Talous

Paine palautti merenkulun rauhan

Pääsiäismatkoja uhannut tukilakko peruuntui, kun osapuolet antoivat kumpikin periksi

Tilaajille

Merenkulkua uhanneessa jäänmurtaja-alan työehtoriidassa syntyi sopu torstaina.

Ratkaisun haku kesti valtakunnansovittelijan toimistolla seitsemättä viikkoa. Valtava sisäinen ja ulkoinen paine ajoivat lopulta neuvottelijat antamaan periksi. Jos sovintoa ei olisi syntynyt, Merimies-unioni ja Konepäällystöliitto olisivat aloittaneet jäänmurtajalakon tukilakon tänään kiirastorstaina kello 14.

Nyt siis tukilakkoa ei tule, ja matkustajaliikenne ja rahti kulkevat. Myös jäänmurtajalakko päättyy.

Ministerit, keskusjärjestöjohtajat ja liittojohtajat patistivat neuvottelijoita sopuun koko viikon, mutta ulkopuolinen painostus vain kasvoi eilen keskiviikkona.

Hallituksen talouspoliittinen ministeriövaliokunta piti keskiviikkona hätäkokouksen. Pääministeri Alexander Stubb (kok) vetosi julkisuudessa osapuoliin, että ratkaisu pitää löytyä.

Ministerit kuitenkin päättivät, ettei hallitus puutu työmarkkinaneuvotteluihin, vaikka osapuolena on valtion täysin omistama Arctia Shipping.

Periaatteessa talouspoliittisella ministerivaliokunnalla olisi ollut aseet estää lakko, sillä se olisi voinut määrätä valtion omistaman yhtiön taipumaan sopimukseen. On kuitenkin äärimmäisen harvinaista, että valtio ohjaisi yhtiöitään työmarkkinakysymyksissä.

Valtakunnansovittelija Minna Helle sanoo, että vaikeimmassa kiistassa eli yleissitovuusriidassa edistyttiin vasta keskiviikkona eli seitsemän viikkoa kestäneen sovittelun viimeisenä päivänä.

"Ensinnäkin paine sovun löytämiseen oli todella kova. Jos sopimusta ei olisi syntynyt, vaikutukset yhteiskuntaan olisivat olleet todella valtavia", Helle sanoo. Kyseessä oli vuoden alussa aloittaneen valtakunnansovittelijan ensimmäinen sovitteluratkaisu.

"Molemmat lopulta lievensivät kantojaan", Helle sanoo. Hän sanoo, että sopimus syntyi sovittelijan ja neuvottelijoiden kesken, vaikka monenlaista apua ulkopuolelta tarjottiinkin.

Palkkojen osalta sopimus noudattaa samaa maltillista linjaa, josta keskusjärjestöt sopivat keskitetyssä palkkaratkaisussa vuonna 2013.

Lopulta sopu syntyi, kun työnantaja hyväksyi palkansaajapuolen vaatimuksen siitä, että sopimuksesta tehdään yleissitova eli ei vain Arctia Shippingiä vaan koko jäänmurtaja-alaa koskeva.

Yleissitovuutta kuitenkin lievennettiin. Sopimukseen kirjattiin lauseke, että alan markkinatilannetta seurataan ja sopimuksesta voidaan poiketa, jos tilanne muuttuu. Tämä siis tarkoittaa, että joissakin tilanteissa yleissitovuuteen voidaan puuttua, jos osapuolet niin sopivat.

Merimies-Unionin puheenjohtaja Simo Zitting sanoo, että sopu "vastaa sitä, mitä lähdettiin hakemaan". Työehtosopimus koskee Arctia Shippingin ja Suomen Erikoisalusten Työnantajaliiton jäsenvarustamoja, kun nykyinen sopimus on koskenut vain valtion omistamaa Arctia Shippingiä. Sopimus on voimassa kaksi vuotta.

"Kyllä oli korkea aika, että osapuolet löysivät tästää soveltamisalasta sovun", sanoo työnantajaa neuvotteluissa edustanut David Lindström. Hänen mielestään tukilakkouhka osoitti, että "järjestelmässä on puute".

"Neuvottelujärjestelmän muuttamiseen tähtäävien neuvottelujen pitäisi saada uutta tuulta nyt, kun tällaisesta asiasta syntyy tällaiset tukilakkojen mittasuhteet", Lindström sanoo.

Pohjimmiltaan neuvotteluissa oli loppuvaiheessa kyse palkansaajien ja työnantajien hyvin erilaisista näkemyksistä siitä, miten alan tulevaisuuden bisneksiin pitäisi varautua.

Valtion omistamalla Arctia Shippingillä on suuria toiveita tulevaisuuden jäänmurtajaliiketoimista. Yhtiö haaveilee isoa bisnestä esimerkiksi arktisen alueen jäänmurtamisesta. Monitoimimurtajia voisi käyttää nykyistä enemmän esimerkiksi öljynporauksen turvaamistoimissa.

Palkansaajia ovat huolestuttaneet uusiin liiketoimiin mahdollisesti liittyvät alus- ja työvoimajärjestelyt. Siksi palkansaajat halusivat, että Arctia Shippingin sopimusta ei kirjata pelkästään Arctia Shippingin nimiin, vaan niin, että se koskisi laajemmin nykyisiä ja tulevia jäänmurtajayhtiöitä.

Palkansaajat pelkäävät esimerkiksi tilannetta, että valtion hankkiman murtajan henkilöstö hankittaisiinkin yhtiöltä, jota Arctia Shippingin sopimus ei koske. Päätöksiä tällaisesta ei ole, mutta pelkkä pelko riitti vaikeuttamaan sopimuksen syntyä.

Osittain pelkoa ovat lisänneet Arctia Shippingin aikeet yhtiöittää murtajia. Työnantaja on yrittänyt rauhoitella työntekijöitä muun muassa tarjoamalla sopimuskaudeksi irtisanomissuojaa, mutta se ei riittänyt.

Sopimuksen syntyä vaikeutti myös palkansaajien ja Arctia Shippingin johdon kehno luottamus. "Täytyy vain toivoa, että osapuolien välille tulisi jatkossa paremmat neuvottelusuhteet", sanoo valtakunnansovittelija Helle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teemu Luukka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää