Talous

Tuloksestaan kertoneen Koneen osake halpeni tuntuvasti

Hissejä ja liukuportaita valmistavan sekä niille huoltoa tarjoavan suomalaisen Koneen osake oli keskiviikkona kello 14:30:n aikoihin halventunut nelisen prosenttia edellisestä pörssipäivästä. Niin kävi vaikka yhtiö kertoi keskiviikkona, että sen tilaukset ja liikevaihto kasvoivat voimakkaasti alkuvuonna.

Tilaajille

Hissejä ja liukuportaita valmistavan sekä niille huoltoa tarjoavan suomalaisen Koneen osake oli keskiviikkona kello 14:30:n aikoihin halventunut nelisen prosenttia edellisestä pörssipäivästä. Niin kävi vaikka yhtiö kertoi keskiviikkona, että sen saamat tilaukset ja liikevaihto kasvoivat voimakkaasti alkuvuonna.

Tammi–maaliskuussa yhtiö sai tilauksia 2 054 miljoonan euron arvosta eli peräti 18,7 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Liikevaihtokin kasvoi 17,3 prosenttia 1 691 miljoonaan euroon. Liikevoitto puolestaan koheni 180 miljoonasta eurosta 212 miljoonaan euroon.

Sijoittajia luvut eivät kuitenkaan tyydyttäneet, vaan osakkeen hinta pörssissä laski.

Suuret kasvulukemat selittyvät suureksi osaksi euron heikentymisellä muihin valuuttoihin nähden. Valtaosa Koneen liiketoiminnasta käydään muilla valuutoilla kuin eurolla. Euroon nähden vahvistuneilla valuutoilla saa nyt enemmän euroja kuin vuosi sitten.

Koneen kannattavuutta kuvaava liikevoittoprosentti säilyi ennallaan 12,5:ssä.

Jos Koneen talousluvut lasketaan vertailukelpoisin valuutoin, eli siten, että valuuttakurssit olisivat ikään kuin pysyneet ennallaan, uusien tilausten arvo kasvoi 5,5 prosenttia ja liikevaihto vähän yli seitsemän prosenttia.

Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth sanoi yhtiön pörssitiedotteessa, että Koneen liikevaihdon kasvu kiihtyi tammi–maaliskuussa viime vuoden loppuun verrattuna. "Kasvua oli kaikilla maantieteellisillä alueilla, ja kasvuvauhti oli hyvä sekä Aasian ja Tyynenmeren että Amerikan alueilla."

Hän totesi, että uusien laitteiden markkinat kasvoivat hitaammin kuin edellisenä vuonna ja että hintakilpailu kiristyi. Ehrnrooth kuitenkin näki, että kannattavaan kasvuun on hyvät mahdollisuudet kaikilla maantieteellisillä ja liiketoiminnan alueilla.

Hän kertoi, että Kone lisää panostuksia innovatiivisten ratkaisujen ja palvelujen kehittämiseen sekä kustannuskilpailukyvyn parantamiseen.

Kone arvioi liikevaihtonsa kasvavan tänä vuonna 6–9 prosenttia vertailukelpoisin valuutoin. Liikevoittonsa se puolestaan arvioi olevan 1 140–1 230 miljoonaa euroa. Oletuksena on, että valuuttojen muuntokurssit pysyisivät likimain vuoden ensimmäisen neljänneksen tasolla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Osavuosikatsaukset
 • Jukka Perttu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää