilöstönsä suunnilleen ennallaan viime neljä vuotta. Kasvua ei ole pystytty tavoittelemaan.

Yhtiön kohtuullinen menestys pohjaa kotitalouksien sijasta yrityksiin ja julkiseen sektoriin. Monet yhtiöt ja virastot hakevat taantuman takia edullisempia toimitiloja ja pitävät muuttoliikennettä yllä.

Yritykset ja julkinen sektori tuottavat Niemen liikevaihdosta jo kaksi kolmannesta. Yksi kolmannes tulee kotimuutoista.

Victor Ek on Suomen vanhimpia edelleen toimivia yrityksiä. Se on pysynyt saman suvun omistuksessa jo viidennessä polvessa.

Toimitusjohtajanakin on suvun edustaja. Michael Cedercreutz tiedostaa johtavansa erityistä yritystä, sillä Perheyritysten liiton tilastojen mukaan vain 0,2 prosenttia yrityksistä selviytyy Suomessa viidenteen sukupolveen saakka.

Muutama viime vuosi on ollut Victor Ekillekin hankala. Cedercreutzin mukaan tulosta kannattelee Hangon sataman rahtaus- ja huolintayksikkö, jonka varustamosopimukset tuottavat tasaista tulovirtaa.

Ulkomaanyhteydet ovat taanneet Victor Ekille johtopaikan ulkomaisissa koti- ja yritysmuutoissa. Tällä saralla Niemi on vasta aloittelemassa.

Kaikkiaan muuttoalalla on tuhansittain pienyrittäjiä pää- tai sivutoimisesti.

Kuljetusyritykset tarjoavat muuttoja sivutöinään, muiden kuljetusten ohella. Näin on varsinkin huonoina aikoina, kun työt vähenevät.

"Jos katsoo keltaisilta sivuilta, eniten taitaa olla tarjontaa putkiyrityksistä. Muuttopalvelujen tarjoajat tulevat ehkä kakkosena", sanoo yhden muuttopalveluja tekevän yrityksen, Kuljetus Reenin toimitusjohtaja Marko Reen.

Reenin yhtiön liikevaihdosta suurin siivu tulee elintarvikkeiden kylmäkuljetuksista, joiden varastoalue on Helsingin Sörnäisissä. Yhtiöllä on myös korjaamo ja rengasliike, jotka tarjoavat palveluja myös ulkopuolisille.

Victor Ek on päässyt 130 vuoden ikään, Kuljetus Reen on yltänyt siitä noin puoleen. Marko Reenin isoisä perusti yhtiön 70 vuotta sitten kuljettamaan elintarvikkeita.

Marko Reen ryhtyi 25 vuotta sitten harjoittamaan myös muuttoja. Hän oli alalla ensimmäisiä kiinteät palveluhinnat käyttöön ottaneita.

Keltaisilla sivuilla Kuljetus Reen tarjoaa kolmenlaisia muuttopaketteja, joiden hinnat vaihtelevat 395 euron ja 795 euron välillä.

Reen kertoo keksineensä pakettihinnoittelun siksi, että hänellä ei ollut aikaa roikkua puhelimessa neuvottelemassa asiakkaiden erityistoiveista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Heikki Arola

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää